Linkovi

Ukrajinska vojska sve bliže Donjecku


Puste ulice Donjecka
Puste ulice Donjecka

Portparol ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost Andrej Lisenko ponovio reči nekih američkih zvaničnika da Rusija nastavlja da nagomilava svoje vojnike duž granice sa Ukrajinom...

U Donjecku besni nasilje, dok ukrajinska vojska nastavlja napade na oblasti pod kontrolom proruskih separatista na istoku zemlje.

Portparol ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost Andrej Lisenko izjavio je da se vladine snage približavaju glavnom gradu regiona Donjeck i ponovio reči nekih američkih zvaničnika da Rusija nastavlja da nagomilava svoje vojnike duž granice sa Ukrajinom.

U Moskvi, ministarstvo spoljnih poslova Rusije izdalo je saopštenje u kojem navodi da su SAD jedna od odgovornih strana za konflikt u Ukrajini, zbog svoje snažne podrške vladi u Kijevu. U dokumentu se tvrdi da je Vašington izvršio pritisak na Kijev da počne da vrši represiju nad etnički ruskim stanovništvom u Ukrajini.

SAD prvenstveno krive Rusiju za situaciju u Ukrajini, ali je načelnik generalštaba američkih oružanih snaga general Martin Dempsi danas rekao da misli da su ruska vojska i njeni lideri - kako se izrazio - "verovatno donekle neradi učesnik" u ukrajinskom konfliktu.

Vašington međutim veruje da će se novi transfer ruskog oružja dogoditi u "bliskoj budućnosti". Portparol američkog Sekretarijata za odbranu Stiv Voren juče je izjavio da da su sistemi koji se premeštaju "zemlja-zemlja", a ne "zemlja-vazduh", kao što je oružje za koje se sumnja da je korišćeno u prošlonedeljnom obaranju avona Malezija Erlajnza, kada je stradalo skoro 300 ljudi.

Iz Pentagona takođe optužuju Moskvu da nastavlja da otvara artiljerijsku vatru preko granice sa Ukrajinom, a tvrde da nisu videle naznake da je Ukrajina pucala preko ruske granice, kako to Rusija tvrdi.

Takođe juče, zvaničnici Evropske unije izglasali su u Briselu pooštravanje sankcija u vezi sa ukrajinskom krizom, koje obuhvata neke vodeće ruske obaveštajne zvaničnike i lidere pro-ruske pobune na istoku Ukrajine. Među 15 novih imena na listi pojedinaca obuhvaćenih sankcijama nalazi se prvi čovek ruske Federalne službe bezbednosti (FSB), baš kao i još 18 kompanija.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije danas je osudilo nove sankcije u saopštenju u kojem se navodi da će te mere omesti borbu protiv terorizma tako što će ograničiti saradnju Moskve.

XS
SM
MD
LG