Linkovi

SAD: Slučajevi sifilisa kod novorođenih beba naglo porasli 2022.


Bilbord sa upozorenjem od opasnosti sifilisa za bebe. (Foto: Business Wire)
Bilbord sa upozorenjem od opasnosti sifilisa za bebe. (Foto: Business Wire)

Uznemireni zbog još jednog skoka broja sifilisa kod novorođenčadi u Americi, zvaničbnici pozivaju na pojačane mere prevencije i pozivaju milione žena i njihovih partnera da se testiraju na tu seksualno prenosivu bolest.

Više od 3.700 beba rođeno je sa sifilisom 2022. godine, što je 10 puta više nego deceniju ranije, i predstavlja porast od 32% u odnosu na 2021, saopštili su u utorak Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). Zbog sifilisa je zabeleženo 282 slučaja mrtvorođenih beba ili su deca preminula brzo po rođenju, što je skoro 16 puta više nego 2012.

Brojke iz 2022. su najveće u proteklih više od 30 godina, kažu zvaničnici CDC, a u više od polovine slučajeva urođenog sifilisa, majke su testirane pozitivne tokom trudnoće, ali nisu lečene na odgovarajući način.

Rast broja slučajeva urođenog sifilisa događa se uprkos brojnim upozorenjima agencija za javnog zdravlje, i povezan je sa rastom primarnih i sekundarnih slučajeva sifilisa kod odraslih, kažu zvaničnici CDC-a. Lekarima je, takođe, sve teže da dođu do injekcija benzatinskog penicilina - glavnog oružja medicine protiv urođenog sifilisa - zbog manjka zaliha.

"Jasno je da nešto ovde ne funkcioniše, da nešto mora da se promeni", kaže doktorka Lora Bahman iz Centara za kontrolu bolesti. "Zato pozivamo na vanredne mere da se reaguje na ovu žalosnu epidemiju".

Federalna agencija želi da lekari počnu lečenje sifilisa čim trudnica prvi put bude testirana pozitivna na bolest, umesto da čekaju potvrdu kroz naredne testove. CDC takođe pozivaju da brzi testovi na sifilis budu dostupni i van lekarskih ordinacija i klinika za seksualno prenosive bolesti, na mestima kao što su službe hitne pomoći, lokacije gde zavisnici od droga dobijaju čiste špriceve, i zatvori.

Federalni zvaničnici su još jednom pozvali seksualno aktivne žene u reproduktivnom dobu i njihove partnere da se testiraju na sifilis bar jednom, ako žive u okrugu sa visokom stopom bolesti.

Prema novoj mapi CDC-a, i novoj definiciji, 70% odraslih Amerikanaca živi u okruzima sa visokom stopom siflisa. To znači - desetine miliona ljudi, procenjuje Asošijeted pres na osnovu federalnih podataka.

Preporuke CDC-a su samo to - preporuke. Nema novog federalnog novca namenjenog državnim i lokalnim sekretarijatima za zdravstvo da se poveća testiranjem, a neki državni sekretarijati se već neko vreme žale da imaju vrlo malo resursa za lečenje i prevenciju.

Sifilis je bakterijska infekcija koja je vekovima bila česta ali zastrašujuća seksualno prenosiva bolest. Broj novih slučajeva u SAD je drastično opao 1940-ih kada su antibiotici postali masovno dostupni i pao na najniži nivo 1990. Do 2002, broj slučajeva je ponovo porastao, a nesrazmerno su pogođeni muškarci koji imaju seks sa drgim muškarcima, iako je bolest rasprostranjena u nekoliko demografskih kategorija.

Kod urođenog sifilisa, majke prenose bolest na svoje bebe, što potencijalno dovodi do smrti deteta ili zdravstvenih problema kao što su slepilo, gubitak sluha i deformisane kosti. Slučajevi rastu u svim rasnim i etničkim grupama.

Doktor Majk Sag, ekspert za zarazne bolesit sa Univerziteta Alabame u Birmingemu kaže da sifilis može da bude "podmukla infekcija" kod žena jer se teško dijagnostikuje bez testa krvi, a ne dobijaju svi vidljive simptome kao što su kraste i rane po telu.

Na mapi Centara za kontorolu i prevenciju bolesti, objavljenoj 7. novembra 2023, vide se okruzi, obeleženi zelenom boju, gde federalni zvaničnici predlažu testiranje na sifilis svim seksualno aktivnim osobama uzrasta između 15 i 44 godine. (Foto: AP/CDC)
Na mapi Centara za kontorolu i prevenciju bolesti, objavljenoj 7. novembra 2023, vide se okruzi, obeleženi zelenom boju, gde federalni zvaničnici predlažu testiranje na sifilis svim seksualno aktivnim osobama uzrasta između 15 i 44 godine. (Foto: AP/CDC)

CDC odavno preporučuju da se sve trudnice testiraju na sifilis tokom svoje prve posete ginekologu posle konstatovane trudnoće, ali je to otežano jer nemaju sve žene - posebno u ruralnim delovima Amerike - mogućnost prenatalne nege.

Ako se sifilis dijagnostikuje rano u trudnoći, opasnost da će se preneti na bebu može da se otkloni jednom injekcijom penicilina. Međutim eksperti kažu da ako žena dobije bolest kasnije u trudnoći, verovatno je potrebno više vakcina, i moraju da se daju najmanje 30 dana pre porođaja.

Osobe koje nisu trudne mogu da koriste antibiotik doksicilin za lečenje sifilisa ali lekare brine da je ljudima teško da završe kompletan ciklus lečenja, koji traje između 14 i 28 dana, zbog čega inficirani ljudi ostaju neizlečeni.

Fajzer je jedini američki proizvodjač penicilina. Ranije ove godine, kompanija je saopštila da su zalihe male zbog povećane potražnje, i da bi situacija mogla da ostane takva do sledeće godine.

XS
SM
MD
LG