Linkovi

Počinje nadzor putnika na četiri američka aerodroma zbog respiratornih virusa


Međunarodni aerodrom Dalas u Virdžiniji, pored Vašingtona, fotografisan 26. marta 2019. godine.
Međunarodni aerodrom Dalas u Virdžiniji, pored Vašingtona, fotografisan 26. marta 2019. godine.

Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) proširuju svoj program nadzora putnika na infektivne bolesti, tako što će početi da rade i testiranja na respiratorne viruse, saopštile su u ponedeljak kompanije koje su partneri u tom poslu - "Gingko Bioworks" i "XWELL".

Projekat će u startu biti pokrenut na četiri aerodroma, uoči jesenjih i zimskih mjeseci, kada virusi koji uzrokuju respiratorne bolesti, poput gripa i respiratornog sincicijalnog virusa (RSV) obično više cirkulišu u Sjedinjenim Državama.

Iz CDC-ja su upozorili da očekuju da će broj hospitalizacija zbog kovida 19, RSV-a i gripa ove godine biti sličan prošlogodišnjim brojevima, na višem nivou u odnosu na period prije pandemije.

Kompanije "Ginkgo" i "XWELL" su saopštile da će u okviru projekta nadzirati više od 30 novih virusa, bakterija i otpornosti na antimikrobne lijekove, uključujući sezonske respiratorne patogene kao što su gripa A i B, RSV i kovid 19.

Sjedište Centara za kontrolu i prevenciju bolesti u Atlanti.
Sjedište Centara za kontrolu i prevenciju bolesti u Atlanti.

Kao dio programa, CDC sprovodi dobrovoljno uzimanje brisa nosa i uzima uzorke otpadnih voda aerodroma, a cilj je pomoći u ranom otkrivanju novih varijanti kovida i drugih patogena.

Nadzor CDC-a je počeo u vrijeme pandemija kovida 19, 2021. godine. Četiri aerodroma na kojima će novi elementi nazdora najprije biti sprovođeni su: njujorški međunarodni aerodrom Džon F Kenedi, međunarodni aerodrom San Francisko, međunarodni aerodrom Boston Logan i međunarodni aerodrom Vašington Dalas.

Program nadzora je javno-privatno partnerstvo između CDC-a, odjela kompanije "Ginkgo" za biosigurnost i javno zdravlje - "Concentric", te "XWELL" službe za dijagnostičko testiranje "XpresCheck".

XS
SM
MD
LG