Linkovi

Tramp napao medije, poručio da je nasledio "nered"


Predsednik Donald Tramp na konferenciji za novinare u Beloj kući, 16. februar 2017
Predsednik Donald Tramp na konferenciji za novinare u Beloj kući, 16. februar 2017

Predsednik Donald Tramp je na konferenciji za novinare u Beloj kući, koja je trajala više od sat vremena, snažno branio svoje poteze od preuzimanja položaja, žestoko kritikovao medijske izveštaje da su predstavnici njegovog izbornog štaba imali nedopuštene kontakte sa ruskim zvaničnicima i isticao da će da se obračuna sa objavljivanjem poverljivih informacija iz obaveštajne zajednice.

Posle gotovo mesec dana na položaju predsednika, Tramp je ustvrdio da je nova administracija postigla “značajan napredak” i preuzeo zasluge za optimističnu poslovnu klimu i veliki rast berzanskih ideksa.

Predsednik je odbacio medijske izveštaje o haotičnom početku administracije koji je obeležila kontroverzna uredba o zabrani ulaska putnika iz sedam većinski muslimanskih zemalja, a u pogledu koje se trenutno vodi pravna bitka.

“Ova administracija funkcioniše kao dobro podmazana mašina”, naglasio je Tramp i najavio da će da donese “novu i veoma sveobuhvatnu uredbu da zaštiti naš narod.”

Za probleme je okrivio je Obaminu administraciju. "Nasledio sam nered kući i u inostranstvu, nered", poručio je Tramp.

Predsednik je tokom cele konferencije u Istočnoj sobi Bele kuće više puta prekidao novinarska pitanja, iznosio brojne primedbe i kritikovao medije, koje je optuživao da su se izmakli kontroli i istovremeno obećavao da će svoju poruku da “uputi narodu direktno”.

Predsednik je odbacio nedavne izvještaje u dnevniku Njujork Tajms i na kablovskoj televiziji CNN da su predstavnici njegovog izbornog štaba bili u kontaktu sa ruskim zvaničnicima pre predsedničkih izbora. Predsednik je rekao da "niko koga on zna iz izbornog štaba" nije kontaktirao ruske zvaničnike i ocenio da su ti izveštaji “smicalica” i da on nema nikakve veze sa Rusijom. “Rusija je lažna vest. Lažna vest koju objavljuju mediji”, poručio je Tramp i ustvrdio da ne duguje ništa Rusiji, da nema zajmove niti dogovore u toj zemlji.

Komentarišući rasprostranjeno curenje informacija iz njegove administracije, Tramp je upozorio da će da se obračuna sa objavljivanjem poverljivih informacija, ističući da je od Sekretarijata za pravosuđe zatražio da razmotri to pitanje. “To curenje informacija je krivično delo. Curenje informacije je stvarno. Vesti su lažne”, naglasio je novi američki predsednik.

Dodao je i da će zbog medijskih izveštaja o odnosima njegove administracije sa Rusijom možda biti teško da se postigne sporazum sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom o smirivanju tenzija između Vašingtona i Moskve.

"Putin verovatno misli da više ne može da se dogovori sa mnom, zato što bi bilo nepopularno za političara da sklopi dogovor”, rekao je Tramp.

Takođe je istakao da je njegov bivši savetnik za nacionalnu bezbednost Majkl Flin, od koga je početkom nedelje zatražio da podnese ostavku, samo radio svoj posao, ali i dodao da nije bio zadovoljan načinom na koji su informacije o Flinovom telefonskom razgovoru sa ruskim ambasadorom u Vašingtonu bile prenete potpredsedniku SAD Majku Pensu. Tramp je ocenio da ono što je Flin uradio “nije bilo pogrešno” i istakao da je pronašao snažnog kandidata za Flinovog zamenika.

Prema medijskim izveštajima, Trampov favorit za novog savetnika za nacionalnu bezbednost je viceadmiral Robert Harvard, bivši pripadnik specijalnih jedinica američke mornarice, kojeg podržava i sekretar za odbranu Džim Matis.

Predsednik je prvobitno sazvao konferenciju za novinare da bi objavio ime novog kandidata za sekretara za rad, posle povlačenja nominacije Endrja Pazdera kojeg nije podržalo više republikanskih senatora. Tramp je na taj položaj danas imenovao Aleksandra Akostu, dekana pravne škole Međunarodnog univerziteta Floride.

XS
SM
MD
LG