Linkovi

Da li Zapad razmatra da se vojno uključi u rat u Ukrajini?


Ruski vojnici čuvaju ulaz u hidroelektranu Kahovka, region Kerson, Ukrajina, 20.maj, 2022. (Foto: AP)
Ruski vojnici čuvaju ulaz u hidroelektranu Kahovka, region Kerson, Ukrajina, 20.maj, 2022. (Foto: AP)

Od kako Sjedinjene Države i njeni zapadni saveznici šalju vojnu pomoć Ukrajini, Moskva optužuje Zapad da koristi Ukrajinu za proksi rat protiv Rusije. Ali, stvarnost je mnogo komplikovanija.

Kako borbe u Ukrajini ulaze u treću godinu, neki zapadni saveznici razmatraju mogućnost da se još više uključe u njen sukob sa Rusijom. Krajem februara, predsednik Francuske Emanuel Makron nije želeo da isključi mogućnost raspoređivanja trupa NATO-a u Ukrajini.

Bivši američki obaveštajac Met Šumejker kaže da je to bio Makronov pokušaj da se osveti Putinu.

“Makron je svakako je želeo da pošalje poruku Rusima i da ih iznenadi, stavi u defanzivnu poziciju, zbog ideje da bi NATO mogao da se umeša. Ali, na žalost, pošto predsednik Makron nije nagovestio svojim kolegama iz NATO da će to reći, sigurno je iznenadio i njih svojom izjavom", kaže Šumejker.

Da li postoji mogućnost da zapadne zemlje pošalju vojnike u Ukrajinu?
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:07 0:00

Međutim, drugi analitičar, Šon Stajnberg iz Centra Sufan, kaže da su neki pripadnici NATO-a već na terenu.

“Istina je da postoje NATO savetnici, ili barem da zemlje članice NATO-a imaju savetnike u specijalnim snagama na terenu u Ukrajini. Ali mislim da postoji ogromna crvena linija koja razdvaja savetnike na terenu od američkih i NATO vojnika koji bi se direktno borili protiv ruske vojske”, objašnjava Stajnberg.

Penzionisani viceadmiral Robert Maret, zamenik direktora Instituta za bezbednosnu politiku i pravo Univerziteta Sirakjuz, kaže da se američke trupe mogu naći širom sveta, ali da to ne znači da učestvuju u borbama.

“Svaka ambasada koju Sjedinjene Države imaju širom sveta – sve do poslednje – ima jedinicu marinaca kao obezbeđenje, tako da imamo marince tamo za našu zaštitu. Dakle, u malom broju, da, postoji aktivno vojno osoblje u Ukrajini", ističe Maret.

Ruslan Bortnik, direktor Ukrajinskog instituta za politiku, ocenjuje da je raspoređivanje NATO snaga neizbežno.

“Rusija je mnogo veća od Ukrajine – tako da će postojati ili pretnja da Ukrajina izgubi rat, ili će strane trupe morati da se pošalju u zemlju.”

Bortnik smatra da je malo verovatno da će NATO kao entitet poslati trupe da se bore u Ukrajini. Međutim, kaže da bi pojedinačne zemlje članice kao što su Francuska, Poljska, Holandija, Švedska, Norveška, Danska ili jedna od baltičkih zemalja mogle da donesu tu odluku.

XS
SM
MD
LG