Linkovi

Bez dogovora Beograda i Prištine o korišćenju dinara na Kosovu; Bisljimi: Kosovo se saglasilo s predlogom, Srbija tražila dodatno vreme


Arhiva - Pregovarač EU Miroslav Lajčak odvojeno pozira za zajedničku fotografiju sa predvodnicima delegacija Beograda i Prištine, Petrom Petkovićem i Besnikom Besljimijem, u Briselu, 15. maja 2023. (Foto: Nalog Miroslava Lajčaka na plantformi Iks)
Arhiva - Pregovarač EU Miroslav Lajčak odvojeno pozira za zajedničku fotografiju sa predvodnicima delegacija Beograda i Prištine, Petrom Petkovićem i Besnikom Besljimijem, u Briselu, 15. maja 2023. (Foto: Nalog Miroslava Lajčaka na plantformi Iks)

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković saopštio je posle sastanka održanog u četvrtak u Briselu da Kosovo i Srbija nisu uspeli da se dogovore oko pitanja upotrebe srpskog dinara na teritoriji Kosova.

"Priština nije pokazala dovoljno volje za dogovor", rekao je Petković na konferenciji za medije.

On je istakao da će srpska strana nastojati da se nastavi rad Poštanske Štedionice Srbije na Kosovu kako bi Srbi dobili plate, penzije i drugu pomoć.


Kazao je i da očekuje da specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak u roku od desetak dana uputi novi poziv za razgovore o isplatama.

"Onda ćemo videti kako će stvari da se razvijaju", dodao je.

Ponovio je da bi to pitanje bilo rešeno ako bi postojala Zajednica opština sa srpskom većinom na Kosovu.

Bisljimi: Kosovo saglasno sa predlogom, Srbija tražila dodatno vreme

S druge strane, glavni pregovarač Prištine Besnik Bisljimi izjavio je da se Kosovo saglasilo sa predlogom Miroslava Lajčaka, a da je Srbija zatražila dodatno vreme.

"Srpska strana je tražila više vremena iz razloga što nisu imala ovlašćenja za odlučivanje. Prošle nedelje je srpskoj strani postalo jasno da se sledeći sastanak može održati samo ako dođu sa idejama za kompromis. Nažalost, i danas imamo velike razlike", rekao je Bisljimi, prenosi agencija Fonet.

"Dok je kosovska strana razgovarala o opcijama po kojima građani Srbije mogu da dobiju dalju finansijsku podršku od Srbije, srpska strana je delovala kao advokat Poštanske štedionice Srbije i sve vreme su razgovarali o tome kako da se reguliše licenciranje te banke, što nije ni nadležnost ni interes uključenih strana", naglasio je pregovarač Prištine.

Bisljimi je preneo da je Lajčak, videvši nemogućnost postizanja kompromisa, izneo konsolidovan predlog, za koji Priština smatra da je konstruktivan i na dobrom putu da dovede do rešenja koje najviše odgovara građanima Srbije na Kosovu, a u isto vreme poštuje Uredbu Centralne banke Kosova o zabrani upotrebe dinara u platnom prometu.

On je potvrdio da će novi sastanak dve strane uslediti za dve nedelje.

Trojni sastanak glavnog pregovarača Kosova Besnika Bislimija i Srbije Petra Petkovića održan je uz posredovanje izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka, u novom pokušaju da se pronađe rešenje za gotovinske isplate u dinarskoj valuti na Kosovu, što je zabranjeno pre dva meseca.

Nešto posle devet časova, specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak razgovarao je sa šefom delegacije Srbije Petrom Petkovićem, nakon čega je usledio trojni sastanak Lajčaka sa delegacijom Beograda i Prištine, koju predvodi gavni pregovarač Besnik Bisljimi.

Miroslav Lajčak izjavio je 1. aprila da sa nada da će biti postignut dogovor o uredbi Centralne banke Kosova o srpskom dinaru.

Lajčak je tada ocenio da je prošlonedeljni sastanak glavnih pregovarača Beograda i Prištine bio koristan i da su obe strane imale priliku da obrazlože svoje ideje i stavove.

Istakao je da je zaključeno da je potreban još jedan sastanak o odluci Centralne banke Kosova koja se odnosi na dinar. "Dve strane će se ove nedelje vratiti u Brisel i nadam se da ćemo u četvrtak uspeti da premostimo preostalu razliku", naveo je tada Lajčak.

U obajavi na platformi Iks 25. marta, Lajčak je napisao:"Naše duge diskusije su pomogle da se razjasne važni detalji. Sledeće nedelje smo se dogovorili da se ponovo sastanemo sa ambicijom da pronađemo rešenje".

U izveštaju su korišćeni materijali agencije FoNet i informacije sa sajta Radio-televizije Srbije.
XS
SM
MD
LG