Linkovi

Amerika uvela novu rundu sankcija zbog ruske invazije na Ukrajinu


ARHIVA - Zgrada američkog Sekretarijata za finansije u Vašingtonu (Foto: AP/Patrick Semansky)
ARHIVA - Zgrada američkog Sekretarijata za finansije u Vašingtonu (Foto: AP/Patrick Semansky)

Sjedinjene Države u utorak su uvele sankcije jednom Belgijancu koji je bio uključen u nabavku elektronike za rusku vojsku, njegove kompanije, te grupu bjeloruskih preduzeća i osobe povezane sa ruskom invazijom na Ukrajinu.

Kancelarija za kontrolu strane imovine pri Sekretarijatu za finansije sankcionisala je mrežu, na čijem čelu je Hans De Giter, koja obuhvata devet entiteta i pet pojedinaca u Rusiji, Belgiji, Kipru, Švedskoj, Hong Kongu i Holandiji. Optuženi su da su bili uključeni u nabavku vojne opreme za Rusiju.

Sekretarijat za pravosuđe je u utorak otpečatio dvije optužnice protiv De Gitera, a Sekretarijat za ekonomiju ga je uz pet firmi dodao na svoju listu sankcionisanih.

Osobama i kompanijama koje su pod američkim sankcijama blokiran je pristup imovini u SAD, a ne mogu ni da posluju sa Amerikancima.

Portparol Stejt departmenta Metju Miler rekao je da su SAD "riješene da rade sa svojim saveznicima i partnerima da razotkriju i onesposobe mreže uključene u vojnu nabavku za Rusiju" i "nastaviće da preduzimaju akciju protiv ruskog vojno-industrijskog kompleksa da bi poremetile pristup Kremlja sredstvima za vođenje nelegalnog rata protiv Ukrajine".

Sekretarijat za finansije takođe je uveo sankcije protiv 11 entiteta i 8 pojedinaca koji su povezani sa režimom Aleksandra Lukašenka, zbog represije nad bjeloruskim civilnim društvom, korumpiranog obogaćivanja porodice Lukašenko i saučesništva u ruskom ratu protiv Ukrajine, navodi se u saopštenju.

"Današnji potez potvrđuje naše napore da Lukašenka, njegovu porodicu i režim pozivamo na odgovornost zbog anti-demokratskih akcija i kršenja ljudskih prava, i u Bjelorusiji i širom svijeta. Nastavićemo da targetiramo izvore prihoda Lukašenkovog režima, njegove takozvane lične "novčanike" i aktere koji omogućavaju rusku agresiju u Ukrajini, koordinišu prebacivanje djece iz Ukrajine u Bjelorusiju i podržavaju Lukašenkov autoritarni režim", naveo je u saopštenju Brajan Nelson, podsekretar za terorizam i finansijske obavještajne podatke u Sekretarijatu za finansije.

XS
SM
MD
LG