Linkovi

Novinar Glasa Amerike među Amerikancima koje je sankcionisala Rusija


ARHIV - Kremlj (Foto: AP/Alexander Zemlianichenko)
ARHIV - Kremlj (Foto: AP/Alexander Zemlianichenko)

Rusko ministarstvo inostranih poslova u četvrtak je saopštilo da je zabranilo ulazak više od 200 Amerikanaca u Rusiju zbog, kako tvrdi, "anti-ruske aktivnosti".

Sankcije su uvedene dan uoči početka ruskih predsjedničkih izbora na kojima će Vladimir Putin gotovo sigurno osvojiti još jedan šestogodišnji predsjednički mandat.

"Ulazak u Rusku Federaciju zatvoren je za 227 Amerikanaca uključenih u razvoj, primjenu i pravdanje rusofobičnog kursa aktuelne američke administracije", navodi se u saopštenju objavljenom na vebsajtu ministarstva.

Među sankcionisanima je novinar Glasa Amerike Džef Seldin, koji izvještava o pianjima iz sektora bezbednosti. Kažnjeni su i novinari Vašington posta Džozef Marks, Džozef Men, Elen Nakašima i Tim Starks, kao i Robert Vort iz Njujork tajmsa.

Seldin nije prvi novinar Glasa Amerike pod ruskim sankcijama. Ruska vlada je u maju 2023. godine uvela kaznene mjere protiv bivše v.d. direktorke Glasa Amerike Jolande Lopez.

Na spisku sankcionisanih su neki zvaničnici američke vlade, među kojima je i portparol Stejt departmenta Metju Miler.

Analitičari: Rusija infiltrirala špijune u mnoge evropske zemlje
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:45 0:00

Sankcionisan je i osnivač Projekta za izvještavanje o organizovanom kriminalu i korupciji (OCCRP) Dru Saliven. Ruske sankcije uvedene su i mnogim profesorima, od kojih neki predaju na prestižnim američkim univerzitetima Harvardu, Jejlu i Kolumbiji.

Za Pitera Klementa, koji predaje o ruskoj bezbjednosnoj politici na Kolumbiji, nije iznenađenje što se našao na spisku ruskih sankcija.

"To je u skladu sa ruskom politikom da uvodi, kako ih smatra, recipročne sankcije", rekao je Klement za Glas Amerike.

Moskva je do sada zabranila ulazak više od 2.000 Amerikanaca u Rusiju što je, kako navodi, odgovor na brojne američke sankcije uvedene ruskim pojedincima i kompanijama.

Zapad je uveo Rusiji do sada nezabilježen paket sankcija zbog njene pune invazije na Ukrajinu.

Rusko ministarstvo inostranih poslova takođe je upozorilo protiv bilo kojeg "pokušaja miješanja u unutrašnja pitanje Ruske Federacije" tokom izbora, na kojima Putin nema istinskog rivala.

XS
SM
MD
LG