Linkovi

Ukrajina tvrdi da je uništila više ruskih borbenih aviona u napadu dronovima


Vatrogasci se bore sa požarom nakon što je protivvazdušna odbrana oborila navodno ukrajinski dron, u Kursku, Rusija, 4. aprila 2024.
Vatrogasci se bore sa požarom nakon što je protivvazdušna odbrana oborila navodno ukrajinski dron, u Kursku, Rusija, 4. aprila 2024.

Ukrajina je u petak saopštila da je uništila najmanje šest ruskih vojnih aviona u vazdušnoj bazi u južnoj Rostovskoj oblasti u nizu napada izvedenih tokom noći.

Kijev je prošle noći pokrenuo jedan od najvećih napada u poslednjih nekoliko nedelja, napavši rusku teritoriju sa više od 50 dronova, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane.

Bezbednosni izvor u Kijevu rekao je za AFP da je u napadu na vazdušnu bazu Morozovsk u južnoj ruskoj oblasti Rostov uništeno najmanje šest ruskih aviona, a "još osam je teško oštećeno".

"Ovo je važna specijalna operacija koja će značajno smanjiti borbeni potencijal Rusa", rekao je izvor i dodao da su napad izvele bezbednosna služba SBU i vojska.

Zvanične reakcije iz Rusije za sada nema, a AFP nije mogao da potvrdi iznete tvrdnje.

Rusija je saopštila da dronovi koje je lansirao Kijev tokom noći gađali južni region Rostov, koji se nalazi odmah preko granice sa Ukrajinom i u kom se nalazi veliki broj vojnih objekata, uključujući i njen komandni štab za ofanzivu.

"Tokom noći i ujutro 5. aprila, režim u Kijevu je pokušao da izvrši nekoliko terorističkih napada vazdušnim bespilotnim letelicama koji su sprečeni", saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Guverner Rostova Vasilij Golubev rekao je da je napad dronom na okrug Morozovsk, gde se nalazi vazdušna baza, naneo "neznačajnu štetu" elektrani koja je prekinula snabdevanje strujom oko 600 stanovnika.

Takođe je prijavio da su prozori razbijeni na stambenoj zgradi, ali nije pomenuo vazdušnu bazu.

Rusija retko komentariše ukrajinske tvrdnje o uspešnim udarima.

Pojačani vazdušni udari

Kijev je poslednjih meseci pojačao vazdušne napade na rusku teritoriju, gađajući i vojne lokacije, i energetske objekte, u pokušaju da poremeti rusko snabdevanje gorivom i opremom za invaziju.

U utorak su ukrajinski dronovi pogodili region centralnog Tatarstana - oko 1.100 kilometara od granice dve zemlje - u jednom od "najdubljih" ukrajinskih napada na rusku teritoriju u dvogodišnjem ratu.

Kijev je saopštio da su u udaru pogođenr velika rafinerija nafte i fabrika u kojoj se sklapaju dronovi.

U drugim ukrajinskim napadima dronovima u ranim jutarnjim satima u petak ciljane su pogranične oblasti Belgorod i Kursk, kao i Saratov i Krasnodar.

U Saratovu, guverner je rekao da je dron gađao Engels, grad udaljen oko 500 kilometara od granice u kojem se nalazi velika ruska vazdušna baza.

Ukrajinske vazduhoplovne snage su u međuvremenu saopštile da je Rusija tokom noći lansirala pet projektila i napala sa 13 dronova njihovu teritoriju.

Kijev je saopštio da je oborio 13 dronova, ali nije pomenuo rakete kojima je gađan region Harkova.

Vlasti koje je postavila Rusija u oblastima Ukrajine koje su okupirale snage Moskve takođe su izvestile o ukrajinskim udarima u petak.

Pet osoba je povređeno, dve teže, u napadu dronom na deo južne Hersonske oblasti pod kontrolom Rusije, dok je sedam povređeno u napadu na Gorlovku u istočnoj Donjeckoj oblasti, saopštili su zvaničnici koje je imenovala Moskva.

Na bojnom polju, ruske snage nastoje da pojačaju svoju prednost jer se Ukrajina suočava sa nedostatkom ljudstva i municije zbog kašnjenja u isporuci zapadne pomoći.

Ruski zvaničnici tvrde da snage Moskve napreduju ka Časiv Jaru, gradu u istočnom ukrajinskom regionu Donjecka.

I ukrajinski i ruski vojni blogeri koji imaju veze sa oružanim snagama rekli su u petak da su ruske trupe stigle do predgrađa grada.

XS
SM
MD
LG