Linkovi

Nova studija: Pacijenti sa „Havana sindromom“ nemaju oštećenja mozga


Američka ambasada u Havani na Kubi, fotografisana 4. januara 2023. godine. (Foto: AP Photo/Ismael Francisco)
Američka ambasada u Havani na Kubi, fotografisana 4. januara 2023. godine. (Foto: AP Photo/Ismael Francisco)

Niz naprednih testova nije otkrio povrede ili oštećenje mozga među američkim diplomatama i drugim državnim službenicima koji pate od misterioznih zdravstvenih problema, nekada nazvanih "Havana sindrom", saopštili su istraživači u ponedeljak.

Gotovo petogodišnja studija Nacionalnog instituta za zdravlje ne nudi objašnjenje za simptome, uključujući glavobolje, probleme sa ravnotežom i poteškoće sa razmišljanjem i spavanjem. Oni su prvi put prijavljeni na Kubi 2016. godine, a kasnije su ih prijavile stotine Amerikanaca iz različitih zemalja.

Ipak, to je u suprotnosti sa nekim ranijim nalazima koji su istakli spektar povreda mozga kod ljudi koji su doživjeli ono što Stejt department sada naziva "anomalnim zdravstvenim incidentima".

"Ove osobe imaju stvarne simptome i prolaze kroz veoma teško vrijeme", rekao je doktor Lejton Čan, šef rehabilitacijske medicine Nacionalnog instituta, koji je pomogao u vođenju istraživanja. “Mogu biti prilično snažni, onesposobljavajući i teški za liječenje.”

Ipak, sofisticirani skenovi magnetne rezonance nisu otkrili značajne razlike u volumenu, strukturi ili bijeloj materiji mozga – što su znakovi povreda ili oštećenja - kada su pacijenti sa „Havana sindromom“ poređeni sa zdravim državnim radnicima na sličnim poslovima, uključujući i u istim ambasadama. Nije bilo značajnih razlika ni u kognitivnim i drugim testovima, prema nalazima objavljenim u Žurnalu Američkog medicinskog udruženja.

Iako to nije moglo isključiti prolazne povrede kada su simptomi počeli, istraživači su rekli da je dobra vijest što nisu mogli uočiti dugoročne markere na snimcima mozga koji su tipični nakon traume ili moždanog udara.

To bi "trebala biti neka sigurnost za pacijente", rekao je koautor studije Luis Frenč, neuropsiholog iz Nacionalnog vojnog medicinskog centra Valter Rid koji liječi „Havana sindrom“. “Omogućava nam da se fokusiramo na ovdje i sada, da vratimo ljude tamo gdje bi trebali biti.”

Učesnici studije sa „Havana sindromom“ prijavili su više umora, posttraumatskih simptoma stresa i depresije od drugih.

Ovo istraživanje je najnovije u nastojanju da se razotkrije misterija koja je počela kada su službenici američke ambasade na Kubi počeli tražiti medicinsku pomoć zbog gubitka sluha i zvonjenja u ušima, nakon što su prijavili da su iznenada čuli čudne zvukove.

U početku je postojala zabrinutost da je Rusija ili neka druga zemlja možda koristila neki oblik usmjerene energije za napad na Amerikance. Ali prošle godine, američke obavještajne agencije navele su da nema znakova umiješanosti stranih neprijatelja i da se čini da većina slučajeva ima različite uzroke, od nedijagnostifikovanih bolesti do faktora iz životne sredine.

Neki pacijenti su optužili vladu da odbacuje njihove bolesti, a dio naučne javnosti poziva na dodatna istraživanja radi bolje pripreme za narednu takvu zdravstvenu misteriju.

Studija Nacionalnog instituta za zdravlje obuhvatila je više od 80 pacijenata, a cilj joj nije bio da utvrdi vjerovatnoću da je izvor simptoma neko oružje. Čan kaže da nalazi nisu u suprotnosti za zaključcima obavještajnih agencija.

XS
SM
MD
LG