Linkovi

SAD i Meksiko pregovaraju kako da smanje priliv ilegalnih migranata na granici


Migranti čekaju da budu procesuirani na graničnom prelazuu Teksasu, 19. oktobar 2023. (AP Photo/Eric Gay)
Migranti čekaju da budu procesuirani na graničnom prelazuu Teksasu, 19. oktobar 2023. (AP Photo/Eric Gay)

Američki i meksički zvaničnici sastali su se u sredu u Meksiko Sitiju da razgovaraju o tome kako da uspore priliv migranata na zajedničkoj granici zemalja, gde je u decembru registrovano čak 10.000 ilegalnih prelazaka u SAD dnevno.

Dve strane, predvođene državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom i meksičkim predsednikom Andresom Manuelom Lopezom Obradorom, održale su višesatne razgovore.

Visoki zvaničnik Bajdenove administracije rekao je da su meksički lideri američkoj delegaciji govorili o novim merama koje Meksiko preduzima, uključujući suzbijanje krijumčara koji migrante stavljaju u vozove ili autobuse koji idu prema granici.

"Bili smo zaista impresionirani nekim novim akcijama koje Meksiko preduzima, a poslednjih dana smo videli prilično značajno smanjenje broja ljudi na graničnim prelazima“, rekao je zvaničnik.

Meksički predsednik je na društvenim mrežama objavio da su"postignuti važni sporazumi" u korist dve zemlje i njihovih naroda.

On je ranije u sredu rekao da je Meksiko spreman da pomogne, ali da želi da vidi napredak u odnosima SAD sa dve zemlje iz kojih dolazi najviše migranata - sa Kubom i Venecuelom. On je takođe istakao potrebu za većom razvojnom pomoći za region.

Američki sekretar za unutrašnju bezbednost Alehandro Majorkas opisao je razgovore u sredu kao "produktivne".

"Regionalni izazov migracije zahteva regionalna rešenja i mi cenimo posvećenost Meksika da nastavi sa svojim naporima zajedno sa nama i sa drugima“, naveo je Majorkas na mreži Iks.

Sastanak američkih i meksičkih zvaničnika desio se pošto je broj migranata dostigao rekordne nivoe. Ove godine registrovan je dolazak više od pola miliona migranata, od kojih mnogi beže od kriminala, siromaštva i regionalnih sukoba. Broj migranata je duplo veći nego 2022.

Sjedinjene Države su 18. decembra na kratko zatvorile par železničkih prelaza sa Meksikom, navodeći da migranti koriste teretne vozove za putovanja u područja blizu granice.

Na sastanku je dogovoreno da prelazi ostanu otvoreni, rekao je meksički predsednik.

Migraciona kriza postala je prepreka za predsednika SAD Džoa Bajdena. Republikanci u Kongresu postavili su izmene zakona o imigraciji kao uslov za donošenje zakona koji uključuje vojnu podršku SAD Ukrajini, kao i Izraelu i Tajvanu.

Neke informacije za ovaj izveštaj uzete su od Asošiejted presa, agencije Frans pres i Rojtersa.

XS
SM
MD
LG