Linkovi

Putin nagovestio da se Prigožinov avion srušio zbog detonacije ručne bombe


Arhiva - Dim se uzdiže sa mesta pada privatnog aviona u blizini sea Kuženikino, Rusija, 23. avgusta 2023. Vođa privatne pljačeničke grupe Vagner" i njegovi najvišu oficiri bili su među 10 poginulih u avionu.
Arhiva - Dim se uzdiže sa mesta pada privatnog aviona u blizini sea Kuženikino, Rusija, 23. avgusta 2023. Vođa privatne pljačeničke grupe Vagner" i njegovi najvišu oficiri bili su među 10 poginulih u avionu.

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je u četvrtak da su fragmetni jedne ili više ručnih bombi pronađeni u posmrtnim ostacima ljudi poginulih u padu aviona 23. avgusta u kom se nalazio i šef ruske plaćeničke paravojne grupe Vagner Jevgenij Prigožin.

Stručnjaci koji su istraživali nesreću nisu našli nikakve naznake da je privatni avion pretrpeo "spoljni udar", rekao je Putin. Međutim nije bilo načina da se ta izjava nezavisno proveri.

Puin nije naveo više detalja o tome kako je moglo da dođe do detonacije ručne bombe na avionu, ali je rekao da smatra da su istražitelji pogrešili što nisu obavili testove droge i alkohola na telima poginulih. "Po mom mišljenju, takva analiza je trebalo da se sprovede ali nije" - dodao je.

Ruski predsednik je rekao da je prilikom pretrage Vangerovih prostorija u Sankt Peterburgu pronađeno 10 milijardi rublji (100 miliona dolara) i 5 kilograma kokaina.

Nakon Putinove izjave, nešto kasnije u petak, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da istražitelji još nisu sastavili konačan izveštaj o uzroku avionske nesreće u kojoj je u avgustu ubijen Prigožin.

Podsetimo, u preliminarnoj proceni američkih obaveštajnih službi zaključuje se da je pad aviona izazvala namerna eksplozija, a zapadni zvaničnici su ukazali na dugu listu Putinovih neprijatelja koji su ubijeni.

Kremlj je optužbe da stoji iza nesreće okarakterisao kao "apsolutnu laž". Ruska istraga je pokrenuta, ali nikakvi nalazi nisu objavljeni.

Prigožin i dvojica njegovih najviših oficira iz grupe Vagner bili su među desetoro poginulih kada se 23. avgusta srušio privatni avion koji je leteo iz Moskve za Sankt Peterburg.

Dva meseca ranije, Prigožin je organizovao pobunu čiji je cilj bio, kako je tada naveo, da se zbaci rukovodstvo Ministarstva odbrane kojeg je krivio za greške u rukovođenju ruskim trupama u ratu u Ukrajini. Njegovi plaćenici su tom prilikom zauzeli vojni štab Rusije u Rostovu na Donu, a zatim krenuli ka Moskvi.

Zaustavili su se kada im je stigao predlog "sporazuma" koji im je nudio amnestiju od krivičnog gonjenja i mogućnost da se povuku iz službe, presele u Belorusiju ili potpišu nove ugovore sa Ministarstvom odbrane – što će kasnije nekoliko hiljada Vagnerovih plaćenika i uraditi.

Pobuna Jevgenija Prigožina predstavljala je najozbiljniji izazov za Putina, koji je na vlasti više od dve decenije. Pad aviona dogodio se dva meseca od početka pobune.

Nakon njegove smrti, Putin je opisao Prigožina kao "čoveka teške sudbine" koji je "napravio ozbiljne greške u životu".

Prigožin je svoje bogatstvo stekao vezama sa ruskim liderom iz ranih 990-ih i prozvan je "Putinov kuvar" zbog unosnih ugovora o keteringu u Kremlju.

XS
SM
MD
LG