Linkovi

SAD: Istraga pokazala da Havana sindrom nisu izazvali strani suparnici


Američka ambasada u Havani (Foto: REUTERS/Alexandre Meneghini/Arhiva)
Američka ambasada u Havani (Foto: REUTERS/Alexandre Meneghini/Arhiva)

Američka istraga širom sveta pokazala je da nije moguće da je strani protivnik odgovoran za Havana sindrom, bolest koja se pojavila kod američkih diplomata, špijuna i ostalog osoblja u celom svetu, pokazuju rezultati istrage sa kojih je skinuta oznaka tajnosti u sredu.

Simptomi misteriozne bolesti, koja je prvi put zabeležena u kubanskoj prestonici Havani 2016, uključuju migrenu, mučninu, gubitke sećanja i vrtoglavicu.

Za sada je prijavljeno oko 1500 slučajeva u agencijama i sekretarijatima američke vlade, nekoliko njih ove godine. Sedam od 18 američkih obaveštajnih agencija sprovelo je dvogodišnju istragu u više od 90 zemalja i u Americi, gde je FBI otvorio i krivičnu istragu.

Agencije su čak razmatrale mogućnost da su za sindrom odgovorni vanzemaljci, ali su to odbacile, rekao je američki obaveštajni zvaničnik na brifingu.

"Većina obaveštajnih agencija zaključila je da nije moguće da je strani suparnik odgovoran", navedeno je u izveštaju.

Američka ambasada u Havani (Foto: AP Photo/Desmond Boylan, arhiva)
Američka ambasada u Havani (Foto: AP Photo/Desmond Boylan, arhiva)

Nije pronađen nijedan čvrst dokaz da je neki američki suparnik imao oružje ili neku napravu, pa ni emitere elektromagnetskih energetskih pulseva, koji bi izazvao simptome.

Grupa eksperata koja radi i van vlade i u njoj, prošle godine je otkrila da su takvi pulsevi mogli da budu usmereni na neke od onih koji su imali simptome.

Obaveštajne agencije smatraju da su simptomi najverovatnije rezultat faktora koji nemaju veze sa stranim neprijateljem, već sa zdravstvenim stanjem, postojećim bolestima ali i okolinom, navodi se u izveštaju.

Takav zaključak zasniva se na otkriću da se simptomi mogu objasniti medicinskim, socijalnim i faktorima okoline.

Niko u stranim obaveštajnim agencijama koje su kontaktirane tokom istrage nije prijavio slične slučajeve, navode zvaničnici.

Istraga se vodila i o potencijalnoj umešanosti Rusije, obavljeno je mnogo saslušanja, pregledani su snimci, napravljeni posebni senzori, 3D modeli lokacija gde su se desili simptomi, sa pojedincima i objektima u blizini, a praćene su i registarske tablice.

XS
SM
MD
LG