Linkovi

Zvaničnici: 100.000 Amerikanaca za godinu umrlo od prekomerne upotrebe droge


ARHIVA - Šeron Rivera polaže sveće na grob ćerke Viktorije koja je preminula od prekomerne upotrebe droge (Foto.AP/Kathy Willens)
ARHIVA - Šeron Rivera polaže sveće na grob ćerke Viktorije koja je preminula od prekomerne upotrebe droge (Foto.AP/Kathy Willens)

Oko 100.000 Amerikanaca preminulo je od prekomerene upotrebe droge za godinu dana, što je bilans bez presedana povezan sa pandemijom Kovida 19 i zalihama opasnijih narkotika, navode zdravstveni zvaničnici.

Broj smrtnih ishoda predoziranja narkoticima raste više od dvije decenije, dok se u protekle dve godine ubrzao, a prema novim podacima objavljenim u sredu, skočio je za gotovo 30 odsto u najnovijem periodu.

Eksperti veruju da su glavni uzroci sve veća količina smrtonosnog fentanila u nelegalnim zalihama droge i pandemija kovida zbog koje su mnogi zavisnici izolovani i nisu u mogućnosti da se advekatno leče ili dobiju drugi vid podrške.

"Dok i dalje postižemo napredak u borbi protiv pandemije Kovida 19, ne možemo da zanemarimo ovu epidemiju gubitka koja je pogodila porodice i zajednice širom zemlje", naveo je u saopštenju predsednik SAD Džo Bajden.

"Cifra je katastrofalna. Taj obim predoziranja narkoticima nismo do sada videli u ovoj zemlji", ocenila je Ketrin Kiz, ekspert na Univerzitetu Kolumbija.

U Americi sada ima više žrtava prekomerne upotrebe droge nego gripa, upale pluća, oružanih incidenata i saobraćajnih nesreća. Ukupan bilans blizu je broju žrtava dijabetesa, koji je sedmi po redu uzrok smrtnih slučajeva u SAD.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) su na osnovu dostupnih podataka iz umrlica procenili da je 100.300 Amerikanaca umrlo od prekomerne upotrebe droge od maja 2020. do aprila 2021.

To nije zvanična cifra, s obzirom na to da istraga smrtnih slučajeva povezanih za upotrebom droge može da potraje više meseci. Agencija je zbog toga napravila procenu na osnovu 98.000 izveštaja koje je primila do sada.

CDC je prethodno saopštio da je prošle godine bilo oko 93.000 žrtava predoziranja narkoticima, što je bio najveći broj za godinu. Robert Anderson, zvaničnik CDC-a, rekao je da će bilans za 2021. verovatno nadmašiti 100.000.

“2021 će biti užasna", saglasan je doktor Danijel Ćikarone, ekspert za narkotike na Univerzitetu Kalifornije u San Francisku.

Novi podaci pokazuju da su mnogi smrtni slučajevi povezani sa fentanilom, smrtonosnim opijatom koji je pre pet godina nadmašio heroin kao narkotik najviše odgovoran za smrtne ishode. Dileri mešaju fentanil sa drugim drogama - što je jedan od razloga rasta broja smrtnih slučajeva zbog upotrebe metamfetamina i kokaina.

CDC još nije utvrdio rasnu ili etničku pripadnost žrtava. Broj smrtnih slučajeva nije rastao samo u 4 američke države - Delaveru, Nju Hempširu, Nju Džersiju i Južnoj Dakoti - u poređenuju sa istim periodom prethodne godine. Države sa najvećim rastom su Vermont (70%), Zapadna Virdžinija (62%) i Kentaki (55%).

XS
SM
MD
LG