Linkovi

Bajden pokreće ekonomske i zdravstvene inicijative na Samitu Amerika


Predsednik SAD Džo Bajden, u pratnji prve dame Džil Bajden, maše prisutnim liderima država nakon što je stigao na Samit Amerika, u Los Anđelesu, Kalifornija, 8. juna 2022.
Predsednik SAD Džo Bajden, u pratnji prve dame Džil Bajden, maše prisutnim liderima država nakon što je stigao na Samit Amerika, u Los Anđelesu, Kalifornija, 8. juna 2022.

Predsednik Sjedinjenih Država Džo Bajden boravi u Los Anđelesu gde će biti domaćin devetog Samita Amerika, okupljanja lidera zemalja Severne, Južne i Centralne Amerike i Kariba.

"Naš region je veliki i raznolik. Ne slažemo se uvek oko svega, ali zato što smo demokratije, rešavamo naše nesuglasice uz međusobno poštovanje i dijalog", rekao je Bajden tokom inauguracione ceremonije samita.

Samit je zasenjen odlukom lidera Bolivije, Gvatemale, Hondurasa i Meksika da ne prisustvuju nakon što su SAD isključile Kubu, Nikaragvu i Venecuelu jer nisu ispunile zahtjeve Međuameričke demokratske povelje iz 2001. koja propisuje demokratiju kao osnovnu vrednost skupa. Predsednik Urugvaja takođe preskače skup nakon što je bio pozitivan na Kovid 19.

Bajden je pokrenuo ono što Bela kuća najavljuje kao Američko partnerstvo za ekonomski prosperitet kako bi promovisao "pravedan oporavak" od pandemije, kao i više od 300 miliona dolara pomoći za regulisanje nesigurnosti u snabdevanju hranom u regionu koji se otežava zbog ekonomskih uticaja Kovida 19 i rata u Ukrajini.

Bajden je rekao da je njegova regionalna vizija "zasnovana na istim osnovnim vrednostima" kao i ekonomski oporavak i konkurentnost SAD.

"Američko partnerstvo će pomoći ekonomijama da rastu odozdo prema gore i od sredine, a ne odozgo nadole", rekao je on. "Ekonomija sipanja ne funkcioniše".

 Biden Launches Economic, Health Initiatives at Summit of Americas
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:44 0:00

Visoka zvaničnica administracije rekla je novinarima u sredu da se administracija nada da će predstaviti okvir, a zatim o njemu razgovarati sa partnerima u naredna "dva do tri meseca, sa ciljem da zaista pokrene početak formalnih pregovora".

Plan neće uključivati nove trgovinske sporazume, a zvaničnica administracije nije dala procenu koliko bi novca Vašington mogao da posveti tim naporima.

Ona je rekla da okvir počiva na pet stubova: jačanje lanaca snabdevanja i "pomaganje našoj hemisferi da smanji preveliku zavisnost i koncentraciju na određene zemlje", podsticanje i podstrekivanje investicija Interameričke razvojne banke, najvećeg izvora finansiranja razvoja za Latinsku Ameriku i Karibe; podsticanje ulaganja u oblasti javnog sektora kao što su obrazovanje, zdravstvo, prava i briga o deci; promovisanje poslova čiste energije i inicijativa za smanjenje ugljičnog otiska i konačno, promovisanje održive i inkluzivne trgovine.

Za razliku od Indo-pacifičkog ekonomskog okvira (IPEF), "ekonomske vizije" za suprotstavljanje kineskom uticaju koju je Bajden lansirao u Tokiju u maju sa 13 zemalja u sastavu, Američko partnerstvo za ekonomski prosperitet još uvek nema nikakvog učešća u njemu. Nijedan okvir ne uključuje odredbe poput smanjenja carina i drugih alata za pristup tržištu koje Vašington tradicionalno koristi da podstakne partnere.

U svom obraćanju tokom inauguracione ceremonije samita, Bajden nije uporedio svoju ekonomsku viziju regiona sa vizijom Pekinga, koji je najveći trgovinski partner za mnoge zemlje u hemisferi.

Mnoge latinoameričke zemlje već imaju sporazume o slobodnoj trgovini sa Vašingtonom – uključujući Čile, Kolumbiju, Kostariku, Dominikansku Republiku, Salvador, Gvatemalu, Honduras, Meksiko, Nikaragvu, Panamu i Peru.

