Linkovi

Hobi jednog čoveka, glavni instrument u globalnom sprovođenju sankcija protiv Rusije


Teretni brod Mihail Nenašev plovi pored Istanbula, Turska, 4. jul 2022. (Foto: AP/Yoruk Isik)
Teretni brod Mihail Nenašev plovi pored Istanbula, Turska, 4. jul 2022. (Foto: AP/Yoruk Isik)

Sve je počelo je kao hobi jednog čoveka. Međutim, praćenje ruskih teretnih brodova u Bosforskom moreuzu i otkrivanje onih koji krše sankcije prevozeći ilegalni tovar iz okupiranih luka u Ukrajini, postalo je ključni resurs za globalne medije i druge koji prate sprovođenje kaznenih mera.

Sa svoje terase, Joruk Isik snimio je kamerom još jedan ruski teretni brod koji prolazi kroz istanbulski deo Bosforskog moreuza, od Crnog mora do evropskih tržišta i dalje. Počelo je kao hobi, ali za Isika, regionalnog političkog analitičara, praćenje brodova je postalo lična strast.

“Zanima me ruska spoljna politika, a posmatranje brodova na Bosforu stvarno daje naznake o ruskoj spoljnoj politici i tome u šta se upuštaju, šta planiraju da urade narednih meseci", kaže Isik.

Ruski brodovi krše sankcije dok prolaze kroz Bosfor
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:46 0:00

Pošto se Bosforski moreuz sužava na nekoliko stotina metara, praćenje brodova je relativno jednostavno. Isik beleži imena brodova, tovar i zastavu pod kojom plove. Sarađuje sa međunarodnom mrežom volontera i nevladinih organizacija koje razmenjuju podatke o kretanju ruskih teretnih brodova. Informacije su od presudnog značaja za svetske medije i druge koji prate sprovođenje sankcija.

Isikova internet stranica “Bosphorusobserver.com” postala je važno sredstvo za medije, uključujući i agenciju Rojters, koja koristi njegove fotografije. S obzirom da brodovi koji krše sankcije često isključuju svoj automatski identifikacioni sistem (AIS), preko kojeg mogu da ih prate međunarodne vlasti, posao koji Isik obavlja je od vitalnog značaja, kažu organizacije koje rade na otkrivanju ruskih brodova koji krše sankcije.

Džordž Vološin, stručnjak za globalni finansijski kriminal smatra da je takvo praćenje brodova veoma dragoceno.

"To je zapravo uobičajena tehnika - manipulisati identifikacionim sistemom tako što isključite svoj odašiljač ili ga ometate tako da izgleda da je brod na drugom mestu. Dakle, svi ti tragovi su potencijalno vredni", kaže Vološin.

Vološin dodaje da je praćenje brodova pomoglo da se otkrije ruski izvoz ukradenog ukrajinskog žita i uglja iz crnomorskih luka koje je Moskva okupirala u Ukrajini, od kojih je veliki deo Isik zabeležio u Bosforu. Moskva poriče optužbe da krši sankcije.

Vode oko Istanbula su pod ograničenom turskom jurisdikcijom i međunarodni su centar za stotine praznih teretnih brodova i tankera koji često menjaju vlasnike. Eksperti kažu da to otežava praćenje i stvara povoljne uslove za one koji pokušavaju da zaobiđu dugačku listu sankcija.

Turska takođe odbija da primenjuje sankcije i navodi da je ne obavezuju. Trgovina između Rusije i Turske je porasla od početka ruske invazije na Ukrajinu.

Joruk Isik konstatuje da je Rusija zemlja kojoj je uvedeno najviše sankcija i da većina onih koji trguju sa Rusijom, pokušava da sakrije svoje aktivnosti jer su zabrinuti da će snositi posledice.

Isik je 2015. razotkrio ruski izvoz oružja pomorskim putem, namenjen vladi Sirije za borbu protiv pobunjenika. Trenutno, većinu svog slobodnog vremena on provodi prateći brodove, što očekuje da će se nastaviti još mnogo godina, pošto još nema nagoveštaja da će Rusija promeniti svoje ponašanje.

XS
SM
MD
LG