Linkovi

Kako Rusija zaobilazi sankcije Zapada za aviokompanije


Arhva: Avion kompanijie Ural Erlajns polijeće sa aerodroma u Španiji, 29. jula 2018. godine. (Foto: Rojters/Paul Hanna)
Arhva: Avion kompanijie Ural Erlajns polijeće sa aerodroma u Španiji, 29. jula 2018. godine. (Foto: Rojters/Paul Hanna)

Avion Erbas kompanije Ural Erlajns sletio je u ruski grad Jekaterinburg 14. novembra prošle godine i tu je i ostao. Tri dana kasnije, za avion je stigao rezervni dio ključan za navigacijske sisteme, čija je prijavljena vrijednost bila veća od četvrt miliona dolara, a proizvela ga je američka kompanija Nortrop Graman (Northrop Grumman), pokazuju podaci ruske carinske evidencije.

Sedmicu kasnije, 24. novembra, avion A320 je poletio za Moskvu i od tada je redovno prevozio putnike širom Rusije i Centralne Azije.

Uprkos sankcijama Zapada, koje su osmišljene da spreče ruske prevoznike da nabavljaju dijelove za svoje avione Erbas i Boing, Ural Erlajns je uvezao više od 20 uređaja proizvedenih u SAD otkako je Rusija napala Ukrajinu u februaru 2022. godine, pokazuju carinski podaci.

Ukupno, do kraja juna ove godine, najmanje 1,2 milijarde dolara vrijednih dijelova za avione stiglo je ruskim aviokompanijama od maja 2022. godine - kada je na snazi već bila većina američkih i evropskih trgovinskih ograničenja, kao i zabrana izvoza.

U tu opremu spada širok dijapazon uređaja – od već navedenih navigacijskih sistema bez kojih avioni ne mogu da lete, ventila za pritisak u kabinama, ekrana u kokpitu i dijelova za slijetanje – do uobičajenijih rezervnih dijelova poput aparata za kafu, telefonskih slušalica za stjuardese i sjedišta za toalete.

Carinska evidencija pokazuje da su dijelovi stigli u Rusiju preko posrednika u zemljama kao što su Tadžikistan, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE), Turska, Kina i Kirgistan – od kojih nijedna nije podržala zapadne sankcije Rusiji.

Iznos od 1,2 milijarde dolara potcjenjuje ukupnu vrijednost avionskih dijelova uvezenih tokom perioda koji je analizirao Rojters jer uključuje samo pošiljke namijenjene direktno ruskim aviokompanijama ili njihovim jedinicama za održavanje - ali ne i dijelove aviona koji se isporučuju drugim kompanijama u Rusiji.

Oleg Pantelejev, šef istraživačkog centra za avijaciju AviaPort u Moskvi, rekao je da su ruske aviokompanije "riješile problem" poslovanja pod zapadnim sankcijama.

"U početku je bio šok, niko nije znao šta da radi", rekao je on Rojtersu. "Nakon dva do tri mjeseca pronađeni su novi kanali snabdijevanja, a nakon šest ili devet mjeseci pojavilo se dosta alternativa, što je omogućilo smanjenje cijena i rokova isporuke."

Nepotrebne informacije

Zamjenik izvršnog direktora Ural Erlajnsa, Kiril Skuratov, odbio je da komentariše kako je ruski prevoznik nabavio svoje rezervne dijelove.

"Definitivno vam to neću reći", rekao je on Skuratov. "To su nepotrebne informacije."

Nakon pregleda liste koju je sastavio Rojters, iz Nortrop Gramana su naveli da nisu identifikovali bilo kakve usluge prodaje ili popravke prema ruskim kompanijama. Dodali su da imaju "opsežne procese i procedure koje pomažu u osiguravanju usklađenosti sa svim primjenjivim zakonima i propisima vezanim za izvoz i sankcije."

Američka vlada je saopštila da su njene kontrole izvoza i kontrole njenih saveznika ozbiljno uticale na ruski sektor avijacije.

"Nastavićemo energično sprovoditi naše kontrole iskorenjivanjem i ometanjem ilegalnih mreža, praćenjem pojedinaca koji izbjegavaju ograničenja i direktnom interakcijom sa industrijom i stranim vladama kako bismo osigurali usklađenost", rekao je portparol Sekretarijata za trgovinu SAD.

Zvaničnik Evropske unije naveo je da Unija blisko koordiniše sa zemljama koje su uvele slična trgovinska ograničenja, kako bi osigurale da se ona ne zaobilaze: "U nekim zemljama se uspostavljaju sistemi za praćenje, kontrolu i blokiranje ponovnog izvoza“.

Zapadne sankcije jesu otežale život ruskom avio sektoru.

Sredinom 2022. godine, izvori iz avio industrije opisali su kako su neke ruske aviokompanije koristile određene avione kako bi sa njih skidale dijelove. Ruski prevoznik S7 Erlajns saopštio je u junu prošle godine da mora odustati od planova za pokretanje niskotarifnog operatera jer nije mogao da preuzme isporuku Erbasovih aviona koje je naručio.

