Linkovi

Bodrožić: Aktuelna vlast unosi nered u medije i kriminalizuje Savet za štampu


Savet za štampu Srbije, logo
Savet za štampu Srbije, logo

Prema poslednjem monitoringu Saveta za štampu u periodu od oktobra 2022. do januara 2023. godine, u devet dnevnih novina u Srbiji zabeleženo je 2.653 kršenja Kodeksa novinara Srbije, što je u proseku 663 slučaja mesečno.

Dobra vest je da je, u odnosu na period iz oktobra 2021. godine, zabeleženo 924 slučaja kršenja Kodeksa novinara manje, ali kako je ocenio šef Misije OEBS Jan Bratu – situacija i dalje nije dobra.

Na otvaranju regionalnog sastanka samoregulatornih medijskih tela iz jugoistočne Evrope, koji je održan u ponedeljak u Beogradu, Bratu je istakao da je Kodeks novinara Srbije veoma dobar i da podržava visoke evropske standarde.

"Ukoliko novinari žele da budu kredibilni u svojoj ulozi čuvara javnog interesa moraju da se pridržavaju smernica koje promovišu tačnost, pravičnost i osiguraju da im se može verovati", naglasio je Bratu i upozorio da postoji globalni trend porasta nepoverenja u medije i da su među najznačanijim razlozima za to problem sa kredibilnošću i sa integritetom medija.

Prema njegovim rečima, medijski i saveti za štampu predstavljaju čuvare novinarske etike i imaju ključnu ulogu u podržavanju novinarskih standarda, a istovremeno služe kao podsetnik i medijskoj industriji i novinarima da je u interesu društva, ali i samih novinara da se samoregulišu i izgrade poverenje sa publikom.

Takođe, kako smatra prvi čovek Misije OEBS-a u Srbiji, regionalna saradnja samoregulatornih medijskih tela može da omogući kolektivni i brz odgovor za specifične potrebe regiona, a time se ujedno može stvoriti i bezbednije i produktivnije okruženje za novinare, prenosi FoNet.

Uz podsećanje da je Zajednička deklaracija o medijskim slobodama i demokratiji usvojena u maju ove godine, Bratu je ukazao na važnost poverenja javnosti i legitimiteta medija kao čuvara demokratije.

Uz poziv vlasnicima medija, urednicima i novinarima da postave i održavaju efikasne samoregulatorne mehanizme, on je podsetio da ta Zajednička deklaracija poziva novinare da se distanciraju od dezinformacija, diskiriminacije, govora mržnje i propagande i da se aktivno bore protiv stereotipa.

Kako je rekao Bratu – to su važne društvene i ljudske vrednosti koje bi trebalo da budu vodilja za dalje jačanje integriteta medija u izazovnim vremenima lažnih vesti i klikbejt novinarstva.

Naravno da novinari rade za medijske kompanije i te kompanije žele da zarade novac i ovo je posao, ali ja tvrdim da je moguće poslovati i istovremeno poštovati novinarske kodekse ponašanja i etičke razgovore o tabloidima. Pogledajte tabloide u Velikoj Britaniji – to je zemlja koja možda ima najrazvijeniju tabloidnu scenu u celoj Evropi, ali ti tabloidi su došli do tačke da su tabloidi i da su neki od njih više senzacionalistički od drugih, ali i dalje podržavaju osnovni integritet i stvaranju uslove da je to je moguće učiniti”, rekao je Bratu na konferenciji.

A kako je rekao predsednik Upravnog odbora Saveta za štampu i prvi čovek Nezavisnog udruženja novinara Srbije Željko Bodrožić – Savet je tokom 15 godina postojanja doživeo pohvale i podršku profesionalne zajednice.

Mnogo toga smo prošli i doživeli u ovih skoro 15 godina – od pohvala i velike podrške od profesionalne zajednice, stručne javnosti, naravno građana, te brojnih organizacija i institucija iz Evrope i sveta, do osporavanja, omalovažavanja, uvreda, čak i kriminalizacije od strane najpre aktuelne vlasti, koja čini sve da unese pre svega nered u našu oblast i zajednicu, a ne ono što joj je dužnost, a to je da pomaže da se sistem javnog informisanja razvije i bude na polzu građana Srbije”, rekao je Bodrožić.

Uz poruku da kriminalizacija Saveta najviše potiče od onih koje je vlast najviše ojačala i uzdigla u proteklih 10 godina, a to su “opskurni i destruktivni tabloidi” koji su i najveći problem na medijskoj sceni u Srbiji, Bodrožić je rekao da tabloidi postoje svuda u svetu, ali da je "mutant" koji je nastao u Srbiji jedinstven i da će se obrazovne institucije baviti periodom "divljanja tabloida u Srbiji".

Kao predsednik NUNS-a Bodrožić je izneo ocenu da je "simbioza vlasti i tabloida nezabeležena" i da se po tome o čemu izveštavaju tabloidi može videti u kakvom "neredu i prljavštini živimo".

XS
SM
MD
LG