Linkovi

Zvaničnica SAD: Pretnja koju predstavlja veštačka inteligencija zahteva nov pristup bezbednosti


ARHIVA - Logo Samita za bezednost veštačke inteligencije u blizini Londona, 26. oktobra 2023.
ARHIVA - Logo Samita za bezednost veštačke inteligencije u blizini Londona, 26. oktobra 2023.

Potencijalna pretnja koju predstavlja brzi razvoj veštačke inteligencije (AI) znači da zaštitne mere moraju da budu ugrađene u sisteme od samog početka, a ne kasnije, rekla je u ponedeljak visoka američka zvaničnica.

"Mi smo normalizovali svet u kojem tehnološki proizvodi izlaze sa (proizvodne) linije puni ranjivosti i onda se od potrošača očekuje da zakrpe te ranjivosti. Ne možemo da živimo u takvom svetu sa veštačkom inteligencijom", rekla je Džen Isterli, direktorka američke Agencije sa sajber bezbednost i bezbednost infrastrukture.

"Previše je moćna, prebrzo se kreće", rekla je ona u telefonskom intervjuu posle razgovora u Otavi sa Samijem Kurijem, šefom kanadskog Centra za sajber bezbednost.

Isterli je govorila istog dana kada su agencije iz 18 zemalja, uključujući Sjedinjene Države, odobrile nove smernice o sajber bezbednosti veštačke inteligencije koje se fokusiraju na siguran dizajn, razvoj, primenu i održavanje, a koje su razvili Britanci.

"Moramo da posmatramo bezbednost tokom celog životnog ciklusa tih AI kapaciteta", rekao je Kuri.

Ranije ovog meseca, vodeći programeri veštačke inteligencije složili su se da rade sa vladama na testiranju novih graničnih modela pre nego što budu pušteni u prodaju kako bi pomogli u upravljanju rizicima tehnologije koja se brzo razvija.

"Mislim da smo uradili onoliko koliko smo mogli u ovom trenutku da pomognemo da se okupimo sa nacijama širom sveta, sa tehnološkim kompanijama, kako bismo iz tehničke perspektive sagledali kako da izgradimo ove kapacitete što je bezbednije moguće", rekla je Isterli.

XS
SM
MD
LG