Baš kao i njihov američki rival Boing, evropski proizvođač aviona Erbas je prekinuo veze sa svojim ruskim klijentima kada su uvedene sankcije.

Ali od 1. maja ove godine, ruske aviokompanije su imale 541 zapadni avion u aktivnoj službi ili na održavanju, prema podacima koje je prikupila švajcarska organizacija specjalizovana za informacije o avijaciji „ch-aviation“. To je manje-više na nivou prije rata, uzimajući u obzir 75 aviona koje su ruske aviokompanije iznajmljivale i koje su strani vlasnici preuzeli nakon početka invazije na Ukrajinu.

Ruske aviokompanije su u junu prevezle 10,1 milion putnika, prema podacima ruske federalne agencije za statistku Rostat, u poređenju sa 8,87 miliona u junu 2022. i 11,1 miliona u junu 2021.

Bez zapadnih aviona, ruski avioprevoznici bi morali masovno da smanjuju obim posla jer imaju samo oko 150 putničkih aviona ruske proizvodnje u svojim flotama, prema podacima „ch-aviation“.

Rusko ministarstvo trgovine i uprava civilnog vazduhoplovstva nisu odgovorili na poruke Rojtersa za komentar.

Zaobilazni put

Prije trgovinskih ograničenja, Ural Erlajns, Aeroflot, S7 i drugi ruski prevoznici oslanjali su se na podršku u održavanja od globalnih kompanija kao što je Lufthanza i Tehnik iz Njemačke.

Kada su strane kompanije prestale da im pružaju usluge, ruske aviokompanije su se okrenule grupi manjih dobavljača.

U aprilu 2022. godine, kompanija S7 je počela da uvozi dijelove iz kompanije u Moldaviji pod nazivom Er rok solušns (Air Rock Solutions), pokazuju carinske evidencije. Tokom narednih 14 mjeseci, S7 je od Er Roka nabavio dijelove u vrijednosti od najmanje 1,23 miliona dolara.

Ivan Melnikov, izvršni direktor Er Roka i još jednog distributera dijelova za avione iz Moldavije – Aerostejdž Servises (Aerostage Services), negirao je prodaju proizvoda Rusiji. Rekao je da je većina njegovih klijenata u UAE i Kirgistanu.

"Nemoguće je poslovati sa ruskim kompanijama iz Moldavije, jednostavno imajući u vidu da su njihove banke zabranjene u Moldaviji i da se plaćanja ne obrađuju", rekao je Melnikov. "Nismo zainteresovani da izgubimo naše lokalne i međunarodne partnere zbog kratkoročnih prihoda."

Većina pošiljki navedenih u ruskoj carinskoj evidenciji kao da dolaze od dvije navedene kompanije išle su zaobilaznim rutama, kroz zemlje kao što su UAE ili Kirgistan. Upitan da li to može ukazivati na to da su njegovi klijenti u tim zemljama preusmjerili isporuke ruskim aviokompanijama, moldavski biznismen nije odgovorio.

S7 i Aeroflot nisu odgovorili na poruke Rojtersa za komentar.

Kompanije preko kojih se zaobilaze ograničenja

Serijski broj naveden u ruskoj carinskoj evidenciji za navigacijski uređaj koji je proizvela kompanija Nortrop Graman, poslat u Jekaterinburg prošle godine, pokazuje da je on proizveden u oktobru 2008. i korišten na različitim avionima, uključujući i jedan u Saudijskoj Arabiji prije šest godina.

Iako carinski zapisi ne navode ime kompanije koja je isporučila uređaj u novembru, oni pokazuju kako je više jednako važnih američkih dijelova, opremljenih laserskim žiroskopima visoke tehnologije, stiglo do Ural Erlajnsa tokom 14-mjesečnog perioda koji je analizirao Rojters.

Na primjer, Ural Erlajns je u 2022. godini dobio najmanje dva uređaja preko UAE, koje su poslale dvije građevinske kompanije iz Tadžikistana.

Neke od pošiljki dijelova Nortrop Gramana za Ural Erlajns, koje su išle kroz UAE, obavljala je kompanija Skajparts FZCO, osnovana u junu 2022. godine i registrovana u jednosobnoj kancelariji u jednoj od slobodnih ekonomskih zona Dubaija.

Skajparts na svojoj veb stranici navodi da su ga osnovali profesionalci u avijaciji i nudi korisnicima podršku "od nosa do repa" za njihove avione.

Upitan o isporuci uređaja kompanije Nortrop Graman, menadžer Skajpartsa Said Abduloev, rekao je Rojtersu da je upoznat s tim dijelom i potvrdio da kompanija iz Dubaija posluje sa tadžikistanskim kompanijama.

Rekao je da je Skajparts nabavio jedan od dijelova Nortrop Gramana od američkog dobavljača, ali je negirao da ga je ikada poslao u Rusiju. Odbio je da imenuje američku firmu.

XS
SM
MD
LG