Linkovi

Rajnke: U crnogorskoj vladi da budu oni koji zaista dijele evroatlantske vrijednosti


Rajnke: Hitno formirati vladu u Crnoj Gori
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:21 0:00

Rajnke: Hitno formirati vladu u Crnoj Gori

Ambasadorka SAD u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke kazala je u petak da “u Crnoj Gori postoji hitna potreba da se formira Vlada i da oni koji budu u njoj zaista dijele evroatlantske vrijednosti”.

Postoji nasušna potreba za Vladom koja stavlja institucije iznad ličnih interesa i stranačke politike”, navela je ambasadorka Rajnke, na 2BS Forumu koji se održava u Budvi.

Američka ambasadorka, takođe, navodi da je Crna Gora na pragu Evropske unije.

“Jasno je da je ova nacija tek na pragu transformacije, ali će ona zavisiti od djelovanja nekoliko ključnih donosilaca političkih odluka. Znamo šta želi narod Crne Gore, oni su većinom glasali za evropsku budućnost koju sa pravom zaslužuju. Prosperitetna budućnost Crne Gore može biti samo ako se lideri posvete stvaranju stabilnosti i bezbjednosti, koja je izgrađena na jakim demokratskim institucijama”, poručila je ona.

Ambasadorka Rajnke podsjeća da smo svjedoci “brutalnog, ničim isprovociranog i opravdanog napada Rusije na Ukrajinu” i poručuje da “prijetnja evropskoj i globalnoj sigurnosti ne smije da se ignoriše”.

“Svi se moramo opredijeliti da čvrsto stojimo uz Ukrajinu”, navodi Rajnke i dodaje da “postoje političke snage koje budućnost vide u partnerstvu sa Rusijom i šire propagandu Kremlja”.

“Šta to govori o partijama i liderima koji uživaju u evropskim slobodama, učestvuju u bogatom evropskom diskursu, a budućnost vide sa Rusijom i njenim šefom”, navodi Rajzing Rajnke.

Kada je u pitanju NATO, Rajnke kaže da je taj savez jedinstveniji nego ikad u suočavanju sa Rusijom.

Pejanović Đurišić: Crna Gora od lidera u integracijama postala problem

Predsjednica Upravnog odbora Atalantskog saveza Milica Pejanović Đurišić kazala je da je ruska agresija dodatno ohrabrila antidemokratske subjekte na Balkanu.

“Jačanjem desničarskih, nacionalističkih struktura i političara značajno su usporeni evropski procesi država u regionu. Tako je i Crna Gora od lidera u integracijama, postala problem. Trogodišnja nestabilnost i nefunkcionalnost društva, neutemeljeno plasiranje populističkih inicijativa, dovođenje u pitanje sekularizma i građanakog koncepta društva, doveli su do blokade EU integracija, ali i ugrozili povjerenje našh partnera” , kazala je Pejanović Đurišić.

Programska direktorica Centra za građansko obrazovanje, Daliborka Uljarević smatra da “Crna Gora i pored potencijala, nikada nije bila istinski lider EU integracija”.

Dobili smo taj epitet više u konstelaciji nekih širih odnosa, jer nismo imali kapacitet da izazovemo regionalni problem, kao i zbog činjenice da smo imali stabilnu vlast sa kojom je, i pored svih mana, mogla da se održava komunikacija” , kazala je Uljarević.

Eskobar: Milatović saglasan sa američkim stavom o vladi
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:24 0:00

Prema riječima Uljarević, od 2020. Crna Gora nema ni “simulaciju reformi” kada je riječ o evropskim integracijama”, dodajući da nema političke volje da se evropske integracije postave kao cilj”.

Uljarević, takođe, smatra da “nakon potpisivanje Temeljnog ugovora Crna Gora počinje da bilježi regresiju u pregovorima”.

"Ako vam u više izvještaja EK navede da nema progresa, onda se ne radi o stagnaciji nego o regresiji", poručuje Uljarević.

Predsjedavajući parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje sa Crnom Gorom Vladimir Bilčik rekao je da ga brine što Crna Gora nema funkcionalne institucije.

“Nadam se da će se stvari pokrenuti i da ćete dobiti parlament i Vladu koja govori o EU, ali i i realizuje zadatke na tom planu i nadam se da će sastav vlade reflektovati takav duh”, naveo je Bilčik i naglasio da će Evropska komisija u novembru objaviti izvještaj o Crnoj Gori.

“Nadam se da ćemo moći da dodamo neku pozitivnu informaciju u taj izvještaj. Za to je potrebno preći sa riječi na dijela. EU institucije su spremne da se angažuju ali treba da budemo oprezni - brutalna agresija Rusije se nastavlja, tenzije u regionu se povećavaju, a Crna Gora mora da se obezbijedi u svojoj poziciji”, kazao je Bilčik.

Komunikolog i klinički psiholog Radoje Cerović, kazao je na panelu "Crnogorski politički lavirnit" da je rešenje za Crnu Goru pripadnost evropskom kulturnom krugu, te da je “sve drugo pad u rascjep koji može biti dubok i bolan”.

“Slijedi nam borba za srca ljudi. To je ključna borba i ona mora da bude izborena na intenzivniji način nego do sada. Ostalo je malo vremena za tu bitku. Nadam se da shvatamo da je to interes ne samo Crne Gore nego cijele Evrope. Ne zaboravimo da svako selo u Crnoj Gori ima crkvu, ali ne i delegaciju Evropske unije”, kazao je Cerović.

Evropska unija spremnija za Zapadni Balkan, nego Zapadni Balkan za Evropsku uniju

Specijalni predstavnik Evropske unije za Zapadni Balkan Miroslav Lajčak kazao je, govoreći na 2BS Forumu, da je “EU spremnija za Zapadni Balkan nego Zapadni Balkan za EU”.

On je naveo da je “EU ozbiljna i da su u toku procesi priprema za nove članice”.

“Kao što je Šarl Mišel rekao na Bledu, želimo da strane budu spremne do 2030. “, naveo je Lajčak i poručio da “EU želi da pokaže da je jednako posvećena i Balkanu i istoku Evrope, ali želi povratnu informaciju”.

Bivši predsjednik Slovenije Borut Pahor kaže da je proširenje na vrhu agende EU. Pahor kaže da Crna Gora mora da krene naprijed i ne smije da gubi vrijeme.

“Ako postoji konsenzus u Crnoj Gori, onda ne znam zašto ne bi brzo došlo do formiranja institucija i Vlade, da bi se krenulo u tom smjeru. Mislim da bi trebalo reći u Briselu da smo te i te godine spremni za proširenje i da će ući svako ko tada bude spreman”, naveo je Pahor.

XS
SM
MD
LG