Linkovi

Novi izumi predstavljeni na TechCrunch-u


TechCrunch, San Francisko 2014.
TechCrunch, San Francisko 2014.

Na sajmu tehnologije, TechCrunch "Disrupt" u San Francisku predstavljeno mnoštvo novih uređaja sa ciljem da se privuku investitori.

Sajam u organizaciji vebsajta za novosti iz domena tehnologije, TechCrunch je mesto gde nove tehnološke kompanije, odnosno start-apovi imaju priliku da predstave svoje proizvode potencijalnim investitorima. Pod nazivom Disrupt, inovatori su pokušali da ubede prisutne da bi baš njihov uređaj mogao da postane sledeći hit.

Većina uređaja koji su promovisani na ovogodišnjoj izložbi, dizjanirani su kako bi nas još bolje povezivali i pomogli nam da lakše organizujemo svakodnevni život.

Traka za glavu kompanije "Melon", beleži i grafički prikazuje moždane aktivnosti kako bi pomogla korisniku da poboljša koncentraciju.

"Takođe predstavljamo aplikaciju za mobilne telefone, koja pruža igre za vežbanje mozga kako biste se istrenirali da se bolje fokusirate na dnevnoj bazi”, kaže Ari Barnehama, ko-osnivač i izvršni direktor "Melona".

Vlasnici drugog start-apa pod nazivom "SmartPen", pokušali su da zainteresuju posetioce da investiraju u njihov izum, koji sve što napišete ili nacrtate na papiru, kopira i šalje na kompjuter ili tablet.

Direktorka marketinga, Ketrin Hant kaže da sve što treba uraditi jeste staviti prijemnik na papir.

"Kada spustite olovku, ona šalje ultrazvučne i infracrvene zrake prijemniku koji onda preračuna razdaljinu i poziciju i uvek zna gde se nalazite”, objašnjava Hant.

Jednostavna vebkamera je možda dovoljna da posmatrate šta vam radi ljubimac dok niste kod kuće, ali novi uređan nazvan "PetCube" vam omogućava i da komunicirate sa mačkom ili psom na daljinu.

"Pored kamere, unutar naprave se nalazi i laser, tako da možete da se igrate sa svojim ljubimcem preko vašeg pametnog telefona. Jako je zabavno. Tu su i zvučnik i mikrofon tako da možete dvosmerno da komunicirate sa životinjama". kaže izvršni direktor "PetCube"-a, Jaroslav Ažnijuk.

Ajvo Makado, ko-osnivač "MovPack"-a kaže da bi studenti mogli da izgledaju kul ako bi se po po kampusu kretali ličnim transportnim sredstvom koji može da stane u ranac.

"To je prvi ranac i električno vozilo u jednom na svetu. Možete da ga nosite na leđima. Možete da se vozite na njemu. Jedan pokret, i spremni ste da krenete brzinom oko 25 km na sat na udaljenost od oko 15 km. To je odlično za studente", ističe Makado.

Urednik vebsajta TechCrunch za istočnu obalu Sjedinjenih Država, Džon Bigs kaže da ovaj godišnji sajam ne privlači samo investitore već i potencijalne kupce.

"Ovo je San Francisko i svi žele da probaju nešto novo. Ovo je kao veliki naučni sajam za ove ljude", kaže Bigs.

On dodaje da će uprkos žestokoj konkurenciji, čak 90 odsto ovih sprava naći svoj put do tržišta.

XS
SM
MD
LG