Linkovi

Lideri EU postigli dogovor oko pomoći Ukrajini od 50 milijardi evra - uprkos ranijem protivljenju Mađarske


Ilustracija - Zastave Evropske unije ispred zgrade Evropske komisije u Briselu (REUTERS/Johanna Geron)
Ilustracija - Zastave Evropske unije ispred zgrade Evropske komisije u Briselu (REUTERS/Johanna Geron)

Lideri Evropske unije jednoglasno su se u četvrtak dogovorili da Ukrajini daju dodatni paket pomoći od 50 milijardi evra, rekao je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

"Imamo dogovor. Svih 27 lidera složilo se oko dodatnih 50 milijardi evra podrške za Ukrajinu u okviru budžeta EU", napisao je Mišel na društvenoj mreži Eks.

Kako je naveo, dogovorom se obezbeđuje postojano, dugoročno i predvidljivo finansiranje Ukrajine.

"Evropska unija preuzima vođstvo i odgovornost za podršku Ukrajini. Znamo koji su ulozi u pitanju", istakao je Mišel.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozdravio je dogovor i rekao da pokazuje "snažno jedinstvo EU".

"Kontinuirana finansijska podrška Ukrajini od strane EU će ojačati dugoročnu ekonomsku i finansijsku stabilnost, što nije manje važno od vojne pomoći i uvođenja sankcija Rusiji", napisao je Zelenski na Eksu.

Ukrajiski šef diplomatije Dmitro Kuleba je rekao da ova pomoć pokazuje da nisu tačni navodi da je došlo do zamora u pružanju podrške Ukrajini.

"Takođe jasno pokazuje da se ruski predsednik Vladimir Putin uzalud nada da će istrajati duže od Ukrajine i celog sveta", navodi Kuleba.

Glavni izazov za lidere Evropske unije bio je da ubede mađarskog premijera Viktora Orbana da se pridruži podršci planu za stabilno finansiranje Ukrajine, kao i da ukine veto na specijalni fond od 50 milijardi evra.

Zbog stava Mađarske po ovom pitanju u poslednje vreme bilo je nagoveštaja da bi mogla da se razmotri odluka o oduzimanju prava glasa Mađarskoj u EU.

Na prethodnom samitu u decembrz, Mađarska je uložila veto na četvorogodišnji paket pomoći od 54 milijarde evra, uz obrazloženje da novac ne treba da dolazi iz budžeta EU jer Ukrajina nije članica. Ostalih 26 članica glasalo je u korist ovog paketa.

Luiđi Skacieri iz Centra za evropsku reformu kaže da je finansijska pomoć EU ključna za Ukrajinu.

"To je podrška budžetu koja je potrebna Ukrajini da ostane u ratu i da ostane solventna. Nije cilj da se podigne vojni kapacitet, postoji odvojen budžet za to kojem se takođe protivi Mađarska - i o tome će se razgovarati", kaže za Glas Amerike.

Orban se već duže vreme izdvaja iz EU po stavu prema Rusiji i ima dobre odnose sa Putinom.

"Mađarska je odbila da se pridruži sankcijama Rusiji u početku, odbija da šalje oružje Ukrajini, nije glasala da se Kijevu odobri status kandidata za EU dok nije dobila ono što je tražila", kaže Lijana Fiks iz Saveta za spoljne poslove u Vašingtonu.

Od EU je Orban tražio da odmrzne 11 milijardi evra fondova koji su bili zamrznuti zbog zabrinutosti oko erozije demokratije u Mađarskoj. EU drži još 24 milijarde evra koje će Orban verovatno tražiti, smatra Fiks.

Brisel je pretio da će "sabotirati" mađarsku ekonomiju ako ne povuče veto sa pomoći Ukrajini, preneo je londonski Fajnenšl tajms. Budimpešta je EU optužila za "ucenu".

XS
SM
MD
LG