Linkovi

Šta se zna o rastu respiratornih bolesti u Kini?


Roditelji sa decom čekaju u prepunoj čekaonici u dečjoj bolnici u Pekingu, 30. oktobra 2023. (Foto: AP/Andy Wong)
Roditelji sa decom čekaju u prepunoj čekaonici u dečjoj bolnici u Pekingu, 30. oktobra 2023. (Foto: AP/Andy Wong)

Broj slučajeva respiratornih bolesti počeo je da naglo raste u severnim delovima Kine, posebno među decom, što je izazvalo spekulacije na internetu da svetu preti nova pandemija, četiri godine nakon što se kovid-19 prvi put pojavio u toj zemlji.

Međutim, kineski zdravstveni zvaničnici ističu da su infekcije koje su u porastu - mešavina već poznatih virusa, i dovode ih u vezu sa prvom zimskom sezonom u zemlji od kada su prošlog decembra ukinute stroge restrikcije uvedene zbog kovida.

Eksperti ističu da, iako još nema dovoljno informacija, nema ni nagoveštaja da slučajeve izaziva neki novi virus.

Evo šta znamo do sada:

Šta i gde?

Dana 13. novembra, kineska Nacionalna zdravstvena komisija prijavila je porast respiratornih bolesti, uglavnom kod dece. Kineske vlasti smatraju da je to posledica ukidanja kovid restrikcija, početka zimske sezone, i cirkulacije patogena među kojima su virusi koji izazivaju grip, upalu pluća, respiratorni sincicijski virus (RSV) i SARS-CoV-2 - virus koji izaziva kovid.

U ponedeljak, sistem za praćenje bolesti ProMED - koji je svojevremeno uputio rano upozorenje o tajanstvenim slučajevima upale pluća za koje se ispostavilo da su slučajevi kovida - prijavio je da su neke kineske bolnice "prepune bolesne dece" zbog masovnih slučajeva upale pluća.

Ti slučajevi su uglavnom registrovani u prestonici Pekingu, ali i u severoistočnoj provinciji Liaoning, i drugim delovima Kine. Simptomi uključuju visoku temperaturu, inflamaciju pluća bez kašlja i nodule (čvoriće) u plućima koji su obično rezultat ranije infekcije. Nisu prijavljeni smrtni slučajevi.

U dečjoj bolnici u Pekingu, nekoliko roditelja je izjavilo za AFP da njihova deca imaju mikoplazmičnu upalu pluća, što je čest oblik upale pluća kod dece koji se leči antibioticima.

Šta kažu Kina i SZO?

Izveštaj je oživeo sećanja na pandemiju, a neki korisnici društvenih mreža plaše se "novog virusa koji dolazi iz Kine" ili "novog kovida".

U sredu je Svetska zdravstvena organizacija - koja je više puta kritikovala Peking zbog nedovoljne transparentnosti tokom pandemije kovida - zatražila dodatne informacije od Kine o deci koja boluju od "nedijagnostikovane upale pluća."

Dečja bolnica u Pekingu, 30. oktobra 2023. (Foto: AP/Andy Wong)
Dečja bolnica u Pekingu, 30. oktobra 2023. (Foto: AP/Andy Wong)

Peking je u četvrtak odgovorio da "nisu otkriveni nikakvi neobični ili novi patogeni", saopštila je SZO.

Svetska zdravstvena organizacija je zatražila dodatne informacije navodeći da Kina pažljivo prati trendove u virusima kao što su grip, RSV i SARS-CoV-2.

Kina je takođe počela da prati slučajeve mikoplazmične upale plućaprvi put sredinom oktobra, dodaje SZO. Organizacija navodi da ima "ograničeno detaljne informacije da bi u potpunosti mogla da okarakteriše rizik zbog slučajeva respiratornih bolesti kod dece", ali ističe da se povećanje tih slučajeva može očekivati s dolaskom zime.

Šta misle stručnjaci?

Više stručnjaka ukazuje na dolazak zime, kraj kovid restrikcija i nepostojanje ranije imuniteta kod dece kao verovatne razloga za porast broja infekcija.

"Pošto je Kina imala daleko duže i strože restrikcije i karantin od bilo koje druge zemlje na svetu, očekuje se da će ti talasi bolesti po "izlasku iz karanantina" biti značajni", kaže Fransoa Balu sa Univerzitetskog koledža u Londonu.

Ako nema novih dokaza koji govore suprotno, "nema razloga da se sumnja u nastanak novog patogena", dodao je.

Pol Hanter sa britanskog Univerziteta Istočne Anglije naglašava da "u ovom trenutku ima premalo informacija za definitivnu dijagnozu."

Međutim, "u celini, meni ovo ne zvuči kao epidemija zbog novog virusa", kaže on. "Da jeste, očekivao bih mnogo više infekcija kod odraslih".

Ketrin Beker sa australijskog Univerziteta Dikin ukazuje da "su mlađa deca školskog uzrasta u Kini" provela do polovine svog života bez uobičajenog izlaganja čestim patogenima, i da zato nemaju isti nivo imuniteta".

Šta su preporuke?

SZO preporučuje da ljudi u pogođenim područjima prate redovna pravila da bi izbegli respiratorne bolesti. To uljučuje vakcinaciju, izolaciju u slučaju pojave simptoma, testiranje i nošenje maski ako je potrebno.

Na osnovu sadašnjih informacija, SZO ne savetuje uvođenje bilo kakvih restrikcija koje bi se odnosile na Kinu.

XS
SM
MD
LG