Linkovi

Ostin sa saveznicima o Ukrajini, republikanac Sešns veruje da će paket pomoći proći i u Predstavničkom domu


Lojd Ostin, američki sekretar odbrane (Foto: AP Photo/Kevin Wolf)
Lojd Ostin, američki sekretar odbrane (Foto: AP Photo/Kevin Wolf)

Administracija predsednika Džoa Bajdena vrši pritisak na republikance u Predstavničkom domu da usvoje paket pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu od 95 milijardi dolara, koji je prethodno odobren u Senatu

O neophodni američke pomoći Ukrajini, američki ministar odbrane Lojd Ostin u srijedu je virtuelno razgovarao sa NATO saveznicima.

„Stajanje po strani dok se Ukrajina bori za svoj opstanak nije opcija. Ukrajina se neće predati, a nećemo ni mi“, rekao je Ostin članovima Kontakt grupe za odbranu Ukrajine (UDCG) u sredu, razgovarajući sa njima virtuelno iz svoje kuće u Vašingtonu.

Ostin je prvobitno planirao da otputuje u Brisel da se sastane sa grupom, ali je ostao u Sjedinjenim Državama zbog još jedne hospitalizacije zbog nehirurških zahvata. Otpušten je iz bolnice u utorak. „U dobrom sam stanju i moja prognoza kada je reč o lečenju od raka ostaje odlična“, rekao je grupi dok se izvinio što nije bio lično na sastanku.

SAD nisu poslale nikakvu vojnu pomoć Ukrajini od kraja decembra, kada je ponestalo sredstava. Senat je u utorak usvojio paket pomoći od 95 milijardi dolara koji uključuje više od 60 milijardi dolara za Ukrajinu, ali se zakonski predlog suočava sa protivljenjem u Predstavničkom domu predvođenom republikancima koji žele da "vežu" ovu pomoć sa novim propisima koji bi pojačali pograničnu kontrolu na jugu i migracije.

Predsedavajući Majk Džonson u sredu je ponovio da ne planira da stavi senatski predlog na glasanje i da Amerikanci žele da se članovi Kongresa usredsrede na unutrašnje probleme.

"Nastavićemo da zahtevamo da se prvo pobrinemo za naše probleme pre onih širom sveta. To nije predizborna poruka. To je istina", rekao je Džonson.

Međutim, demokrate kažu da većina u donjem domu Kongresa, uključujući i neke umerene republikance, želi da se raspravlja o senatskom zakonskom predlogu.

"Samo tražimo o tome da se glasa. Više od 300 kongresmena bi glasalo za ovakav paket, ali to nije pitanje za demokrate. Pitanje je za predsedavajućeg Džonsona. Čega se plaši?", zapitao se demokratski kongresmen Pit Agilar.

Pit Sešns, republikanski kongresmen je za Glas Amerike rekao da su „demokrate u Senatu usvojile dobar zakon o finansiranju za podršku Ukrajini u njenim potrebama“.

On je kazao da su posle raspada Sovjetskog Saveza, Sjedinjene Države pristale da podrže Ukrajinu u budućnosti i još uvek imaju tu obavezu. "Ta budućnost nije došla za 300 godina, već posle 30", kazao je Sešns.

Sešns je rekao i da misli da će senatski predlog u ovom ili onom obliku proći u Predstavničkom domu.

"Biće potreban kompromis, sa naše, republikanske strane i nadam se da će doći do toga", naveo je on, dodajući da je ovo hitno pitanje, baš kao i republikanski zahtev za pojačanom kontrolom granice i imigranata u Teksasu.

UDCG okuplja zvaničnike iz više od 50 zemalja kako bi koordinisali napore u Ukrajini, ali postoji neizvjesnost kada bi SAD, najveći pružalac vojne pomoći Ukrajini, mogle obnoviti svoju podršku.

„Mislim da su neke od poruka koje ćete čuti jeste da će SAD biti uz Ukrajinu koliko god bude potrebno, ali nam je potrebno odobrenje Kongresa da nastavimo da šaljemo te paket pomoći“, rekla je zamenica portparola Pentagona Sabrina Sing novinarima na pitanje kakvu će poruku Ostin uputiti na razgovorima.

Ukrajinski zvaničnici zatražili su oružje za jačanje vazdušne odbrane zemlje dok Rusija nastavlja da napada gradove dronovima i projektilima. U četvrtak se ministri odbrane NATO-a sastaju u Briselu, gde će rat u Ukrajini biti glavna tema razgovora.

„Saveznici nastavljaju da šalju velike isporuke oružja, opreme i municije“, rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg novinarima u sredu. „Ova podrška čini stvarnu razliku. Uz našu pomoć, hrabri Ukrajinci su povratili polovinu teritorije koju je Rusija zauzela, otvorili koridor u Crnom moru i nanose velike gubitke ruskim snagama".

Džef Seldin je doprineo u pisanju ove vesti

XS
SM
MD
LG