Linkovi

Istraživanje: Većina tinejdžera kaže da su srećni i opušteni bez telefona


Kombinacija logoa socijalnih mreža (Foto: AP, arhiva)
Kombinacija logoa socijalnih mreža (Foto: AP, arhiva)

Skoro tri četvrtine tinejdžera u SAD kaže da se oseća srećno ili opušteno kada nemaju telefone sa sobom, prema novom izveštaju istraživačkog centra Pju.

U anketi objavljenoj u ponedeljak, Pju je takođe otkrio da uprkos pozitivnim osećanjima kada su bez telefona, većina tinejdžera nije ograničila upotrebu telefona ili društvenih mreža.

Istraživanje je urašeno dok političari i zagovornici dečjih prava sve više brinu o odnosu tinejdžera prema telefonima i društvenim mrežama. Prošle jeseni, desetine država, uključujući Kaliforniju i Njujork, tužile su vlasnika Instagrama i Fejsbuka Meta Platforms zbog nanošenja štete mladima i doprinosa krizi mentalnog zdravlja mladih, tako što svesno i namerno prave funkcije koje čine decu ovisnim. U januaru su izvršni direktori kompanija Meta, TikTok, Eks i drugih društvenih mreža svedočili pred Pravosudnin odborom Senata o štetnosti njihovih platformi za mlade.

Uprkos sve većoj zabrinutosti, većina tinejdžera kaže da ih pametni telefoni čine kreativnijima i da imaju hobije, dok je 45% reklo da im to pomaže da budu uspešni u školi. Većina tinejdžera smatra da su prednosti telefona veće od štete za ljude njihovih godina. Skoro svi tinejdžeri u SAD, 95% njih ima pristup telefonu, navodi Pju.

Većina tinejdžera kaže da pametni telefoni malo ili mnogo olakšavaju ljudima njihovih godina da se bave hobijima, 69%, i budu kreativni, njih 65%. Skoro polovina ili 45% kaže da su im ovi uređaji olakšali da budu uspešni u školi.

Anketa je sprovedena od 26. septembra do 23.oktobra 2023, sa 1.453 ispitanika koje su uglavnom činili tinejdžeri i jedan od roditelja. Procenjuje se da je margina greške od plus ili minus 3,2 procentna poena.

Otprilike polovina roditelja, odnosno 47% kaže da ograničava vreme koje njihovo dete može da provede na telefonu, dok sličan procenat, 48% to ne radi.

Otprilike četiri od deset roditelja i tinejdžera kažu da se bar ponekad svađaju zbog toga koliko remena dete provodi na telefonu. Svaki deseti u svakoj grupi rekao je da se to često dešava, a Latinoamerikanci će najviše priznat da se često svađaju oko upotrebe telefona.

Skoro dve trećine ili 64% roditelja dece od 13 do 14 godina kaže da nadgleda telefone svojih tinejdžera, što radi 41% roditelja dece od 15 do 17 godina.

Četrdeset dva procenta tinejdžera kaže da im telefoni otežavaju učenje dobrih društvenih veština, dok je 30% reklo da to olakšava.

Otprilike polovina roditelja kaže da provode previše vremena na telefonu. Veća je verovatnoća da će to reći roditelji sa višim primanjima nego oni sa nižim, a beli roditelji su češće prijavili da deca provode previše vremena na telefonu nego roditelji Hispanoamerikanci ili crnci.

XS
SM
MD
LG