Linkovi

Stanovništvo Kine se smanjuje drugu godinu zaredom


China Population
China Population

Stanovništvo Kine se tokom 2023. smanjilo za dva miliona ljudi, što predstavlja drugi uzastopni godišnji pad. Razlog tome je manje novorođene dece, ali i povećanje smrtnosti nakon ukidanja ograničenja koja su uvedena tokom pandemije kovida-19, saopštila je kineska vlada.

Broj umrlih je porastao za 690 hiljada ljudi i iznosi više od 11 miliona u 2023. Taj rast je više nego udvostručen u odnosu na 2022. Demografi su donekle to i očekivali prateći nagli porast broja smrtnih slučajeva posle ukidanja ograničenja i posmatrajući period od februara 2022. do istog meseca 2023.

Majke sa decom sa maskama na licu šetaju na ulici u Pekingu (AP Photo/Andy Wong)
Majke sa decom sa maskama na licu šetaju na ulici u Pekingu (AP Photo/Andy Wong)

Kina, koja je nekada pokušavala da kontroliše rast broja stanovnika politikom jednog deteta, sada se suočava sa suprotnim problemom.

Agencija Asošijeted pres to ocenjuje kao dugoročni ekonomski i društveni izazov za Kinu čije stanovništvo stari, jer bi to moglo da prouzrokuje sporiji rast ekonomije tokom vremena i dovede u pitanje sposobnost nacije da obezbedi dovoljan broj radnika.

Šangaj (Foto: Wang Xiang/Xinhua via AP)
Šangaj (Foto: Wang Xiang/Xinhua via AP)

Radno sposobno stanovništvo, starosti između 16 i 59 godina, palo je na 61 odsto ukupne populacije. Udeo onih od 60 i više godina dostigao je 21 odsto. Zvanična starosna granica za odlazak u penziju u Kini je 60 godina za muškarce i 50 ili 55 godina za žene.

Predsednik Kine Ši Đinping rekao je zato novom rukovodstvu Svekineske ženske federacije prošlog oktobra da je potrebno dodatno ojačati smernice za stavove mladih o braku, roditeljstvu i porodici, kao i promovisanje politike koje podržavaju roditeljstvo, navodi se u izveštaju na vladinom sajtu.

"Moramo pričati dobre priče o porodičnim običajima, voditi žene da igraju jedinstvenu ulogu u promociji tradicionalnih vrlina kineske nacije i uspostavljanju dobrih porodičnih običaja, te stvoriti novu kulturu porodične civilizacije", rekao je on.

Ipak, očekuje se da će pad broja stanovnika ove godine biti manji, zbog slabljenja posledica pandemije i činjenice da je to godina Zmana, koja se smatra povoljnim godinom za rađanje dece.

XS
SM
MD
LG