Linkovi

SAD sankcionisale stotine pojedinaca i kompanija zbog ruskog rata u Ukrajini


Sekretarijat za finansije u Vašingtonu. (Foto: AP/Patrick Semansky)
Sekretarijat za finansije u Vašingtonu. (Foto: AP/Patrick Semansky)

Sjedinjene Države u utorak su uvele sankcije stotinama pojedinaca i kompanija, uključujući one u Kini, Turskoj i Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Meta novih američkih kaznenih mera su oni koji pomažu u zaobilaženju zapadnih sankcija Rusiji, kao i ruski budući energetski kapaciteti, banke i sektor rudarstva i metalurgije.

Sekretarijat za finansije i Stejt department uveli su sankcije za više od 250 pojedinaca i kompanija, u najnovijem pokušaju da spreče Rusiju da izbegava sankcije koje su joj uveli Amerika i saveznici zbog rata u Ukrajini.

"Nastavićemo da koristimo sva sredstava na raspolaganju da bismo pozvali Rusiju na odgovornost zbog zločina u Ukrajini, i pozvali na odgovornost one koji finansiraju i pomažu rusku ratnu mašineriju", saopštio je američki državni sekretar Entoni Blinken.

Sekretarijat za finansije je naveo da je uveo sankcije mreži od četiri kompanije i devet osoba u Kini, Rusiji, Hong Kongu i Pakistanu zbog nabavke i dostavljanja Rusiji oružja i tehnologije koji se proizvode u Kini.

Saopšteno je da je ta mreža pokušavala da zaobiđe američke sankcije i kinesku kontrolu izvoza vojnog materijala.

Na meti sankcija su i kompanije u Turskoj, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Kini zbog isporuka tehnologije i opreme, uključujući delove aviona, rendgenske sisteme i kuglične ležajeve.

Među sankcionisanim firmama iz Kine su kompanije za komercijalne satelitske snimke za koje Sekretarijat za finansije navodi da su dostavljale snimke visoke rezolucije ruskoj plaćeničkoj grupi Vagner.

Stejt department je takođe uveo sankcije kineskim kompanijama u postupku protiv mreže za koju navodi da je učestvovala u nabavci mikroelektronskih komponenti za ruski državni konglomerat Rostek, koji je pod američkim sankcijama.

Kako se navodi, ta mikroelektronika je korišćena za razvoj sistema elektronskog ratovanja. Kompanije u Rusiji, Turskoj i Hong Kongu su takođe sankcionisane u okviru procedure protiv te mreže.

Vašingnton je pojačao diplomatski pritisak na zemlje i privatne kompanije širom sveta da bi osigurao primenu sankcija koje su SAD, EU i druge zapadne zemlje uvele Moskvi zbog invazije na Ukrajinu.

Ambasade Rusije i Kine nisu odmah odgovorile na pitanja novinara Rojtersa da komentarišu ove kaznene mere. Rusija odbacuje zapadne sankcije kao ilegalne i tvrdi da one neće uticati na njen ekonomski razvoj.

Ambasada Ujedinjenih Arapskih Emirata takođe nije još odgovorila na novinarske upite.

XS
SM
MD
LG