Linkovi

Članovi Kongresa traže od Bajdena angažman na iskorenjivanju korupcije u Srbiji i ostvarenju slobode medija


Deo pisanog obraćanja sedmoro članova Kongresa predsedniku Džou Bajdenu o Srbiji
Deo pisanog obraćanja sedmoro članova Kongresa predsedniku Džou Bajdenu o Srbiji

Grupa članova američkog Kongresa zatražila je od američkog predsednika Džozefa Bajdena da razmotri uvođenje sankcija onima koji destabilizuju Zapadni Balkan, navodeći da su zabrinuti zbog uticaja političke situacije u Srbiji na region i Evropu.

U pismu upućenom Bajdenu, oni su takođe pozvali administraciju da nastavi da se angažuje i razgovara sa srpskom vladom kako bi se iskorenila korupcija u Srbiji i zaustavili napadi na medije.

Potpisnici pisma su članovi Predstavničkog doma, iz odbora za obaveštajna pitanja, unutrašnju bezbednost i spoljnopolitičke odnose.

Članovi Kongresa podsetili su Bajdena na izjavu tokom posete Beogradu avgusta 2016. godine da je, kako su ukazali, prevashodno u sopstvenom interesu Sjedinjenih Država da narod Srbije može da se razvija i napreduje.

Zato podstičemo vašu administraciju da radi sa predsednikom Aleksandrom Vučićem na borbi protiv korupcije i napada na slobodu štampe – dva ključna pitanja za prosperitetnu i demokratsku Srbiju i njene aspiracije ka EU”, navodi se u pismu koje su potpisali članovi Kongresa Raža Krišnamorti, Riči Tores, Dejvid N. Sisilin, Džen Šakovski, Džejms P. Mekgavern i Majk Kvigli i Džim Kosta. Neki od njih ujedno su i članovi Albanskog i Bosanskog kokusa.

Vučić: Ponosan sam na učinjeno

Ja sam ponosan na ono što smo radili, čuvali mir i stabilnost i na svaki način doprinosili, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić govoreći o pismu kongresmena, najavljujući da će za mesec i po veća grupa kongresmena u SAD podneti "srpsku rezoluciju".

Američkom predsedniku su u pismu sugerisali da razmotri primenu izvršne uredbe 14033, koja podrazumeva blokiranje imovine i zabranu ulaska u SAD osobama koje doprinose destabilizaciji situacije na Zapadnom Balkanu.

I – tamo gde je to moguće – da se založe za transparentniju i odgovorniju vladu Srbije koja će poštovati demokratiju, ljudska prava, i vladavinu zakona”, ukazano je u dokumentu.

Istakli su i da sloboda medija nije samo ključna američka vrednost sadržana u Ustavu, već da je to pitanje važno i za spoljnu politiku Vašingtona i za suprotstavljanje autoritarizmu širom sveta, podsetivši na Bajdenove reči tokom posete Beogradu, dok je obavljao potpredsedničku funkciju 2016, da su nacije snažnije kada se čuje glas mnogih.

Nažalost, sloboda medija u Srbiji dostigla je novu najnižu tačku. Kako primećuju Reporteri bez granica Srbija je zemlja u kojoj su novinari izloženi gotovo svakodnevnim napadima koji sve više dolaze od vladajuće elite i provladinih medija. Takođe je jasno da provladini mediji prosperiraju i da sa vladom imaju odnos uzajamne koristi ", navedeno je u pismu upućenom američkom predsedniku.

Kao jedan od primera navedena je Radiotelevizija Pink, koja je u delu javnosti Srbije označena kao medij koji gaji bliske veze sa aktuelnim režimom. Naime, u pismu kongresmeni ukazuju da je TV PINK dobio najmanje sedam miliona evra državnih zajmova u periodu 2014-2016, a kada se, naredne godine, Vučić kandidovao za predsednika - Pink je njegovoj kampanji obezbedio znatno više vremena nego svim njegovim konkurentima zajedno.

"Čak je i poslovanje većinski državne kompanije Telekom obavijeno velom tajne dok dogovori ili aranžmani između vlade i medija štete demokratskim normama, ućutkuju kritičare i osnažuje korumpirane pojedince”, ukazuju u svom obraćanju predsedniku Bajdenu članovi Kongresa.

Takođe, navode i da bi administracija američkog predsednika trebalo da nastavi angažovanje kako bi vlasti Srbije iskorenile korupciju.

"Američka Vlada je bila dugogodišnji globalni lider u podršci naporima za borbu protiv korupcije, postavljanjem visokih standarda u poslovanju, i drago nam je što će borba protiv korupcije biti jedan od središta predstojećeg Samita demokratije. Naše politike i temeljni zahtevi doveli su do povećanja privrednog rasta i poverenja u američku ekonomiju", navodi se uz tvrdnju da je predsednik Srbije produbio korupciju time što je krizu usled pandemije kovida 19 iskoristio za nepravilnosti u nabavci medicinske opreme.

"Predsednik Vučić je otišao toliko daleko da je na Radio-televiziji Srbije rekao da je, dok je celi svet bio u potrazi za respiratorima, Srbija te aparate nabavlja 'polulegalno”, ukazano je u tekstu.

U obraćanju članovi Kongresa podsetili su i na skoro održavanje predsedničkih i parlametranih izbora u Srbiji.

"Pozivamo Vašu administraciju da od Srbije zatraži primenu najviših standarda kada je reč o najvišim standardima slobodnih i fer izbora. Uključujući predizbornu kampanju i prebrojavanje glasova. Tokom boravka u Beogradu 2016. govorili ste o budućnosti Srbije koja daje nadu toj državi i tamošnjem stanovništvu", istaknuto je.

"Nažalost, da bi se došlo do takve optimistične budućnosti, verujemo da je dalja diplomatska akcija Sjedinjenih Država, a posebno naših evropskih saveznika i partnera, ključna da se postara da je Srbija efikasna u sprovođenju demokratskih reformi. Time će moći da se unaprede odnose sa svim državama Zapadnog Balkana, uključujući i Kosovo", zaključuje se u pismu kongresmena američkom predsedniku Džou Bajdenu.

Pismo sedmoro članova Kongresa treći je dokument usredsređen na Srbiju koji je u nedavnom periodu upućen američkom predsedniku. Početkom oktobra kongresmeni i članovi Albanskog kokusa obratili su se Bajdenu i državnom sekretaru Entoniju Blinkenu tražeći veće angažovanje SAD u sporu Kosova i Srbije.

U danima nakon toga dvojici državnika obratile su se albanske, bošnjačke i crnogorske dijasporske organizacije izražavajući zabrinutost zbog, kao su ocenile, sve ratobornijeg ponašanja vlade u Beogradu prema Crnoj Gori, Kosovu i Bosni i Hercegovini i založili se za veći i aktivniji angažman Vašingtona u regionu Zapadnog Balkana.

Marko Đurić, ambasador Srbije u Sjedinjenim Državama, u nedavnom intervjuu Glasu Amerike odbacio tvrdnje da je Beograd odgovoran za podsticanje tenzija u regionu - poručivši da Srbija želi da izađe iz matrice međudržavnih ili međunacionalnih sukoba.

XS
SM
MD
LG