Linkovi

Američki sudija odbacio tužbu Maskovog Eksa protiv istraživača govora mržnje


Arhiva: Radnici instalirali svetla na znak X na vrhu sjedišta kompanije u San Francisku, 28. jula 2023. (Foto: AP/Noah Berger)
Arhiva: Radnici instalirali svetla na znak X na vrhu sjedišta kompanije u San Francisku, 28. jula 2023. (Foto: AP/Noah Berger)

Federalni sudija odbacio je tužbu kompanije Eks (X) Ilona Maska protiv neprofitnog Centra za suzbijanje digitalne mržnje, koji je dokumentovao porast govora mržnje na toj platformi otkako ju je vlasnik Tesle preuzeo.

Eks, ranije poznat kao Tviter, tvrdio je da su istraživači Centra prekršili uslove korišćenja sajta nepropisno skupljajući javne tvitove i da su njegovi kasniji izveštaji o porastu govora mržnje koštali Eks milione dolara nakon što su oglašivači odustali od oglašavanja.

Sudija Okružnog suda SAD Čarls Brejer odbacio je tužbu, napisavši da se „besramno i glasno radi o jednoj stvari“ — pokušaju kažnjavanja neprofitne organizacije zbog njenog govora.

Iz Eksa su tvrdili da je neprofitna organizacija "skrejpovala" njihovu stranicu u potrazi za podacima, što je protiv njihovih uslova korišćenja. Ali sudija je utvrdio da Eks nije uspio „da navede gubitke zasnovane na tehnološkoj šteti“ – tačnije, kompanija nije pokazala kako je skrejpovanje dovelo do finansijskih gubitaka za Eks.

Eks je tražio milione dolara odštete, tvrdeći da su izvještaji neprofitne organizacije doveli do egzodusa oglašivača i gubitka prihoda od reklama.

Ali sudija se složio s argumentom Centra da Eks ne može tražiti odštetu za nezavisna djela trećih strana na osnovu njihovog izvještaja ili "govora".

Centar za suzbijanje digitalne mržnje je neprofitna organizacija s uredima u SAD i Ujedinjenom Kraljevstvu. Redovno objavljuje izvještaje o govoru mržnje, ekstremizmu ili štetnom ponašanju na platformama društvenih mreža kao što su Eks, TikTok ili Fejsbuk. Organizacija je objavila nekoliko izvještaja koji su kritični prema Maskovom liderstvu, u kojima se detaljno opisuje porast govora mržnje protiv LGBTQ populacije, kao i klimatskih dezinformacija, nakon njegove kupovine Eksa.

Iz Eksa su saopštili da se "ne slažu sa odlukom suda i da planiraju uložiti žalbu".

Imran Ahmed, osnivač i izvršni direktor Centra, rekao je da je tužba predstavljala "licemjernu kampanju uznemiravanja" milijardera koji govori o zaštiti slobode govora, ali koji potom koristi svoje bogatstvo da pokuša ućutkati svoje kritičare.

Dodao je da tužba pokazuje potrebu za federalnim zakonom koji bi zahtijevao od tehnoloških kompanija da objave više informacija o svojim operacijama, tako da javnost može razumjeti kako ove moćne platforme oblikuju društvo.

Centar nije jedina grupa koja je ukazala na porast materijala mržnje na Eksu nakon Maskove kupovine u oktobru 2022.

Prošlog novembra, nekoliko velikih oglašivača, uključujući IBM, NBCUniversal i njegovu matičnu kompaniju Comcast, saopštili su da su se prestali oglašavati na Eksu nakon izvještaja liberalne zagovaračke grupe "Media Matters" u kojem je navedeno da su se njihovi oglasi pojavljivali uz materijal koji veliča naciste. Bio je to još jedan korak unazad jer je Ekw pokušavao da vratitvelike brendove i njihove reklamne dolare - što je glavni izvor prihoda te platforme. Eks je tužio i "Media Matters".

XS
SM
MD
LG