Drugi, uključujujući Argentinu, Brazil, Ekvador, Paragvaj, Urugvaj i nekoliko karipskih zemalja, potpisali su manje sveobuhvatne okvirne sporazume o trgovini i investicijama sa SAD koji olakšavaju dijaloge o pitanjima trgovine i ulaganja kao što su zaštita rada, životne sredine i intelektualne svojine.

Vice President Kamala Harris speaks at the CEO summit during the Summit of the Americas in Los Angeles, June 8, 2022.
Vice President Kamala Harris speaks at the CEO summit during the Summit of the Americas in Los Angeles, June 8, 2022.

Pošto protekcionistički sentiment iz Trampove ere i dalje raste, administracija i demokrate u Kongresu izgledaju bez entuzijazma po pitanju političke cene otvaranja pristupa američkom tržištu. Ipak, sa fokusom na zelene investicije i ekonomsku digitalizaciju, postoji "ogroman potencijal" za izgradnju ekonomskih veza između Sjedinjenih Država i regiona, rekao je Pi Mičel Mekinli, bivši američki ambasador u Peruu, Kolumbiji i Brazilu.

"Ali mora da uključuje neke teške inicijative i verujem da mora da uključuje značajnu posvećenost resursima", rekao je on za Glas Amerike.

Potpredsednica Kamala Haris bila je u ponedeljak domaćin okruglog stola sa poslovnim rukovodiocima kao deo njenog nastojanja da investira u zemlje severnog trougla - Gvatemalu, Honduras i Salvador - kako bi pomogla u zaustavljanju osnovnih uzroka migracije. Bela kuća je saopštila da je inicijativa koju je Haris pokrenula u maju 2021. donela više od 3,2 milijarde dolara investicija u regionu od 40 kompanija i organizacija.

Students Challenge US Secretary of State on Press Freedom Support
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:43 0:00

Druge inicijative za migracije, uključujući regionalni pakt za pomoć zajednicama koje primaju migrante, biće u fokusu samita kasnije tokom nedelje.

Inicijative u oblasti zdravstva

Bajden i lideri treba da usvoje "Akcioni plan o zdravlju i otpornosti u Americi" za koji administracija kaže da će pomoći zemljama da se pripreme za buduće pretnje pandemije.

Administracija je u sredu najavila "Američki zdravstveni korpus", novu inicijativu koja ima za cilj unapređenje veština 500.000 zdravstvenih radnika širom regiona.

SAD će doprineti nekim od 100 miliona dolara troškova programa obuke i nastojati da prikupe sredstva za ostatak, uključujući i preko Panameričke zdravstvene organizacije.

Administracija je donirala više od 65 miliona doza vakcine protiv Kovida 19 regionu i 94 miliona dolara pomoći za davanje tih vakcina u rame. Zahtev administracije za pet milijardi dolara za finansiranje globalne borbe protiv pandemije, međutim, zaglavljeno je u Kongresu mesecima, uglavnom zbog republikanskih zakonodavaca koji kažu da ga neće usvojiti osim ako administracija ne vrati Paragraf 42. Naredba iz Trampove ere dozvoljava vlastima na meksičkoj granici da odbiju migrante tokom vanredne situacije pandemije.

Na zapadnoj hemisferi bilo je više od 2,7 miliona smrtnih slučajeva povezanih sa Kovidom 19, što je otprilike 40 odsto ukupnog broja u svetu.

Generalni sekretar Organizacije američkih država, Luis Almagro (desno) govori sedeći pored državnog sekretara SAD Entonija Blinkena tokom ministarskog sastanka Samita Amerike, u Los Anđelesu, 8. juna 2022.
Generalni sekretar Organizacije američkih država, Luis Almagro (desno) govori sedeći pored državnog sekretara SAD Entonija Blinkena tokom ministarskog sastanka Samita Amerike, u Los Anđelesu, 8. juna 2022.

Ovo je drugi put da su SAD domaćin samita. Bivši predsednik Bil Klinton sazvao je prvi Samit Amerike u Majamiju 1994. da bi promovisao ekonomski rast zasnovan na zajedničkim demokratskim vrednostima i obećanju povećanja trgovine i trgovine. Bivši predsednik Donald Tramp nije prisustvovao poslednjem samitu u Limi u Peruu 2018.

XS
SM
MD
LG