Linkovi

Ukrajina – partija šaha Rusije i Zapada


Pro-ruski demonstrant ispred barikada oko zgrade regionalne vlade u Donjecku, Ukrajina, 9. april, 2014.
Pro-ruski demonstrant ispred barikada oko zgrade regionalne vlade u Donjecku, Ukrajina, 9. april, 2014.

Dok Zapad nastoji da predvidi sledeći potez ruskog predsednika, neki analitičari smatraju da je strategija Rusije da ponovo uspostavi Sovjetski Savez kakav je bio pre kolapsa 1991.

Posle ruske aneksije Krima, Zapad nastoji da shvati koji će biti naredni potez Kremlja. I Sjedinjene Države i Velika Britanija izrazili su zabrinutost povodom nagomilavanja ruskih trupa na granici sa Ukrajinom. Novinarka Glasa Amerike Meri Mota osvrnula se na strategiju predsednika Vladimira Putina u onome što se pretvorilo u sve zategnutiju geopolitičku pariju šaha između Istoka i Zapada.

Ruske trupe pokušavaju da destabilizuju Ukrajinu, tvrde američki i britanski funkcioneri. Međutim, ministar inostranih poslova Rusije, Lavrov, kaže da to nije slučaj.

Duboko smo uvereni i niko do sada nije doveo u pitanje to uverenje, da situacija ne može da se smiri i da dovede do nacionalnog dijaloga, ukoliko ukrajinske vlasti nastave da ignorišu interese oblasti na jugoistoku zemlje“.

Moskva trenutno ima hiljade vojnika stacioniranih duž granice sa istočnom Ukrajinom. I mada insistira da nema nameru da izvrši invaziju, Moskva tvrdi da zadržava pravo da brani Ruse u toj zemlji.

Analitičarka Irina Timšizin kaže da Rusija ima veoma jasan mandat

Ruska strategija je izgleda da ponovo uspostavi Sovjetski Savez kakav je bio pre kolapsa, pre 1991, a možda i više. Mislim da Putin sebe smatra skupljačem ruskih teritorija i kad kaže Rusija on na žalost misli na zemlje poput Ukrajine, jer Rusija do danas nije priznala Ukrajinu kao zasebnu državu“.

U Kijevu, sastanak između parlamenta i komunističkih deputata okončan je sukobom, što ističe visok nivo zategnutosti u okviru granica zemlje.

„Počele su unapred planirane i koordinisane provokacije protiv naše zemlje. Organizuju ih obaveštajne službe u Ruskoj Federaciji“, kaže Oleksander Turčinov

Međutim, lider komunističke partije u Ukrajini, Petro Simonenko, nije se složio s tim komentarom, okrivljujući neaktivnost ukrajinskih funkcionera, koji su - kako kaže - ignorisali potrebe naroda.

„Najvažnija stvar je da se odgovori na pitanje šta su tačno ukrajinske vlasti uradile kako bi sprečile te događaje. Počnimo analizom zahteva građana Luganska, Donjecka i drugih regiona – koji su i dalje narod Ukrajine. Oni su izašli na ulice i koja prava žele da brane?

U nemirnom grdu Harkovu u istočnoj Ukrajini, stanovnici su takođe podeljeni.

Zahtevamo referendum. A banda koja sada održava sastanak u parlamentu ne bi trebalo da nam nameće svoje gledište“., kaže Olesija, pro-ruski demonstrant.

„Situacija u Harkovu je sada eskalirala zahvaljujući isključivo ruskoj strani. U interesu Rusije je da vrati Harkov, Donjeck i Lugansk pod svoju kontrolu“, ukazuje Vladlen, stanovnik Harkova

Analitičarka Irina Timšizin se slaže:

Zapad sada šalje poruku koja je veoma različita, koja ukazuje na postojano mirno zgražavanje Putinovim akcijama. Za njega to znači da može da nastavi i radi šta poželi, jer ne oseća da će odgovor biti dovoljno štetan po njega“.

Međutim, politička partija šaha se i dalje odvija na granici Ukrajine i Rusije bez jasnog pobednika na vidiku. Mada analitičari navode kako je jasno da je Putin odlučan u nameri da on bude pobednik, i to verovatno pre izbora u Ukrajini 25. maja.
XS
SM
MD
LG