Linkovi

Američka vojna pomoć saveznicima dala bi američkoj odbrambenoj industriji potrebnu podršku


Projektil Tomahavk lansiran sa američkog razarača USS Gravely protiv onoga što američka vojska opisuje kao vojne mete Hutija u Jemenu, 3. februar, 2024. (U.S. Central Command/Handout via Reuters)
Projektil Tomahavk lansiran sa američkog razarača USS Gravely protiv onoga što američka vojska opisuje kao vojne mete Hutija u Jemenu, 3. februar, 2024. (U.S. Central Command/Handout via Reuters)

Podrška ukrajinskoj i izraelskoj vojsci povećala je pritisak na američku odbrambenu industriju. Fabrike širom zemlje proizvode oružje i municiju tempom koje nije viđen decenijama. Ali analitičari upozoravaju da odbrambena industrija ne drži korak sa kompleksnim pretnjama - od ruske agresije u istočnoj Evropi, do napada iranskih ekstremista u Crvenom moru.

Mekenzi Iglen, iz Američkog Instituta Enterprajz kaže da "mornarica ispaljuje više projektila Tomahavk za nedelju dana nego što je ukupno kupila prošle godine. To je vrsta mirovne proizvodnje koja mora da se preokrene kroz dodatak budžetu za nacionalnu bezbednost”.

Vojna pomoć saveznicima, podrška američkoj vojnoj industriji
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:03 0:00


Senat je usvojio zakonski predlog koji predviđa izdvajanje desetina milijardi dolara za vojnu pomoć Ukrajini, Izraelu, Tajvanu i samim Sjedinjenim Državama. Predstavnički dom će u subotu glasati o vlastita četiri prijedloga zakona o vojnoj pomoći.

“50 milijardi dolara od toga će biti izdvojeno za našu industrijsku bazu. Ovde je reč i o našoj nacionalnoj bezbednosti i industrijskoj bazi. Ali Ukrajina nije važna samo za Evropu. Važna je i za ceo svet", objasnio je sekretar za odbranu Lojd Ostin.

Svet u kojem Kina posmatra kako Sjedinjene Države i njeni saveznici reaguju na pritisak.

Ekskluziva: Glas Amerike u fabrici koja proizvodi oružje za Ukrajinu
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:45 0:00

Analitičarka Iglen ističe da "Peking ume da broji. Znaju koliko raketa kupujemo ili proizvodimo godišnje, a to sigurno nije dovoljno da sprečimo rat u Aziji."

Kina je zapretila da će preuzeti kontrolu nad Tajvanom silom ako bude potrebno, što je potez koji bi mogao da izazove nestabilnost širom Pacifika. I demokrate i republikanci u Senatu pozivaju Predstavnički dom da glasa o dodatnoj finansijskoj pomoći.

Republikanski senator Rodžer Viker rekao je da svakako deli nadu predsedavajućeg Senatskog odbora za oružane snage da će taj dodatak budžetu biti usvojen i potpisan kao zakon vrlo brzo.

Zakonom se finansira dodatni broj američkih podmornica koje bi mogle da pomognu u patroliranju Pacifikom, a deo bi bio izdvojen i za trenutne operacije vojske u Evropi.

XS
SM
MD
LG