Linkovi

Rusija osudjuje nove sankcije


Ruski predsednik Vladimir Putin predsedava sednicom vlade u rezidenciji u Novo-Ogarjovu nadomak Moskve, 30. jul 2014.
Ruski predsednik Vladimir Putin predsedava sednicom vlade u rezidenciji u Novo-Ogarjovu nadomak Moskve, 30. jul 2014.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije kritikovalo je dodatne sankcije Evropske unije i SAD nazivajući ih "destruktivnim i kratkovidim".

U saopštenju iz Kremlja navodi se da se Vašington ponaša "pretenciozno i optužujuće", što će dovesti do "daljeg pogoršanja odnosa na relaciji SAD - Rusija". Američki zvaničnici procenjuju da će novi krug sankcija negativno uticati na trećinu ruskog bankarskog sektora.

U medjuvremenu, evropski zvaničnici saopštili su da su se, posle razgovora sa pobunjenicima na mestu nesreće, posmatrači Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju vratili u svoju bazu u Donjecku. Zabrinutost u vezi sa bezbednosnom situacijom ne dozvoljava međunarodnim istražiteljima da priđu mestu nesreće.

Predstavnik Ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Andrej Lisenko rekao je da su pobunjenici postavili mine u oblasti oko mesta nesreće. Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun izjavio je da je "duboko uznemiren" činjenicom da istražitelji ne mogu da dopru do mesta nesreće zbog konflikta u toj oblasti. Kako je rekao Ban - ključni dokazi ostaju na toj lokaciji, naglasivši je da još nisu pronađena ni sva tela žrtava.

Porodice žrtava nesreće u kojoj je 17. jula stradalo 298 osoba žele da istražitelji što pre dođu do tog mesta. Neka tela žrtava su, kako se veruje, još su na mestu nesreće, dok su prošle nedelje posmrtni ostaci oko 200 ljudi prebačeni u Holandiju radi identifikacije.

XS
SM
MD
LG