Linkovi

Taoci ubijeni u anti-terorističkoj operaciji


Predsednik Barak Obama pruezeo je punu odgovornost zbog slučajne smrti talaca Al-Kaide
Predsednik Barak Obama pruezeo je punu odgovornost zbog slučajne smrti talaca Al-Kaide

U američkoj antiterorističkoj operaciji u januaru nehotice su ubijena dvojica talaca – američki humanitarni radnik Volter Vajnstin i Italijan Djovani Lo Porta – koje je Al-Kaida držala na avganistansko-pakistanskoj granici, saopštila je Bela kuća.

Američki vazdušni napad bio je izvršen bespilotnom letelicom. Predsednik Obama, kao glavnokomandujući američke vojske, preuzeo je punu odgovornost za sve anti-terorističke operacije, uključujući i ovu, iako je saopšteno da nije lično odobrio specifični napad.

Američka vlada izrazila je veliko žaljenje zbog pogibije dvojice nedužnih talaca, koji su radili na humanitarnim projektima u Pakistanu.

“Kao predsednik i glavnokomandujući naše vojske, preuzimam punu odgovornost za sve naše antiterorističke operacije, uključujući i one u kojima su, bez naše namere, stradali Voren i Đovani. U ime američke vlade želim da izrazim najdublje saučešće porodicama. Čim smo utvrdili uzrok njihove pogibije, naredio sam da podaci o toj operaciji budu deklasifikovani i obelodanjeni. To sam uradio jer porodice Vajnstin i Lo Porto zaslužuju da znaju istinu”, rekao je predsednik Barak Obama.

Predsednik Obama dodao je da su američke snage “na osnovu obaveštajnih podataka kojima su raspolagale posle stotina sati prismotre, zaključile da je u pitanju kuća koju koristi al-Kaida, da u njoj nisu prisutni civili, i da hvatanje terorista nije moguće”.

“Verujemo da u operaciji jesu likvidirani opasni članovi Al-Kaide. Ono što, tragično, nismo znali, jeste da je Al-Kaida u istom kompleksu krila Vorena i Đovanija. Surova je i gorka istina da se u magli rata generalno, a specifično u našoj borbi protiv terorista, dešavaju greške, ponekad smrtonosne”.

Ahmed Faruk, američki državljanin i lider Al-Kaide, takođe je poginuo u vazdušnom udaru, u kojem su ubijeni Vajnstin i Lo Porto. Adam Gadan, Amerikanac koji je bio portparol terorističke mreže, ubijen je u odvojenoj operaciji u januaru.

Vajnstin, inače stanovnik predgrađa Vašingtona, imao je 73 godine. Bio je bivši član mirovnih snaga i zvaničnik USAID-a koji je radio za privatnu kompaniju u Pakistanu, a al-Kaida ga je kidnapovala u Lahoreu 2011.

Njegova supruga Elejn danas je saopštila da porodica želi da sazna rezultate istrage američke vlade o okolnostima njegove pogibije, ali da krajnja odgovornost počiva na ljudima koji su ga oteli.

Đovani Lo Porto je kidnapovan u januaru 2012. dok je u Pakistanu radio za nemačku humanitarnu grupu “Welthungerhilfe”.

XS
SM
MD
LG