Linkovi

Radio Slobodna Evropa traži pomoć Stejt departmenta da se oslobodi američka novinarka


Alsu Kurmaševa, novinarka Radija Slobodne Evrope
Alsu Kurmaševa, novinarka Radija Slobodne Evrope

Šef Radija Slobodna Evropa (RSE/RL) pozvao je američku vladu da učini više da se na slobodu pusti novinarka te mreže, koja je uhapšena u Rusiji.

Govoreći o slučaju Alsu Kurmaševe u Vašingtonu, Džefri Gedmin, vršilac dužnosti predsednika Radija Slobodne Evrope, rekao je da je Stejt department bio netransparentan kada je u pitanju reakcija na pritvaranje novinara.

Ruske vlasti su sredinom oktobra pritvorile Kurmaševu pod optužbom da se nije registrovala kao „strani agent“. Ona i njen poslodavac odbacuju optužbe.

Jedan od glavnih zahteva Slobodne Evrope je da Stejt department proglasi Kurmaševu nezakonito pritvorenom. Tako bi se otvorili dodatni resursi što bi pomoglo da ona izađe na slobodu, navodi mreža. Međutim, govoreći u Nacionalnom pres klubu u Vašingtonu, Gedmin je rekao da ne zna kako se taj slučaj sada kvalifikuje.

„Do sada je američka vlada je bila upadljivo nepristrasna, a mi tražimo bilo kakvu podršku koju možemo da dobijemo. Za sada nam je prilično netranparentna“, rekao je Gedmin.

Odbijen zahtev za konzularnu posetu

Kao i Glas Amerike, Radio Slobodu Evropu finansira Kongres SAD, ali je uređivački nezavisan. Gedmin je rekao da finansiranje Kongresa nije olakšalo rad sa Vašingtonom na slučaju Kurmaševe.

„Još nisam video korist od toga“, rekao je Gedmin.

Na pitanje da li će Kurmaševa biti označena kao nezakonito pritvorena, portparol Stejt departmenta je rekao da se kontinuirano preispituju okolnosti pod kojima su pritvoreni američki državljani u inostranstvu, uključujući i one u Rusiji, u potrazi za indikacijama da su nezakonite.

"Kada pravi te procene, Stejt department sprovodi pravnu reviziju zasnovanu na činjenicama, kako bi sagledali okolnosti za svaki slučaj pojedinačno", napisao je portparol u imejlu.

Portparol je dodao da je zahtev za konzularnu posetu Kurmaševoj odbijen 15. novembra i da Stejt department pomno prati njen slučaj.

„I dalje smo duboko zabrinuti zbog produženja istražnog pritvora Kurmaševu“, dodao je portparol.

Oduzeti pasoši

Sa sedištem u Pragu, Kurmaševa je urednica u Tatarsko-baškirskoj službi Radija Slobodne Evrope. Američko-ruska državljanka otputovala je u Rusiju u maju zbog hitnog porodičnog slučaja.

Pasoši su joj zaplenjeni kada je pokušala da otputuje u junu, a čekala je da joj se dokumenti vrate kada su je vlasti privele u oktobru. Ministarstvo pravde Rusije je 2017. proglasilo Radio Slobodna Evropa stranim agentom. Više od 30 novinara tog medija od tada su proglašeni stranim agentima, ali Kurmaševa nije među njima.

Pritvor Kurmaševe je posebno težak za njenu porodicu.

"Za mene Alsu nije priča iz medija, ona je mnogo više od toga. To je nešto sa čim naša porodica živi svaki dan", rekao je njen suprug Pavel Butorin u Nacionalnom pres klubu.

Butorin je direktor Current Time TV, televizijske i digitalne mreže na ruskom jeziku koju vodi Radio Slobodna Evropa u partnerstvu sa Glasom Amerike.

„Svakog dana, po ceo dan, od jutra do večeri, kada legnem, kada ustanem, imam istu misao: Da li radim dovoljno za njeno oslobađanje? Što više dignem buke oko njnenog slučaja, to je bolje“, rekao je Butorin.

Grupe za slobodu medija takođe su pozvale američku vladu da proglasi Kurmaševu nezakonito pritvorenom.

„Kao američka novinarka na meti zbog svog rada, Kurmaševa ne zaslužuje ništa manje od punog kapaciteta njene vlade da radi na njenom oslobađanju“, rekao je u saopštenju Klejton Vajmers, izvršni direktor američkog biroa Reportera bez granica.

Kurmaševa je jedna od dvoje američkih novinara koji su trenutno u zatvoru u Rusiji. Reporter Volstrit džornala Evan Gerškovič je u zatvoru od marta zbog optužbi za špijunažu koje on, njegov poslodavac i američka vlada negiraju.

Stejt department je proglasio Gerškovića nezakonito pritvorenim.

„Za mene su oboje novinari koje su Rusi zatvorili kako bi uticali na Sjedinjene Države“, rekao je Pol Beket, pomoćnik urednika Volstrit žurnala, koji vodi kampanju tog medija da obezbedi Gerškovićevo oslobađanje.

Ruski sud je u utorak produžio Gerškoviću istražni pritvor do 30. januara 2024. Prvobitno je trebalo da istekne u maju, ali je Gerškoviću tri puta produžen istražni pritvor.

„Evan je sada nepravedno zatvoren skoro 250 dana, a svaki dan je dan predugačak“, navodi Vol strit žurnal u saopštenju o najnovijem razvoju događaja.

"Optužbe protiv njega su kategorički lažne, a njegovo dalje držanje u zatvoru je drzak i nečuven napad na slobodnu štampu, što je od ključne važnosti za slobodno društvo. Mi smo uz Evana i pozivamo na njegovo hitno oslobađanje", navodi se u saopštenju.

XS
SM
MD
LG