Linkovi

Zapad suočen sa teškim izborom u Ukrajini


Predsednik Obama razmatra situacjiu u Ukrajini na sastanku Saveta za nacionalnu bezbednost u Beloj kući, 3. marta 2014.
Predsednik Obama razmatra situacjiu u Ukrajini na sastanku Saveta za nacionalnu bezbednost u Beloj kući, 3. marta 2014.

Neki analitičari smatraju da je ekonomski pritisak na Moskvu najbolji način za rešavanje situacije u Ukrajini, dok se drugi sa tim ne slažu.

Ruski vojni potezi u Ukrajini podstakli su kritike u različitih delovima sveta, a posebno u Sjedinjenim Državama i Evropi. Stručnjaci smatraju da zapadne zemlje imaju malo opcija na raspolaganju da bi uticale na situaciju, ali ocenjuju da je političko rešenje možda još moguće.

U najnovijoj od nekoliko poseta zapadnih zvaničnika Kijevu, američki državni sekretar Džon Keri danas je doputovao u Ukrajinu kako bi iskazao podršku prelaznoj vladi. Sankcije se pominju kao jedna od opcija a ruski potezi već su doveli u pitanje održavanje samita G-8 u toj zemlji ove godine.

Medjutim, to po svemu sudeći neće impresionirati ruskog predsednika Vladimira Putina, smatra stručnjak za Rusiju londonskog Četam Hausa, Kir Džajls, koji je govorio za Glas Amerike preko Skajpa.

“Više puta smo videli da kada se pojavi situacija slična ovoj, postoji samo jedna poruka i jedan metod kojim Rusiji može da dopre do svesti da je vreme da prestane, a to je sirova sila, one vrste koju Rusija sama primenjuje.”

Predsednik Putin bio je prkosan na današnjoj konferenciji za novinare u Moskvi.

"Ako vidimo da bezakonje počinje u istočnim regijama, ako nam gradjani zatraže pomoć, a već smo dobili zvanični zahtev legitimnog predsednika, zadržavamo pravo da iskoristimo sve opcije koje su nam na raspolaganju.”

Medjutim, Putin je takodje govorio o potrebi za novim ustavom u Ukrajini i, kako je naveo, “promenom vlasti”.

Analitičari kažu da niko ne želi rat u Ukrajini a ruske i ukrajinske snage su dale sve od sebe da ga izbegnu – uključujući i za vreme ove konfrontacije u jednoj vojnoj bazi na Krimu izmedju nenaoružanih ukrajinskih vojnika i čuvara koje podržava Rusija. Neki stručnjaci kažu da su Putinovi ciljevi u Ukrajini više političke nego vojne prirode, osmišljeni da spreče bilo kakav oštri zaokret ka Zapadu.

Direktor Instituta za Rusiju u okviru londonskog Kings koledža, Sem Grin, smatra da je ekonomski pritisak najbolji način da se Zapad postara da Rusija ne ode predaleko.

“Najefikasnije zapadne opcije su jasne ako se sagleda stepen do kojeg ključno Putinovo biračko telo, a to je ekonomska elita, zavisi od Zapada.“

Rusija ima poslovne interese širom sveta, a kroz Ukrajinu prolazi glavni gasovod kojim se ruski prirodni gas dostavlja Zapadu. Ipak, neki eksperti i lideri kritikuju ideju ekonomskog pritiska, ocenjujući da on ne bi bio efikasan i da bi mogao da nanese Zapadu podjednaku štetu koliko i Rusiji.

To ostavlja zapadne lidere suočene se teškim izborom, ali barem postoji mogućnost da ono što sada izgleda kao vojni izazov može da bude rešeno putem političkog kompromisa.
XS
SM
MD
LG