Linkovi

UNICEF: 67 miliona dece propustilo redovnu vakcinaciju tokom pandemije


Arhiva - Zdravstvena radnica daje vakcinu Polio detetu u Bogoru, zapadna Java, Indonezija, 3. aprila 2023.
Arhiva - Zdravstvena radnica daje vakcinu Polio detetu u Bogoru, zapadna Java, Indonezija, 3. aprila 2023.

Najmanje 67 miliona dece je delimično ili u potpunosti propustilo primanje rutinskih vakcina širom sveta između 2019. i 2021. zbog karantina i poremećaja zdravstvene zaštite izazvanih pandemijom Kovida 19, saopštile su Ujedinjene nacije.

"Više od decenije teško postignutih dobitaka u rutinskoj imunizaciji dece je narušeno", navodi se u novom izveštaju UNICEF-a, agencije za decu, dodajući da će povratak na pravi put "biti izazov".

Od 67 miliona dece čija je vakcinacija bila "ozbiljno poremećena", 48 miliona je u potpunosti propustilo rutinske vakcine, saopštio je UNICEF, ukazujući na zabrinutost zbog potencijalnih izbijanja poliomijelitisa i malih boginja.

Obuhvat dece vakcinacijom je opao u 112 zemalja, a procenat dece vakcinisane širom sveta pao je za pet procentnih poena na 81 odsto, što je nizak nivo koji nije zabeležen od 2008. Afrika i Južna Azija su posebno teško pogođene.

"Zabrinjavajuće je to što je nazadovanje tokom pandemije došlo na kraju decenije kada je, u širem smislu, rast imunizacije dece stagnirao", navodi se u izveštaju.

Vakcine spašavaju 4,4 miliona života svake godine, a broj za koji Ujedinjene nacije kažu da bi mogao skočiti na 5,8 miliona do 2030. ako se ispune njihovi ambiciozni ciljevi da "niko ne ostane iza".

"Vakcine su igrale zaista važnu ulogu u omogućavanju većem broju dece da žive zdrave, duge živote", rekao je za AFP Brajan Kili, glavni urednik izveštaja. "Svaki pad stope vakcinacije je zabrinjavajući".

Pre uvođenja vakcine 1963. godine, morbile su svake godine ubijale oko 2,6 miliona ljudi, uglavnom dece. Do 2021. taj broj je pao na 128.000.

Ali između 2019. i 2021. godine, procenat dece vakcinisane protiv morbila pao je sa 86 odsto na 81 odsto, a broj obolelih u 2022. se udvostručio u poređenju sa 2021.

Pad u stopama vakcinacije mogao bi da bude pojačan drugim krizama, upozorio je Kili, od klimatskih promena do nesigurnosti hrane.

"Imate [sve veći] broj sukoba, ekonomsku stagnaciju u mnogim zemljama, klimatske vanredne situacije i tako dalje", rekao je on. "Sve to otežava zdravstvenim sistemima i zemljama da ispune potrebe za vakcinacijom".

UNICEF je pozvao vlade da "udvostruče svoju posvećenost povećanju finansiranja imunizacije" sa posebnom pažnjom na ubrzavanje napora za "nadoknađivanje" vakcinacije za one koji su propustili vakcinaciju.

U izveštaju se takođe izražava zabrinutost zbog pada poverenja ljudi u vakcine, uočenog u 52 od 55 zemalja u kojima je vršeno istraživanje.

"Ne možemo dozvoliti da poverenje u rutinske imunizacije postane još jedna žrtva pandemije", rekla je u saopštenju Ketrin Rasel, izvršna direktorka UNICEF-a. "U suprotnom, sledeći talas smrti mogao bi da bude više dece obolele od malih boginja, difterije ili drugih bolesti koje se mogu sprečiti".

Pouzdanje u vakcinu može biti "promenljivo i vremenski određeno", navodi se u izveštaju, uz napomenu da će "biti potrebna dalja analiza da bi se utvrdilo da li nalazi ukazuju na dugoročni trend" nakon pandemije.

Sve u svemu, kaže se da podrška vakcinama "ostaje relativno jaka".

U otprilike polovini od 55 zemalja obuhvaćenih istraživanjem, više od 80 odsto ispitanika "smatra vakcine kao važne za decu".

"Postoji razlog da se nadamo da se usluge oporavljaju u dosta zemalja", rekao je Kili, koji je dodao da preliminarni podaci o vakcinaciji iz 2022. pokazuju ohrabrujuće znake.

Ali čak i vraćanje brojeva na nivoe pre pandemije će trajati godinama, rekao je, ne uključujući stizanje do dece "dece koja su propuštena i pre pandemije".

"I oni nisu neznatan broj", zaključio je.

XS
SM
MD
LG