Linkovi

Rajnke: Veoma smo zabrinuti zbog mogućnosti da u vladu uđu stranke koje se protive evroatlantskim vrednostima


Džudi Rajzing Rajnke, ambasadorka SAD u Crnoj Gori (Foto:
Džudi Rajzing Rajnke, ambasadorka SAD u Crnoj Gori (Foto:

Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke saopštila je, nakon najava da će mandatar Spajić podršku za sastav vlade obezbijediti uz pomoć glasova koalicije “Za budućnost Crne Gore”, da je Vašington “veoma zabrinut” zbog izvještaja da bi novi vladajuću koaliciju mogli da čine stranke i lideri koji se aktivno protive evroatlantskim vrijednostima.

Ona je, odgovarajući na pitanje Vijesti kako SAD gleda na najavu formiranja vlade koju bi iz parlementa, bez učešća u njoj, podržala ZBCG, ona je da navela da se stav SAD o tome nije se promijenio.

Rajnke je rekla da SAD “podržavaju brzo formiranje vlade koja je privržena evroatlantskim vrijednostima, predstavlja multikulturnu Crnu Goru, pouzdani je NATO saveznik, snažno podržava Ukrajinu i nastavlja aktivno da radi na integraciji u Evropsku uniju”.

“Veoma smo zabrinuti zbog izvještaja da bi novu vladajuću koaliciju mogle da čine stranke i lideri koji se aktivno protive evroatlantskim vrijednostima”, kazala je Rajnke Vijestima, odgovarajući na pitanja kako ambasada SAD gleda na moguće formiranje manjinske vlade koju bi iz parlamenta, bez učešća u njoj, podržavala koalicija Za budućnost Crne Gore, te da li bi sarađivali s takvom vlašću.

Rajnke je rekla da je “realnost takva da učešće u vlasti grupa ili lidera koji odbijaju da osude rusku agresiju, odbijaju da se zalažu za prava Ukrajine, odbijaju da podrže sankcije EU protiv Rusije, odbijaju da štite prava manjina i odbijaju da poštuju suverenitet susjednih zemalja poput Kosova drastično će omesti napore Crne Gore u ostvarenju njenih evropskih aspiracija”.

Mandatar za sastav nove crnogorske vlade je preksinoć, nakon dvomjesečnih pregovora o vladi, saopštio da je obezbijedio veću većinu nego što je neophodna, dok je lider ZBCG, Andrija Mandić, saopštio da je za tu koaliciju prihvatljiva ponuda mandatara Milojka Spajića.

XS
SM
MD
LG