Linkovi

Srpska lista poziva na bojkot referenduma na severu Kosova, ambasade SAD i Nemačka žale zbog takve odluke


Protest Srba u Kosovskoj Mitrovici u februaru 2024. (Foto:AP/Bojan Slavkovic)
Protest Srba u Kosovskoj Mitrovici u februaru 2024. (Foto:AP/Bojan Slavkovic)

Najveća srpska politička partija na Kosovu Srpska lista, bliska zvaničnom Beogradu, neće učestvovati na referendumu za smenu gradonačelnika u četiri opštine na severu Kosova, koji je zakazan za 21. april, potvrdio je Zlatan Elek, predsednik ove političke organizacije.

„Stav Srpske liste je da se ne učestvuje na referendumu koji je raspisao Aljbin Kurti, iz prostog razloga, zato što je učinio sve da isti ne uspe“, naveo je Elek.

Ovakav stav Srpske liste izazvao je zabrinutost i razočaranje ambasada evropskih zemalja i Sjedinjenih Država na Kosovu.

Elek je podsetio da je Srpska lista bila konstruktivna u vezi sa procesom smene gradonačelnika u prethodnom periodu ističući da je učestvovala u potpisivanju peticija za smenu gradonačelnika, odnosno raspisivanje referenduma. Ipak Elek sada navodi da su za referendum predviđene „nemoguće procedure“ i podseća da je za smenu gradonačelnika potrebna podrška više od 50 odsto birača.

„Podaci kažu da na Severu Kosova ukupno imamo 46,248 u svim opštinama. U Zubinom Potoku 6,862, Zvečanu - 7,201, Kosovskoj Mitrovici 18,546, Leposaviću -13,639“, rekao je Elek, tvrdeći da ovi brojevi nisu 100 odsto tačni i da su zvaničnici ove stranke, u više navrata objašnjavali međunarodnim predstavnicima, ali i da nisu naišli na „adekvatno razumevanje“.

„Ne odražavaju pravo stanje na terenu, zato što se u poslednjih nekoliko meseci, iselilo preko 15 odsto ljudi sa severa Kosova i Metohije“, naveo je predsednik Srpske liste.

Pre više od godinu i po dana Srbi sa severa napustili kosovske institucije zbog pitanja registarskih tablica. Jedna od posledica povlačenja bili su novi izbori u Severnoj Mitrovici, Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku, koje su lokalni Srbi bojkotovali. Ponovo su formirane lokalne samouprave sa novim albanskim gradonačelnicima na čelu i bez učešća Srba. Međunarodni zvaničnici su tražili raspisivanje novih lokalnih izbora uz učešće Srba, i to bez uslova.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je potom pozvao Srbe da što pre izađu na izbore, sa inicijativama da se izborni proces što brže organizuje. Jedna od inicijativa bilo je i potpisivanje peticije, sredinom januara, sa više od 20 odsto prikupljenih glasova u svim opštinama na severu Kosova.

Pošto je CIK verifikovala peticije, predsednik Kosova zakazao je glasanje za smenu gradonačelnika, odnosno referendum za 21. april.

Ambasada SAD i nemački ambasador na Kosovu žale zbog stave srpske liste

Ambasada SAD na Kosovu saopštila je za nekoliko kosovskih medija da žali zbog izjave Srpske liste da neće učestvovati u procesu smene gradonačelnika na severu Kosova.

„Žao nam je zbog izjave Srpske liste da će se povući od učešća u glasanju za smenu predsednika opština na severu. Očekujemo da Vlada Kosova bude osetljiva na brige svojih građana na severu Kosova tokom celog ovog procesa. Sjedinjene Države i naši partneri će nastaviti da pomno prate ovaj proces“, navodi ambasada SAD.

Ambasador Nemačke u Prištini Jern Rode izjavio je zabrinjava stav Srpske liste da se ne učestvuje na referendumu kojim će se odlučiti o smenjivanju predsednika četiri opštine na severu Kosova.

On je za Kosovo online rekao da žali zbog odluke Srpske liste i da njen pristup smatra „uznemirujućim“.

“Žalosno je što Srpska lista neće učestvovati na glasanju 21. aprila. Moram da kažem da sam zabrinut što je Srpska lista ponovo odlučila da neće učestvovati u glasanju. Ovde je jasan slučaj da se ponovo vrši pritisak na građane na severu da ne učestvuju u demokratskim procesima”, naveo je Rode istakavši da se politika Srpske liste poslednjih 18 meseci može opisati sa dve reči: „bojkot i ostavka“ i nazvao to njenim „još jednim autogolom“.

Srpska lista razočarana stavom međunarodnih predstavnika

Srpska lista saopštila je da je razočarana stavom međunarodnih predstavnika, posebno nemačkog ambasadora Jorna Rodea, koji "zaslepljeni ljubavlju prema autoritarnom antisrpskom režimu Aljbina Kurtija" ne vide sve jednostrane poteze Prištine kojima se sistematski krše prava srpskog naroda na Kosovu sa ciljem konačnog etničkog čišćenja.

Ta partija u kosovskom parlamentu ističe da su Srbi u najboljoj veri bili spremni da učestvuju u procesu smene lažnih gradonačelnika opština na severu, što su i pokazali potpisivanjem peticije u rekordnom roku, ali da je Kurti osmislio takvu referendumsku proceduru koja je nemoguća i neprovodiva, a njen jedini cilj je da se zadrže lažni gradonačelnici u foteljama.

"Šta su poštovani predstavnici Kvinte učinili da dovedu do deeskalacije situacije na terenu, kao što su obećali juna meseca u Evropskom savetu? Šta su uradili po pitanju poštovanja Briselskog sporazuma i formiranja Zajednice srpskih opština? Da li su povučene ilegalno prisutne parapolicijske albanske jedinice sa severa Kosova i Metohije", neka su od pitanja koje postavlja SL.

UNS: Srpska lista da prestane sa selektivnim pozivanjem medija

Ogranak Udruženja novinara Srbije (UNS) na Kosovu protestovao je zbog selektivnog pozivanja novinara na konferenciju za medije koju je juče u Severnoj Mitrovici održala Srpska lista.

“Selektivno pozivanje na konferencije Srpske liste postaje praksa i UNS i Društvo novinara Kosova i Metohije su u više navrata u poslednjih godinu dana reagovali u ovakvim istovetnim situacijama”, navodi se u saopštenju UNS-a.

Iz UNS-a navode da je na konferenciji za novinare Srpske liste bilo dva medija, a da ostali nisu bili obavešteni.

XS
SM
MD
LG