Linkovi

Amnesti i Hjuman rajts voč: Vagner pomaže vojsci Malija da ubija civile


Arhiva - Ruski plaćenici u Maliju koračaju uz pripadnika vojske Malija (levo), na nedatiranoj fotogafiji koju je obajvila francuska vojska.
Arhiva - Ruski plaćenici u Maliju koračaju uz pripadnika vojske Malija (levo), na nedatiranoj fotogafiji koju je obajvila francuska vojska.

Ruska plaćenička grupa poznata kao Vagner pomaže vladinim snagama u centralnom i severnom Maliju da izvode racije i napade dronovima u kojima je ubijeno desetine civila, uključujući mnogo dece, navode grupe za zaštitu ljudskih prava u izveštajima objavljenim ove nedelje koji obuhvataju period od decembra do marta.

Mali se, zajedno sa svojim susedima Burkinom Faso i Nigerom, više od jedne decenije bori protiv pobune islamskih ekstremističkih grupa, uključujući neke povezane sa Al Kaidom i grupom Islamska država. Posle vojnih udara u sve tri zemlje poslednjih godina, vladajuća hunta je proterala francuske snage i umesto toga obratila se ruskim plaćeničkim jedinicama za bezbednosnu pomoć.

Nasilje je eskaliralo u Maliju otkako su tamo stigli ruski plaćenici nakon državnog udara 2021. Vladajuća hunta u zemlji je pojačala operacije, izvodeći smrtonosne udare dronovima na skupove civila i racije zajedno sa ruskim plaćenicima u kojima su ubijani civili.

Stanovnici regiona Sahel, koji uključuje i Mali, kažu da se prisustvo Rusije nije promenilo otkako je Vagnerov lider Jevgenij Prigožin poginuo u sumnjivoj avionskoj nesreći prošle godine.

"Prelazna vojna vlada Malija, koju podržava Rusija, ne samo da čini užasne zloupotrebe, već radi na eliminisanju kontrole stanja ljudskih prava", rekla je Ilarija Alegroci, viša istraživačica za Sahel u Hjuman rajts voču (HRW) u saopštenju u četvrtak.

Navodeći primer racije koju su u januaru izvele vladine snage koje podržava Rusija, HRW navodi da je vojska ušla u selo u blizini vojne baze u centralnom Maliju i uhapsila 25 ljudi, uključujući četvoro dece. Njihova tela pronađena su kasnije tog dana sa povezom preko očiju i sa prostrelnim na glavama, navodi se u izveštaju.

Amnesti internešenel (AI) je u odvojenom izveštaju ranije ove nedelje naveo da je u dva udara dronovima na severu Malija poginulo najmanje 13 civila, uključujući sedmoro dece uzrasta od dve do 17 godina. Trudnica koja je povređena u bombardovanju pobacila je nekoliko dana nakon napada, navodi se u saopštenju.

HRW je saopštio da su bespilotne letelice turske proizvodnje u Maliju u stanju da izvrše napade preciznim laserski navođenim bombama. Grupa je takođe dokumentovala kako su u napadima dronova ubijani civili.

U jednom primeru, u napadu dronom u regionu Segu u centralnom Maliju ubijeno je najmanje sedam ljudi na venčanju, uključujući dva dečaka, navodi se. Sledećeg dana, drugi napad dronom izveden je na prisutne na sahrani ubijenih u napadu prethodnog dana.

Hunte koje su na vlasti u Maliju, Nigeru i Burkini Faso ranije ovog meseca najavile su zajedničke bezbednosne snage za borbu protiv sve većeg ekstremističkog nasilja u njihovom regionu Sahela. Prethodno su se distancirale od drugih regionalnih i zapadnih zemalja koje se ne slažu sa njihovim pristupom.

Iako su vojske obećale da će okončati pobune na svojim teritorijama nakon smenivanja izabranih vlada, analitičari kažu da se nasilje pogoršalo pod njihovim režimima. Oni dele granice i njihove bezbednosne snage koje se bore protiv ekstremističkog nasilja su preopterećene.

XS
SM
MD
LG