Linkovi

Predstavnički dom usvojio predlog zakona koji vodi ka zabrani TikToka u SAD


Kancelarija TikToka u Kalver sitiju u Kaliforniji. (Foto: Rojters)
Kancelarija TikToka u Kalver sitiju u Kaliforniji. (Foto: Rojters)

Predstavnički dom usvojio je ubedljivom većinom glasova predlog zakona koji bi mogao da dovede do nacionalne zabrane popularne video aplikacije TikTok, ukoliko se njen vlasnik ne odvoji od svoje kineske, matične kompanije ili proda američku verziju softvera.

Članovi Kongresa su doneli tu odluku zbog zabrinutosti da sadašnja vlasnička struktura kompanije predstavlja pretnju za američku nacionalnu bezbednost.

Zakonski predlog, usvojen sa 352 glasa za i 65 protiv, sada ide u Senat, gde je njegova sudbina neizvesna. Predlog mora da bude usvojen u oba doma Kongresa da bi, nakon potpisa predsednika, postao zakon.

TikTok, koji ima više od 150 miliona američkih korisnika, je podružnica kineske tehnološke firme BajtDens LTD.

Članovi Kongresa tvrde da je BajtDens potpuno vezan za kinesku vladu, koja bi, kad god poželi, mogla da zatraži podatke o američkim korisnicima aplikacije. Američki političari su zabrinuti zbog serije kineskih zakona u domenu nacionalne bezbednosti, koji primoravaju organizacije da sarađuju sa vladom na prikupljanju obaveštajnih informacija.

Dvostranačkim predlogom se TikToku "daje rok od šest meseci da eliminiše kontrolu od strane Komunističke partije Kine, i odvoji se od sadašnjih vlasnika kako bi ostala dostupna u Sjedinjenim Državama", rekli su kongresmen Majk Galager iz Odbora za stratešku konkurenciju SAD i Komunističke partije Kine i Radža Krišnamurti, vodeći demokrata u tom odboru.

Predsednik Džo Bajden je ranije izjavio da će potpisati taj predlog, ukoliko ga usvoji Kongres.

Protest korisnika aplikacije TikTok ispred Kongresa, 13. marta 2024. (Foto: AP/J. Scott Applewhite)
Protest korisnika aplikacije TikTok ispred Kongresa, 13. marta 2024. (Foto: AP/J. Scott Applewhite)

Republikanac Donald Tramp, koji se ranije zalagao za zabranu TikToka, sada je izrazio protivljenje tome, navodeći na svojoj društvenoj mreži da bi ukidanje TikToka "udvostručilo poslovanje Fejsbuka", dodajući da to ne želi da vidi. Dok je bio u Beloj kući, Tramp je potpisao uredbu o zabrani TikToka osim ako ga ne kupi neka američka kompanija, ali je ona osporena pred sudom.

Tramp je prethodno kritikovao kompaniju Meta, u čijem je vlasništvu Fejsbuk, zato što mu je ukinula pristup toj platformi i Instagramu nakon što je uklonila dve njegove objave za vreme nereda u Kongresu 6. januara 2021. Nalozi su mu ponovo vraćeni u februaru 2023.

Šou Zi Ču, direktor TikToka, svedoči na pretresu senatskog Odbora za pravosuđe, 31. januara 2024. (Foto: AFP/ANDREW CABALLERO-REYNOLDS)
Šou Zi Ču, direktor TikToka, svedoči na pretresu senatskog Odbora za pravosuđe, 31. januara 2024. (Foto: AFP/ANDREW CABALLERO-REYNOLDS)

Direktor TikToka Šou Zi Ču još ranije je za sredu zakazao posetu Kapitol hilu, kako bi razgovarao sa američkim senatorima, navodi izvor agencije Rojters upoznat sa situacijom.

"Ovaj proces je bio tajan, a zakon je proguran iz jednog razloga: to je zabrana. Nadamo se da će Senat razmotriti sve činjenice, saslušati svoje glasače, i sagledati uticaj na ekonomiju, 7 miliona malih preduzeća i 170 miliona Amerikanaca koji koriste naše usluge", navela je portparolka TikToka posle glasanja u Predstavničkom domu.

TikTok odavno poriče da je oruđe kineske vlade. Kompanija navodi da nikada nije delila podatke američkih korisnika i da to neće uraditi ako se od nje to zatraži. Američka vlada do sada nije pružila nikakve dokaze da je TikTok podelio takve informacije sa kineskim vlastima.

Neki republikanski protivnici zakonskog predloga kažu da SAD treba da upozore korisnike ako postoji strah zbog propagande ili ugrožavanja privatnosti, ali da konačnu odluku treba da donesu sami potrošači. I demokrate upozoravaju na efekat zabrane na korisnike u SAD, među kojima su preduzetnici i vlasnici malih firmi.

Odgovor na autoritarnost nije još više autoritarnosti", ocenio je republikanski kongresmen Tom Meklintok. “Odgovor na propagandu kineske Komunističke partije nije represija u stilu kineske Komunističke partije."

Republikanski kongresmen Tomas Mejsi kaže da SAD nikada ne bi pristale na zahtev upućen nekoj američkoj kompaniji.

Ne bismo dozvolili drugoj zemlji da preuzme kompaniju Ford zato što prodaje Fordove automobile u toj zemlji. Ali to je ono što sada pokušavamo."

Šta je sledeće?

Pored primedbi da se odlukom američki građani sprečavaju da primenjuju svoje pravo na slobodan govor, zakon bi verovatno bio osporen pred američkim sudovima i bilo bi teško da bude pravno sproveden.

Zakoni o kontroli kineskog izvoza potencijalno bi mogli da spreče prodaju TikTokovih algoritama", kaže za Glas Amerike Kejtlin Čin-Rotman, saradnica Centra za strateške i međunarodne studije.

“Prodaja bi logistički bila veoma teška. TikTok je jedna od najvećih kompanija na svetu, tako da bi svaki kupac morao da bude veoma veliki takođe. Morali bi da imaju strateški interes da kupe Tik Tok a onda bi spajanje moralo da se obavi na način da ne izazove zabrinutost zbog monopola u SAD."

XS
SM
MD
LG