Linkovi

Bajden: Trampove izjave o NATO opasne, republikanci pomažu Putinu ako ne odobre pomoć Ukrajini


Arhiva - Kapitol SAD 24. septembra 2023 (AP/J. David Ake
Arhiva - Kapitol SAD 24. septembra 2023 (AP/J. David Ake

Američki Senat izglasao je u utorak ujutru paket pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu vredan 95 milijardi dolara, ali je predsedavajući Predstavničkog doma poručio da se o tome neće glasati u donjem domu Kongresa.

Predsednik Džo Bajden u utorak je pozvao republikance u donjem domu Kongresa da odobre pomoć za Ukrajinu i upozorio da protivljenje usvojenom zakonskom predlogu "ide na ruku (ruskom predsedniku Vladimiru) Putinu".

"Istorija posmatra", rekao je Bajden. Dodao je da je ulog još veći posle izjave njegovog prethodnika Donalda Trampa da neće štititi članice NATO-a od Rusije ako ne budu dovoljno izdavajale za odbranu.

"Ulozi su već bili veliki za američku bezbednost pre nego što je zakonski predlog sinoć usvojen u Senatu. Međutim, proteklih dana, ti ulozi su postali veći. I to zato što je bivši predsednik poslao opasnu i šokantno, neameričku poruku svetu", rekao je Bajden.

Bajden je ocenio da je Trampova izjava "glupa" i "sramna".

"On NATO ne vidi kao savez koji štiti Ameriku i svet. Vidi ga kao reketiranje za zaštitu", poručio je Bajden na konferenciji za novinare u Beloj kući i naglasio da se "ni jedan predsednik u našoj istoriji nije povinovao ruskom diktatoru".

Senat je usvojio paket sa 70 glasova za i 29 protiv. Među onima koji su u Senatu glasali za paket bilo je i republikanaca, a većinu u ovom telu imaju demokrate.

Volodimir Zelenski, predsednik Ukrajine, odmah je izrazio zahvalnost rekavši da američka pomoć "spasava ljudske živote od ruskog terora".

„Američka pomoć približava nas pravičnom miru u Ukrajini i vraća globalnu stabilnost, što rezultira povećanom bezbednošću i prosperitetom za sve Amerikance i sav slobodan svet“, napisao je Zelenski na društvenoj mreži Eks.

Lider većine u Senatu Čak Šumer, demokrata iz Njujorka, stiže na Kapitol u Vašingtonu, 11. februara 2024.
Lider većine u Senatu Čak Šumer, demokrata iz Njujorka, stiže na Kapitol u Vašingtonu, 11. februara 2024.

Čak Šumer, lider većine u Senatu, rekao je da će ta mera „u velikoj meri uticati ne samo na našu nacionalnu bezbednost, ne samo na bezbednost naših saveznika, već i na bezbednost zapadne demokratije“. „Ovim predlogom zakona, Senat izjavljuje da američko rukovodstvo neće odustati, neće posustati, neće propasti“, rekao je Šumer nakon što je objavljen konačan broj glasova.

On je ukazao na dvostranačku podršku i izrazio uverenje da će glasanje u Predstavničko domu Kongresa doneti sličan ishod. Ali republikanci u Predstavničkom domu su vezali prigovore na dalju pomoć Ukrajini sa pitanjem bezbednosti na granici između SAD i Meksika.

Predsedavajući Predstavničkog doma Majk Džonson rekao je u utorak da nema nameru da dozvoli da se glasa o zakonskom predlogu usvojenom u Senatu.

Republikanci u Senatu su prošle nedelje blokirali unapređenje mere koja je obuhvatala stranu pomoć zajedno sa odredbama za pooštravanje ograničenja na američko-meksičkoj granici kako bi pokušali da obuzdaju priliv hiljada migranata koji svakodnevno prelaze u Sjedinjene Države.

Bivši predsednik SAD Donald Tramp usprotivio se graničnoj meri kao nedovoljno oštroj, a republikanski članovi Kongresa su sledili njegov primer po tom pitanju.

Senat je prešao na samostalni paket pomoći, sa merom koja je usvojena u utorak, uključujući 61 milijardu dolara za Ukrajinu, 14 milijardi dolara za Izrael, skoro pet milijardi dolara za podršku partnerima u Indo-Pacifiku, uključujući Tajvan, i drugu pomoć. Pentagon je poslao poslednju odobrenu rundu pomoći Ukrajini 27. decembra 2023. godine.

Predsednik Džo Bajden rekao je prošle nedelje da izostanak podrške Ukrajini u Kongresu predstavljalo "nečuven" potez. „Neuspeh Kongresa Sjedinjenih Država, ako do njega dođe, da ne podrži Ukrajinu, blizu je kriminalnog zanemarivanja“, rekao je Bajden.

Republikanci su generalno podržavali veću pomoć za rat Izraela protiv militanata Hamasa, iako su mnogi američki zakonodavci, posebno progresivne demokrate, glasno osudili Izrael zbog obima njegove kontraofanzive u kojoj je, prema palestinskim zdravstvenim zvaničnicima, ubijeno više od 28.000 ljudi. Izraelska ofanziva usledila je nakon terorističkog napada Hamasa u oktobru u kom je, prema tvrdnjama Izraela, ubijeno 1.200 ljudi.

Međutim, neki desničarski republikanski poslanici, od kojih su mnogi povezani sa bivšim predsednikom Trampom, izražavaju sve veće protivljenje slanju dodatne pomoći Ukrajini za njenu dvogodišnju borbu protiv ruske invazije, ugrožavajući odobrenje pomoći iako je većina demokratskih predstavnika za to.

Ti republikanci tvrde da ne treba slati dodatnu pomoć Ukrajini osim ako Kongres SAD ne odobri više sredstava za bezbednost domaćih granica.

"Mi smo Ukrajini već dali više od 120 milijardi dolara. Ovo je više nego dovoljno novca da se osigura svaka granica u našoj zemlji, nažalost, ali predvidljivo, 120 milijardi dolara koje smo poslali Ukrajini rezultiralo je višegodišnjim zastojem koji je koštao stotine hiljada života, ukrajinskih i ruskih", rekao je republikanski senator Tomi Tubervil u ponedeljak u senatu.

XS
SM
MD
LG