Linkovi

Moskva proširila optužbe protiv pritvorene američko-ruske novinarke


Rusko-američka novinarka Alsu Kurmaševa sa advokatom u sudu u Kazanju u Rusiji (Foto: REUTERS/Alexey Nasyrov)
Rusko-američka novinarka Alsu Kurmaševa sa advokatom u sudu u Kazanju u Rusiji (Foto: REUTERS/Alexey Nasyrov)

Ruske vlasti proširile su optužbe protiv novinarke Radija Slobodna Evropa koja je u pritvoru od oktobra. Vlasti sada optužuju Alsu Kurmaševu, koja ima američko i rusko državljanstvo, za širenje lažnih vesti o ruskoj vojsci, izvestili su mediji pod kontrolom Kremlja.

Kurmaševa, urednica Tatarsko-baškirskog servisa Radija Slobodne Evrope, već je optužena da se nije registrovala kao strani agent. Ona i njena mreža odbacuju optužbu, za koju je predviđena maksimalna kazna od pet godina zatvora.

Ako bude osuđena za širenje lažnih vesti, Kurmaševa bi mogla da se suoči sa dodatnih 10 godina zatvora, navodi državna novinska agencija Tatar-Inform.

„Oštro osuđujemo odluku ruskih vlasti da proširi optužbe protiv Alsu“, rekao je vršilac dužnosti predsednika Radija Slobodne Evrope Džefri Gedmin u saopštenju.

Pavel Butorin apeluje na SAD, EU i nevladine organizacije da se založe za oslobađanje njegove supruge
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:42 0:00

Radio Slobodna Evropa je, kao i Glas Ameirke, nezavisni medij koji finansira Kongres SAD. Optužba za lažne vesti se odnosi na knjigu koju je Tatarsko-baškirski servis Radija Slobodna Evropa objavio 2022. o Rusima koji se protive invaziji na Ukrajinu.

Kurmaševa je učestvovala u distribuciji knjige, prema optužnici.

"Novinarstvo nije zločin. Vreme je da se ovaj okrutni progon okonča. Alsu je već provela 56 dana nepravedno pritvirena i odvojena od porodice", rekao je Gedmin.

Organizacije za slobodu medija kritikovale su poslednji potez ruskih vlasti.

„Nove optužbe protiv Alsu Kurmaševe otkrivaju pravu motivaciju Kremlja: kriminalizaciju nezavisnog novinarstva“, rekao je Klejton Vajmers, izvršni direktor američke kancelarije Reportera bez granica.

„Ne može biti jasnije da je Alsu nezakonito pritvorena, a Stejt department bi trebalo da odmah da to tako i kvalifikuje“, dodao je Vajmers.

Organizacije za slobodu medija, Radio Slobodna Evropa i pojedini američki predstavnici u Kongresu pozvali su Stejt department da proglasi Kurmaševu nezakonito pritvorenom, što bi omogućilo dodatne resurse za njeno oslobađanje.

Evana Gerškoviča, novinara američkog Vol strit žurnala koji je pritvoren u Rusiji, Sjedinjene Države proglasile su nezakonito pritvorenim. Uhapšen u martu, Gerškovič je optužen za špijunažu. On, njegova medijska kuća i američka vlada negiraju optužbe protiv njega.

Portparol Stejt departmenta je ranije rekao za Glas Amerike da se stalno preispituju okolnosti pritvaranja američkih državljana u inostranstvu, kao i onih u Rusiji, u potrazi za dokazima da su nezakonito pritvoreni.

Ruska ambasada u Vašingtonu nije odgovorila na mejl Glasa Amerike u kojem se traži komentar.

Kurmaševa je u maju, iz Praga otputovala u Rusiju zbog hitne porodične situacije. Pasoši su joj oduzeti kada je pokušala da napusti zemlju u junu, a čekala je da joj vrate pasoše kada je privedena u oktobru.

Vrhovni sud Tatarstana potvrdio je u utorak da će joj pritvor biti produžen najmanje do 4. februara.

U nedelju su aktivisti u Kazanju, u Tatarstanu, protestovali zbog obračuna Kremlja sa nezavisnim novinarima, uključujući Kurmaševu, izvestio je Radio Slobodna Evropa.

„Alsu Kurmaševa je novinarka, a ne zločinac“, pisalo je na jednom plakatu.

XS
SM
MD
LG