Linkovi

CRTA: Neravnopravnost, sumnje i pretnje - obeležje predizborne kampanje u Srbiji


Posmatračka misija CRTA predstavila svoj izveštaj o dosadašnjem toku predizborne kampanje u Srbiji
Posmatračka misija CRTA predstavila svoj izveštaj o dosadašnjem toku predizborne kampanje u Srbiji

Neravnopravnost, sumnje i pretnje, obeležile su dosadašnju predizbornu kampanju u Srbiji, izjavio je programski direktor nevladine organizacije CRTA Raša Nedeljkov.

Predstavljajući rezultate praćenja tri nedelje kampanje Nedeljkov je rekao da je sve snažniji utisak da se nasilna atmosfera intenzivira kako odmiče kampanja i pozvao je nadležne institucije da omoguće održavanje izbora u skladu sa zakonima.

Početni deo izborne kampanje obeležen je pre svega neravnopravnošću izbornih učesnika, odnosno izrazitim prednostima koje partije na vlasti ostvaruju zloupotrebom institucija, nastavljajući da brišu granicu između države i partije i tako za sebe pribavljaju početnu korist. To dodatno podstiče sumnju dela javnosti u izborni integritet celog procesa”, rekao je Nedeljkov.

Takođe, on je rekao i da je zabeležno nasilje nad političkim aktivistima i građanima, u vidu verbalnih i fizičkih napada i ugrožavanje imovine.

Utisak je da se nasilna atmosfera intenzivira kako odmiče kampanja, jer je samo u prethodna tri dana notirano pet incidentnih situacija”, istakao je Nedeljkov.

Nedeljkov predstavio analizu dosadašnje predizborne kampanje u Srbiji
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:38 0:00

On je pozvao tužilaštvo da ispita sve navode iznete tokom dosadašnje kampanje.

Prema podacima koje je izneo u prvih 20 dana kampanje posmatrači CRTE su na terenu zabeležili oko 50 događaja koje su okarakterisali kao zloupotrebu javnih resursa.

Istovremeno, u 12 gradova zabeleženi su, kako je rekao Nedeljkov, ozbiljni navodi o političkim pritiscima koji su pre svega usmereni ka zaposlenima u javnom sektoru.

U prethodnih mesec dana zabeležili smo čak 450 poseta najviših državnih funkcionera loklanih zajednicama u jednom vidu kampanje, i to pre svega u onim lokalnim sredinama u kojima su sada raspisani vanredni lokalni izbori. Pojavljivanja predsednika Aleksandra Vučića preplavljuju javnu sferu, stvarajući utisak da su u toku ne parlamentarni, ne lokalni ili pokrajinski, već predsednički izbori. Kao glavno lice i glavna tema kampanje SNS-a predsednik Vučić okupira gotovo polovinu vremena i prostora u informativno političkim sadržajima najuticajnijih medija u Srbiji”, rekao je šef misije CRTE.

Po njegovim rečima televizije sa nacionalnom pokrivenošću pokrivaju kampanju sa izrazitom naklonjenošću u korist vladajućih stranaka, uz ostrašćenost i manipulisanje informacijama.

On je pozvao Radioteleviziju Srbije (RTS) da obezbedi punu razvnopravnost učesnika izbora u svojim programima i izveštava o svim temama, ali i da ispuni svoju obrazovnu funkciju i podstiče građane da učestvuju na izborima.

Uz poziv i drugim nadležnim državnim institucijama da omoguće održavanje predstojećih izbora u skladu sa zakonima, Nedeljkov je od Regulatornog tela za elektronske medije (REM) zatažio da bez odlaganja uradi sve da mediji tokom kampanje ne krše svoje obaveze.

Kako je istakla istraživačica CRTA-e Tamara Branković praćenjem dosadašnje kampanje stiče se utisak da država neposredno na mnogo direktniji način učestvuje u ovim izborima nego u prethodnim izbornim ciklisuma.

Podaci posmatrača Crte, kao i analiza programa televizija sa nacionalnom pokrivenošću i društvene mreže Fejsbuk pokazuju da izborna lista Srpske napredne stranke (SNS), koju predvodi predsednik Srbije Aleksandar Vučić (koji se maja 2023. povukao sa čela SNS, prim.nov.) dominantno izdvaja u odnosu na druge političke aktere.

Međutim, ono što je zabrinjavajuće je što se aktivnosti ove izborne liste teško razlikuju od aktivnosti javne vlasti i dolazi do stvaranja utiska u javnosti da se radi o jednom entitetu. Deluje da je izborna utakmica takva da u njoj učestvuje država Srbija, koja se u narativu izjednačava sa predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem i na ovaj način dolazi do takmičenja protiv političkih stranaka opozicije”, rekla je Branković.

Prema njenim rečima, primećuje se ponavljanje kršenja zakona kao i tokom raniji izbora i institucije ne pozivaju izborne aktere da se drže zakona. Takođe, Pritisci na građane i klijentelističke aktivnosti obeležavaju i ove izbore.

CRTA je u ovom periodu razgovarala sa građanima iz različitih delova zemlje koji su bili žrtve ili svedoci pritisaka. Zabeleženi su ozbiljni navodi o pritiscima na zaposlene u javnom sektoru u 12 gradova u Srbiji i oni se svode u suštini na pretnje gubitkom posla ukoliko se ne povinuju zahtevima političke stranke”, kaže Branković.

Govoreći o situaciji u medijima tokom predizborne kampanje ona je izjavila da je očita ekstremna pristrasnost medija koji 81 odsto svog vremena i prostora posvećiju predstavnicima vlasti i samo 19 odsto opozciji. Kako kaže Branković TV B92 je do sada najpristrasija u korist SNS-a, za njom slede TV Pink i TV Prva, dok se na kanalima RTS 1 daje nešto uravnoteženiji pristup.

Kako je rekao direktor pravnih poslova CRTA Pavle Dimitrijević kapaciteti izborne administracije nisu dovoljni da se odbrani integritet samog izbornog procesa i da se odgovori na probleme.

On je istakao da je na osnovu prikupljenih informacija dugoročnih posmatrača u ovom periodu Crta je podnela 21 prijavu nadležnim institucijama.

Do sada je podneto 15 prijava Agenciji za sprečavanje korupcije zbog zloupotrebe javnih resursa, javnih funkcija i nedozvoljenih aktivnosti političkih stranaka, rekao je Dimitrijević i objasnio da se devet prijava odnosi na funkcionersku kampanju, a šest prijava na nedozvoljene aktivnosti stranaka u kampanji i zloupotrebu javnih resrusa.

Takođe, podneto je i pet prijava REM-u za negativnu kampanju i funkcionersku kampanju, rekao je Dimitrijević.

XS
SM
MD
LG