Linkovi

SAD: Bolnica pogodjena zbog "ljudske greške"


Komandant američkih snaga u Avganistanu, general Džon Kempbel na konferenciji za novinare u Kabulu.
Komandant američkih snaga u Avganistanu, general Džon Kempbel na konferenciji za novinare u Kabulu.

Američkom vojnom istragom zaključeno je da su američke i avganistanske snage pogrešno idenitifikovale metu u Kunduzu u Avganistanu prošlog meseca, a ta greška je dovela do polučasovnog vazdušnog napada na bolnicu u kojem je stradala najmanje 31 osoba, većinom lekari i pacijenti.

U izveštaju se navodi da je posada američkog vojnog aviona AC-130 nameravala da pogodi kompleks za koji se verovalo da su ga osvojili Talibani u Kunduzu. Medjutim, na osnovu fizičkog opisa tog cilja koji su pružile avganistanske snage na terenu, avion je gadjao bolnicu Lekara bez granica, udaljenu 450 metara od prave mete. Tehnički problemi sa komunikacijom unutar aviona AC-130 doprineli su incidentu, zaključuje se u izveštaju.

Komandant američkih snaga u Avganistanu, general Džon Kembel, izjavio je da je u pitanju "tragična greška" i primer ljudske greške i pogrešnog procesa. On je dodao da su neki članovi vojnog osoblja umešani u incident – suspendovani uoči mogućih disciplinskih mera, a da SAD nameravaju da pomognu Lekarima bez granica u ponovnoj izgradnji bolnice.

Avganistanski predsednik Ašraf Gani izjavio je da su zaključci do kojih su došle SAD u skladu sa nalazima druge istrage koju sprovodi NATO.

Lekari bez granica saopštili su da greške uočene u američkom izveštaju pokazuju “ozbiljan nemar” od strane američkih vojnih snaga, i ponovo su pozvali na sprovodjenje spoljne, nezavisne istrage.

“Šokantno je da američke snage izvode napad kada ne vide direktno metu niti imaju pristup listi zaštićenih lokacija a komunikacioni sistemi im ne funkcionišu”, saopštila je organizacija.

XS
SM
MD
LG