Linkovi

Gradić Mozes Lejk - centar za proizvodnju baterija za električna vozila u SAD


Rosendo Alvarado, menadžer fabrike Sila Nanotehnologije, kaže da će proizvodnja EV baterija stvoriti stotine novih radnih mesta za njegov rodni grad Mozes Lejk.
Rosendo Alvarado, menadžer fabrike Sila Nanotehnologije, kaže da će proizvodnja EV baterija stvoriti stotine novih radnih mesta za njegov rodni grad Mozes Lejk.

Sa oko 25 hiljada stanovnika, gradić Mozes Lejk u saveznoj državi Vašington pridružio se ekonomiji čiste energije SAD tako što je postao odredište za proizvodnju baterija za električna vozila, ili EV.

Nik Anderson je direktor upravljanja programom za Grupu 14 Tehnologija, koja proizvodi ključnu komponentu baterije.

“Iza mene su naša prva dva modula komercijalno proizvedena za našu tehnologiju silicijumskih baterija ovde u Mozesu. To će ići u sve, od električnih vozila do internetskih uređaja do pametnih telefona i prenosive elektronike i mnogo aplikacija baziranih na baterijama", objašnjava Anderson.

Pridošlice u Mozes Lejk pomažu u transformaciji lokalne ekonomije sa poljoprivrede i tradicionalne proizvodnje na tehnologiju, kaže starosedelac Mozez Lejka Rosendo Alvarado, menadžer fabrike Sila Nanotehnologije.

“Radili smo na poljima na kojima je ova zgrada danas.To je bilo, znate, brzo kretanje napred, super uzbudljivo zbog mogućnosti koje donosimo ovde za Silu, za zajednicu, i za celokupno tržište električnih vozila", ističe Alvarado.

Gradić u SAD postao centar za proizvodnju baterija za električna vozila
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:04 0:00

Dve američke startap kompanije, uz pomoć 100 miliona dolara federalnih donacija, utrkuju se da osiguraju domaći lanac snabdevanja za baterije za električna vozila. Džin Berdičevski je direktor kompanije Sila Nanotehlogije.

“Nadoknaditi vreme iza svetskih lidera u Aziji je priličan izazov. Tako da način da se to uradi nije da se proizvede ista stvar koju prave u Aziji, već da se pravi sledeća generacija tehnologija baterija", kaže Berdičevski.

Kompanije Sila i Grupa 14 zamenjuju grafit u litijumskim baterijama sa silicijumskim komponentama, iz nekoliko razloga.

“Prvi mineral za ono što se dešava u Mozes Lejku je pesak. To je silicijum. To je najrašireniji mineral u kori Zemlje. Grafit ima niži učinak, i kao nacija mi smo izloženi trgovini, jer većina grafita dolazi iz inostranstva", objašnjava Daniel Švarc, direktor Instituta za čistu energiju.

Grant Rej iz Grupe 14 kaže da tehnologija kompanije ima za cilj da smanji jednu od glavnih prepreka prihvatanju električnih vozila, takozvani “problem sa punjenjem.”

“Kada razmislimo o vremenu punjenja, znate, trenutno čujemo, od 10 do 80 odsto za 10 minuta. Šta ako se to promeni i dođe do pet minuta? Šta ako počne da se približava onome što je stvarno način na koji razmišljamo o punjenju automobila?”

Administracija predsednika SAD Džoa Bajdena zalaže se za električna vozila kao deo svoje agende za očuvanje klime. Većina republikanskih kandidata za predsednika to odbija.

Berdičevski iz kompanije Sila kaže da SAD, koje su uvele električna vozila u svetu, ne bi trebalo da se stide mogućnosti da inoviraju.

"Svet će krenuti ka vozilima na potpuno električni pogon, bilo da su demokrate ili republikanci u Beloj kući", kaže on.

Čista energija je možda kontroverzna tema tokom sezone predsedničkih izbora, ali Mozes Lejk se nada da će imati koristi od nove industrije koja dolazi u grad sa stotinama novih radnih mesta.

XS
SM
MD
LG