Linkovi

Zelenski traži "Patriot" rakete posle ruskog napada na Harkov


Predsednik Ukrajine Zelenski obilazi vojne položaje u regionu Sumi (Foto: krainian Presidential Press Service/Handout via REUTERS)
Predsednik Ukrajine Zelenski obilazi vojne položaje u regionu Sumi (Foto: krainian Presidential Press Service/Handout via REUTERS)

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je od vitalnog značaja jačanje vazdušne odbrane njegove zemlje i ubrzavanje isporuke borbenih aviona F-16 za upotrebu protiv ruske invazije.

"Nema racionalnog objašnjenja zašto (raketni odbrambeni sistemi) Patriot, kojih ima mnogo širom sveta, još uvek ne pokrivaju nebo Harkova i drugih gradova i zajednica koje su na udaru ruskih terorista", napisao je Zelenski na društvenim mrežama. "Svakodnevno radimo na tome da obezbedimo bolju zaštitu našeg naroda i Ukrajine".

Komentari Zelenskog usledili su posle ruskih udara na grad Harkov na istoku Ukrajine, u kojima je jedna osoba ubijena, a 19 povređeno.

Gradonačelnik Harkova Ihor Terehov rekao je da je u ruskom napadu oštećeno 18 stambenih zgrada.

Kremlj je saopštio da je osujetio ukrajinske raketne napade usmerene na oblast Belgoroda, dok je Ukrajina saopštila da je Rusija izvela noćni napad sa 13 dronova.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je ruska protivvazdušna odbrana oborila 18 ukrajinskih raketa.

Vjačeslav Gladkov, guverner Belgoroda, rekao je na Telegramu da su oštećene kuće u nekoliko sela i da je najmanje jedna osoba povređena.

Belgorod, ruski grad koji se nalazi nedaleko od granice Rusije i Ukrajine, česta je meta ukrajinskih napada dok Ukrajina pokušava da se odbrani od invazije koju je Rusija pokrenula pre više od dve godine.

U izveštaju su korišćene neke informacije agencije Rojters.
XS
SM
MD
LG