Linkovi

SAD: Pacijenti sa dijabetesom imaju probleme sa plaćanjem Ozempika


Ozempik i Mundžaro za lečenje dijabetesa (Foto: REUTERS/George Frey)
Ozempik i Mundžaro za lečenje dijabetesa (Foto: REUTERS/George Frey)

Neki pacijenti sa dijabetesom tipa 2 kažu da imaju sve više poteškoća da dobiju nadoknadu za lekove kao što je Ozempik jer osiguravajuće kuće u SAD primenjuju ograničenja, čiji je cilj da odvrate lekare da prepisuju ove lekove za gubitak težine.

Novo Nordisk je potvrdio u mejlu da je uočio strožiji zdravstveni plan pokrivanja za lekove GLP-1, među njima i Ozempik, i da pokušava da smanji poremećaja snabdevanja za pacijente sa dijabetesom tipa 2. Trend je doprineo nedavnom smanjenju broja recepata u SAD, rekao je izvršni direktor danske kompanije na konferenciji za investitore prošlog meseca.

Od 24 pacijenata sa dijabetesom koje je Rojters kontaktirao na Redditu, 13 je prijavilo nedavne probleme, jer njihova zdravstvena osiguranja pokrivaju Ozempik ili Mundžaro, sličan lek koji prodaje Eli Lili.

Elizabet Bedou iz Teksasa rekla je da njeno osiguranje zahteva da se isprobaju još dva leka pre nego što joj se plati za Mundžaro, koji joj je lekar prepisao nakon dijagnoze dijabetesa tipa 2. Onda joj je u martu prepisan Ozempik, što joj je izazvalo ekstremni umor i gastrointestinalne probleme.

U septembru je prešla na stariji lek, ali je rekla da joj nivo šećera u krvi i dalje raste.

"To što sam morala da počnem sa niskom dozom pre nego što pređem na maksimalnu sa dva različita leka je zaista teško za moje stanje“, rekla je Bedou koja ima 57 godina.

U Americi je odobren Ozempik za dijabetes 2017. i Mundžaro 2022. Lekovi, koji se nedavno prodaju pod brendovima Vegovi i Zepbaund za gubitak težine, a deluju tako da oponašaju hormon za regulisanje šećera u krvi, usporavanje varenja i suzbijanje apetita.

Većina američkih zdravstvenih osiguranja pokriva GLP-1 za dijabetes tipa 2, koji ako se ne kontroliše. može dovesti do ozbiljnih komplikacija, kao što su otkazivanje bubrega i amputacije udova.

Prodaja injekcija čija je cena preko 1.000 dolara mesečno, brzo je skočila, i ostvarila profit u milijardama, čineći kompanije među najbogatijim na svetu. Prodaja je velikim delom ograničena samo proizvodnim kapacitetom.

„Ono što je zaista učinlp da se obrati pažnja na ranije odobravanje za lekove za dijabetes GLP-1 je povećan obim prepisivanja ovih lekova za gubitak težine“, rekao je Kori Midlam, direktor u apoteco koja savetuje poslodavce

Neka od najevih osigiravajućih kuća u Americi, Etna, Junajted helt i Sinja nisu komentarisale navode.

XS
SM
MD
LG