Linkovi

Džejms Rubin: Srbija je tačka ulaza Rusije na Zapadni Balkan


Džejms Rubin tokom posete Crnoj Gori u aprilu 2023. (Foto: REUTERS/Stevo Vasiljevic)
Džejms Rubin tokom posete Crnoj Gori u aprilu 2023. (Foto: REUTERS/Stevo Vasiljevic)

Srbija je postala ulazna tačka Rusije na Zapadni Balkan i postojanje medija pod kontrolom Moskve predstavlja veliki problem za region, izjavio je Džejms Rubin, koordinator Centra za globalno angažovanje Stejt departmenta.

On je na konferenciji tog centra u Briselu govorio o ruskom i kineskom uticaju na Balkan, pogotovo nakon početka invazije na Ukrajinu u februaru 2022.

“Srbija je jedina zemlja u region koja nije zatvorila 'Raša tudej' i Sputnjik. Oni misle da nekako mogu da to rade i da stignu do Evropske unije, što me zbunjuje. Svaka država EU je, nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, ugasila RT i Sputnjik jer su oni suštinski oružje ruske vojne operacije tako što lažu o razlozima invazije, lažiraju izveštaje i negiraju očigledne istine. Srbija je postala ulazna tačka Rusije na Zapadni Balkan”, rekao je Rubin.

Evropska unija je ubrzo posle početka ruske invazije na Ukrajinu obustavila distribuciju ruskih medija RT i Sputnjik, zato što smatra da su to sredstva Kremlja za dezinformacije i manipulaciju informacijama.

“Trenutno najveći problem je to što je Srbija portal za rusko zagađivanje informacionog okruženja. RT i Sputnjik čak postoje i na srpskom jeziku, što znači da su lako razumljivi i u zemljama u regionu”.

Na pitanje novinara šta misli o uticaju Kine na prostor Zapadnog Balkana, Rubin je odgovorio:

"Primetio sam rastuću želju Kineza da igraju ulogu kupovinom medijskih organizacija. Nisam video vrstu direktne manipulacije koju sam naveo u drugim primerima, ali imam sumnju da tako nešto predstoji. Sumnjam u spremnost Kine da dozvoli pošteno izveštavanje o tome šta se dešava širom sveta, dodao je Rubin.

Rubin je tokom diplomatske karijere, između ostalog, obavljao funkciju portparola Medlin Olbrajt, državne sekretarke SAD.

Tokom 1999, bio je i specijalni pregovarač za demobilizaciju Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), navodi se u njegovoj biografiji na sajtu Stejt departmenta.

XS
SM
MD
LG