Linkovi

Opasnost od širenja teških bolesti: Zvaničnici pokušavaju da utiču na roditelje da vakcinišu decu


Protivnici zakona kojim je u državi Konetikat poništena mogućnost traženja izuzeća od vakcinacije po religijskom osnovu za školovanje, 27. aprila 2021. godine. (Foto: AP/Mark Mirko/Hartford Courant)
Protivnici zakona kojim je u državi Konetikat poništena mogućnost traženja izuzeća od vakcinacije po religijskom osnovu za školovanje, 27. aprila 2021. godine. (Foto: AP/Mark Mirko/Hartford Courant)

Kada se američka savezna država Ajdaho prije nekoliko mjeseci suočila sa rijetkom epidemijom malih boginja, zdravstveni zvaničnoici su dali sve od sebe da spriječe širenje ove bolesti. Na kraju je zaraženo 10 ljudi, svi iz iste porodice i svi nevakcinisani.

Ovog puta država je imala sreće, rekao je regionalni medicinski direktor dr. Peri Jansen. Porodica je brzo stavljena u karantin, a djeca su i ranije školovana kod kuće. Epidemija je mogla biti gora da su djeca pohađala javnu školu, s obzirom na nisku stopu vakcinacije u državi, dodao je on.

U Ajdahu su prošle godine roditelji odustali od vakcina koje je zahtijevala država za 12 posto djece koja idu u obdanište, što je najviša stopa u zemlji.

"Skloni smo zaboravljanju da su bolesti poput malih boginja i dječje paralize ubijale ljude", rekao je Jansen, medicinski direktor Odjela za zdravstvo jugozapadnog okruga, koji se bavio epidemijom u septembru.

Sve države zahtijevaju da djeca prime određeni broj uobičajenih vakcina da bi mogla da idu u državne, a često i privatne škole i obdaništa, s ciljem sprečavanja izbijanja nekada čestih dječjih bolesti kao što su male boginje, zaušnjaci, veliki kašalj, velike boginje i dječja paraliza. Sve države dozvoljavaju izuzeće za djecu koja imaju medicinski razlog za izbjegavanje vakcinacije. Većina nudi izuzeće radi vjerskih razloga. Petnaest država dozvoljava izbjegavanje vakcinacije iz bilo kakvog ličnog uvjerenja.

Prošle školske godine, odustajanje od vakcinacije među djecom koja su išla u obdaništa u SAD dostiglo je najviši nivo u istoriji: ukupno 3%, prema nedavnom izvještaju Centara za kontrolu i prevenciju bolesti. Odricanja iz vjerskih ili ličnih uvjerenja su u porastu, zahvaljujući državama koje popuštaju zakone, ali i državama u kojima su prisutnije dezinformacije o vakcinama i politička retorika pojačana tokom pandemije kovida 19.

Bočica sa vakcinom protiv velikih boginja, zaušnjaka i rubeole.
Bočica sa vakcinom protiv velikih boginja, zaušnjaka i rubeole.

U Ajdahu, "roditelj mora dati samo potpisanu izjavu" kako bi dobio izuzeće, saopštila je državna zdravstvena administracija. Promjena državnog zakona prije školske godine 2018-2019 olakšala je dobijanje izuzeća. Stopa onih koji su te godine odbili vakcinaciju iznosila je 7,7%.

Septembarska epidemija malih boginja počela je kada se stanovnik Nampe, trećeg po veličini grada u državi, vratio kući sa putovanja iz inostranstva. Male boginje se obično unose u SAD preko putovanja jer je široko rasprostranjena vakcinacija gotovo eliminisala lokalno širenje bolesti.

Potreban je veoma visok nivo vakcinacije - oko 95% - da bi se zaštitili od širenja malih boginja i drugih bolesti, kažu stručnjaci. Tokom pandemije, nacionalna stopa vakcinacije u obdaništima pala je na 93%.

Zdravstveni eksperti kažu da su potrebne intervencije na svim nivoima kako bi se više djece vakcinisalo: da lekari razgovaraju sa roditeljima, da se sprovode kampanja na društvenim mrežama, olakša pristup vakcinama u nekim oblastima, a da u drugim škole energičnije postave uslove.

Prošle godine većina država je imala porast u broju onih koji su odbili da prime vakcine. Havaji, koji dozvoljavaju medicinska i vjerska odricanja, udvostručili su stope u odnosu na prethodnu školsku godinu. Gotovo 6,5% obdaništa ima izuzeće za najmanje jednu potrebnu vakcinu.

Nemoguće je znati razloge za izuzeća, kaže Ronald Balahadia, menadžer programa imunizacije u Odjelu za zdravstvo Havaja. Ali dezinformacije o vakcinama protiv kovida 19 "prešle su na rutinske vakcine" koje ljudi inače ne bi dovodili u pitanje, objašnjava Balahadia.

Dok su neke države olakšale ljudima da odustanu od vakcina, druge su ograničile mogućnosti za to. Konektikat je 2021. eliminisao svoje dugogodišnje vjersko izuzeće za vakcinaciju, pridruživši se Kaliforniji, Zapadnoj Virdžiniji, Njujorku i Mejnu u dopuštanju samo medicinskih izuzeća. Ta promjena je izazvala proteste i tužbe. Uz samo medicinsko izuzeće, stopa vakcinacije u obdaništima je prošle godine dostigla 97% ili više; stope izuzeća su pale na manje od 1%.

Država još uvijek radi na tome da uključi više roditelja tako što će odgovarati na njihova pitanja "a ne samo da ih ignoriše. To je naša najbolja prilika da privučemo ljude", rekla je dr. Maniša Jutani, povjerenica Odjeljenja za javno zdravlje Konetikata.

Džordžija je prošle godine imala drugi najveći pad u broju izuzeća od vakcina — sa 4,7% na 3,8%. Državni zdravstveni zvaničnici naveli je mogući razlog za pob poboljšanje što se Džordžija, nakon pandemije, vratila starom partnerstvu između škola, javnog zdravstva i pedijatara.

Dr. Anđela Hajbau-Betl već 17 godina brine o djeci u ruralnoj Džordžiji, sada u maloj priobalnoj zajednici Seint Meris. Rekla je da sada provodi više vremena razgovarajući sa roditeljima koji su oprezni u pogledu uobičajenih vakcina u djetinjstvu.

Svaka veza, svaki razgovor je prilika za edukaciju, kaže ona:

"Ne radi se o pobjedi ili porazu".

XS
SM
MD
LG