Linkovi

Ukrajina: Rusija gađala Kijev balističkim raketama


Lokalna stanovnica stoji pored kratera izazvanog udarom ruske rakete u Kijevu, Ukrajina, 11. decembra 2023.
Lokalna stanovnica stoji pored kratera izazvanog udarom ruske rakete u Kijevu, Ukrajina, 11. decembra 2023.

Ukrajinska vojska saopštila je u ponedeljak da je Rusija napala Kijev sa osam balističkih projektila tokom noći u poslednjem talasu vazdušnih napada na ukrajinsku prestonicu.

Ukrajinske vazduhoplovne snage su saopštile da je protivvazdušna odbrana oborila svih osam projektila.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko rekao je da su četiri osobe dobile medicinsku pomoć nakon što su ostaci jednog od oborenih projektila pali u istočni deo grada. On je takođe izvestio da su ostaci projektila pronađeni u skladištu, ali je rekao da na licu mesta nije bilo štete.

Ukrajinska vojska je saopštila da je Rusija takođe lansirala 18 dronova sa okupiranog Krima, a da je ukrajinska protivvazdušna odbrana oborila svih 18 na jugu zemlje.

Tokom protekle nedelje, grad Avdijevka u Donjeckoj oblasti i dalje je bio poprište najintenzivnijih borbi na frontu, saopštilo je britansko Ministarstvo odbrane u svom redovnom saopštenju povodom situacije u Ukrajini.

"Kao što se vidi u zvaničnim ukrajinskim podacima objavljenim za javnost, bilo je dana kada se skoro 40 odsto svih borbenih dejstava verovatno odigralo u ovom malom sektoru", navodi se u poruci na platformi Eks.

"Ruske ofanzive i dalje karakterišu napadi uglavnom proste pešadije, često kaznenih jedinica Storm-Z".

"Ukrajinske jedinice su verovatno izvele uspešne lokalne kontranapade, uskraćujući ruskim snagama punu kontrolu nad selom Stepove. Ovde Rusija pokušava da jednim delom pokreta poput klešta obuhvati Avdijevku i njenu teško branjenu industrijsku zonu", navode Britanci.

Zelenski u utorak u Beloj kući

Američki predsednik Džo Bajden ugostiće ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog u utorak u Beloj kući dok američka administracija traži da Kongres odobri dodatnu pomoć Ukrajini.

Poseta ima za cilj da "podvuče nepokolebljivu posvećenost Sjedinjenih Država podršci narodu Ukrajine dok se brani od ruske brutalne invazije", navodi se u saopštenju Bele kuće.

Predsednik SAD Džo Bajden i predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski poziraju za zajedničku fotografiju u Ovalnoj kancelariji, u Beloj kući, Vašington, 22. decembra 2022.
Predsednik SAD Džo Bajden i predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski poziraju za zajedničku fotografiju u Ovalnoj kancelariji, u Beloj kući, Vašington, 22. decembra 2022.

Kancelarija Zelenskog potvrdila je da je prihvatio Bajdenov poziv. Takođe je pozvan da govori na sastanku svih senatora.

Bajden je od Kongresa zatražio paket od 110 milijardi dolara ratnog finansiranja za Ukrajinu (61,4 milijarde dolara) i Izrael, zajedno sa drugim prioritetima nacionalne bezbednosti. Ali u sredu su republikanci u američkom Senatu blokirali zakon, rekavši da su potrebne velike promene po pitanju bezbednosti granica SAD.

U međuvremenu, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je u nedelju da Zapad pokušava da iscrpi Rusiju u Ukrajini i da će bilo kakve mirovne pregovore morati da pokrene Kijev.

"Na Ukrajincima je da prepoznaju koliko su duboko u rupi u koju su ih Amerikanci gurnuli", rekao je Lavrov o ratu.

Upitan kakve su šanse da diplomatija donese primirje ili mir, on je rekao: "Moraćete da pozovete gospodina Zelenskog jer je pre godinu i po potpisao ukaz o zabrani bilo kakvih pregovora sa [ruskim predsednik Vladimirom] Putinom".

Mađarska blokada

U međuvremenu, mađarske kamiondžije planirale su u ponedeljak da blokiraju glavni granični prelaz Mađarske sa Ukrajinom u znak protesta što ukrajinski prevoznici dovoze jeftinije proizvode u zemlju Evropske unije i nanose štetu lokalnoj trgovini.

Kamiondžije iz Ukrajine su izuzete od dozvola za prelazak u EU od ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. Autoprevoznici širom istočne Evrope zahtevaju ograničenja za broj ukrajinskih kamiona koji ulaze u zemlje bloka.

"Zatražili smo od EU... da preispita svoj sporazum potpisan sa Ukrajinom i razmotri interese prevoznika iz EU, među njima i onih Mađarske", rekao je Tivadar Arvai, generalni sekretar Mađarskog udruženja drumskih transporta, za državnu novinsku agenciju MTI .

Poljske kamiondžije blokirale su puteve do tri granična prelaza.

Ukrajinske vlasti kažu da je oko 3.500 kamiona blokirano na poljskoj strani poljsko-ukrajinske granice od nedelje ujutro. Vlasti do sada nisu uspele da se dogovore sa demonstrantima, koji, kao i njihove mađarske kolege, takođe nastoje da zaustave ukrajinske kamiondžije u pristupu Evropskoj uniji bez dozvole.

U izveštaju su korišćene neke informacije agencija Asošijeted pres, Rojters i Agencije Frans pres.

XS
SM
MD
LG